Interaccions Virus-Hoste (ViHIT)

INTERACCIONS VIRUS-HOSTE (VIHIT)

Investigador Principal: Ester Ballana Guix

Presentació

La recerca del nostre grup se centra en la identificació i l’estudi de cofactors de l’hoste en infeccions víriques que permetin desenvolupar noves teràpies dirigides a les interaccions entre proteïnes del virus i l’hoste. Actualment, el grup treballa en dues línies principals de recerca:

1. Identificació de nous factors cel·lulars en les infeccions víriques.
L'objectiu és caracteritzar les interaccions entre el VIH-1 i la cèl·lula hoste durant els diferents passos de la replicació del virus. El nostre treball s’ha centrat, especialment, en la descripció de mecanismes de proliferació cel·lular associats a la capacitat replicativa del VIH-1. Això ens permet identificar dianes cel·lulars que afecten la progressió del cicle cel·lular i la proliferació de cèl·lules infectades pel VIH. Actualment treballem amb un grup de factors cel·lulars que es troben en diferents etapes de desenvolupament, des de la identificació i validació de noves dianes fins al seguiment de medicaments aprovats pel seu ús com a tractament. Un cop validats, aquests factors cel·lulars poden esdevenir dianes per al desenvolupament de noves teràpies antivirals.

Des de l’abril de 2020, el nostre grup també s’ha centrat en entendre la infecció pel SARS-CoV-2 i la patogènesi associada. Dins d’aquest nou camp de recerca hem establert un mètode per poder quantificar la càrrega viral del SARS-CoV-2 en pacients amb la COVID-19. També hem estat treballant amb l’objectiu de desxifrar el rol de la resposta immunitària innata en la COVID-19, caracteritzant etapes inicials d’aquesta resposta que podrien ser determinants en la infecció. En particular, hem focalitzat esforços en les proteïnes cel·lulars, que podrien ser importants per al desenvolupament de noves estratègies terapèutiques contra infeccions víriques.

2. Funció de la immunitat innata en les infeccions víriques i el càncer.
Els mecanismes que controlen la relació entre el metabolisme dels àcids nucleics i la seva detecció pel sistema immunitari determinen l’aparició de malalties com les infeccions víriques o el càncer, i també les seves opcions de tractament. Actualment treballem en el desenvolupament i la validació de la molècula SAMHD1 com a biomarcador de la resposta terapèutica a anàlegs de nucleòsids, que s’utilitzen per tractar algunes infeccions virals i càncers. D'altra banda, estem dedicant esforços a la descripció i caracterització de dianes cel·lulars clau per determinar quina serà la resposta immunitària antiviral i antitumoral, i estem treballant especialment en la identificació de noves estratègies immunoterapèutiques.

Paraules clau: patogènesi, immunitat, resposta antiviral, antivirals, resistències, cura
Investigador Principal

Ester Ballana Guix

La doctora Ester Ballana Guix és graduada en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (2001) i doctora en ciències de salut i de la vida per la Universitat Pompeu Fabra (2007). El juny de 2007 va incorporar-se a IrsiCaixa com a investigadora postdoctoral per estudiar la...

Currículum

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: