Skip to main content
Close

Bonaventura Clotet

“Hem viscut l’inici d’una epidèmia, hem contribuït amb un petit gra de sorra a cronificar-la, i esperem ajudar a erradicar-la."

Director Bonaventura Clotet

Una vida dedicada a lluitar contra les malalties infeccioses

El doctor Clotet es va doctorar en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 1981, amb una tesi sobre malalties autoimmunes. Aquell mateix any, durant la seva residència com a especialista en Medicina Interna a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona, va coincidir amb el primer cas de sida descrit a Espanya.

Aquest fet va ser el detonant perquè centrés la seva carrera en aquesta greu malaltia, primer com a cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (1987-2015) i com a president i fundador de la Fundació Lluita contra les Infeccions) (1992).

Poc després va veure que calia donar un pas més i complementar l’assistència als pacients amb la recerca per intentar erradicar la malaltia. Així va ser com el 1995 va crear, amb el suport de la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, que continua dirigint.

Actualment és director clínic territorial sobre malalties infeccioses a la gerència de l’Àrea Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut i assessor científic d’AELIX Therapeutics i AlbaJuna Therapeutics, dues spin-off creades a partir d’IrsiCaixa.

Referent mundial i reconeixements a una trajectòria brillant

Els nombrosos avenços d’IrsiCaixa han situat el doctor Clotet com un dels referents mundials no només en la recerca contra el VIH, sinó en el camp de les malalties infeccioses. Amb la irrupció de la pandèmia del SARS-CoV-2, l’any 2020 es va demostrar de nou la importància de la recerca per frenar la propagació dels virus. Els coneixements sobre virologia i del sistema immunitari acumulats durant la seva carrera han permès al doctor Clotet posar en marxa ràpidament projectes de recerca contra el SARS-CoV-2 i l’han portat a l’avantguarda de la lluita contra aquest virus. 

Membre d’institucions com el Programa d’Assistència al VIH i Malalties Relacionades de l’Institut Català de la Salut o la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, ha rebut nombrosos premis al llarg de la seva trajectòria. En destaquen la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Recerca, atorgats per la Generalitat de Catalunya, o el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’Institut Català de la Salut. També compta amb gairebé 1000 articles publicats en revistes científiques internacionals.

+1000

Articles publicats

+57000

Cites dels artícles

2

Fundacions

>200

Persones al seu equip

Del laboratori a la societat: més de 40 anys divulgant i formant

El doctor Clotet ha dut a terme la seva carrera científica en paral·lel amb la tasca docent i divulgadora, prioritzant la formació d’alta qualitat dels seus equips i el foment de la vocació investigadora entre el jovent. Professor associat a la UAB, dirigeix la Càtedra de Malaties Infeccioses i Immunitat (UVic-UCC) i va ser director del Màster Universitari en Patogènesi i Tractament de la Sida (Gimbernat - UAB - IrsiCaixa) entre 2011 i 2016. 

És conferenciant habitual en congressos i xerrades per al públic general, i manté una presència constant als mitjans de comunicació. Un dels seus reptes és eliminar l’estigma de la malaltia, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones infectades i aconseguir recursos per a la recerca.

Bonaventura Clotet mitjans
 • El Periódico, 15/05/2022

  La sida ens ha ensenyat molt sobre infeccions com la COVID-19.

  Dr. Bonaventura Clotet

 • El Punt Avui, 1/12/2021

  No era conscient que el jove de 35 anys que tenia davant acabaria esdevenint el primer cas de sida diagnosticat a l’Estat i encara menys que d’aquesta malaltia en construiria una de les línies de recerca més importants de la meva carrera científica.

  Dr. Bonaventura Clotet

 • TV3, 20/09/2021

  Hi ha hagut moltes epidèmies i n’hi haurà moltes més fins que puguem fer recerca per anticipar-nos-hi. Per fer-ho, caldrà estudiar la salut humana, l’animal i l’ambiental com una de sola, i no pas per separat.

  Dr. Bonaventura Clotet

 • Buzz Business-TIME, 17/03/2022

  Hem de deixar de cometre els mateixos errors. Hem d'invertir per prevenir malalties i ajudar la humanitat a mantenir-se un pas per davant.

  Dr. Bonaventura Clotet

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: