Skip to main content
Close

L'objectiu del grup és estudiar l'efecte que té l'envelliment en el sistema immunitari i analitzar el paper del sistema immunitari en malalties com la condició post COVID-19

Envelliment i sistema immunitari

L'envelliment és responsable de l'aparició de disfuncions fisiològiques a teixits, òrgans i sistemes, fet que condueix a una disminució de l'eficàcia immunitària. Aquesta alteració en la funció del sistema immunitari es tradueix en una vulnerabilitat més gran a les malalties infeccioses, una disminució de les respostes a la vacunació i una major susceptibilitat a les malalties inflamatòries relacionades amb l'edat.El grup TRIA se centra en estudis translacionals que tenen com a objectiu investigar la remodelació del sistema immunitari durant el procés d'envelliment en el context de les malalties infeccioses.

Així, el grup treballa en dues línies principals de recerca:

  • La inflamació i la immunosenescència durant la infecció pel VIH. Tot i la gran millora del benestar gràcies a la teràpia antiretroviral, la prevalença de les morbiditats associades a l'envelliment i les afeccions relacionades amb l'edat és més gran en les persones amb VIH. L'objectiu és estudiar aquest envelliment accelerat i caracteritzar les disfuncions immunològiques de les persones amb VIH tractades amb teràpia antiretroviral, i així poder millorar-ne la qualitat de vida.

El grup treballa en col·laboració estreta amb el Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol per trobar noves dianes de tractament i dissenyar intervencions que millorin el maneig i la qualitat de vida dels pacients.

  • Respostes immunitàries de la vacuna COVID-19 en les persones d’edat avançada. La vacunació contra el SARS-CoV-2 és l'estratègia més eficaç per protegir les persones d’edat avançada contra la COVID-19 greu, però les seves respostes primàries a la vacuna són menys eficaces. L'objectiu de TRIA és caracteritzar les respostes immunitàries induïdes per la vacuna contra el SARS-CoV-2 per adaptar el calendari de vacunació a les necessitats immunitàries d'aquest col·lectiu.

Estudiar la condició post COVID-19

L'afecció post COVID-19 consisteix en la persistència de símptomes mesos després d'haver patit la infecció pel SARS-CoV-2. Aquests símptomes poden anar de lleus a debilitants i es calcula que aquesta condició afecta un 10% de les persones que han passat la COVID-19. El grup TRIA segueix un programa de recerca que té com a objectiu aportar coneixements sobre els mecanismes multifactorials subjacents a la condició post COVID-19 i identificar biomarcadors de diagnòstic, així com definir noves intervencions de tractament.

IrsiCaixa gestiona una cohort clínica de més de 400 persones que pateixen post COVID-19. A més, el grup coordina, juntament amb el Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra les Infeccions, la Unitat post COVID-19 que atén persones que pateixen aquesta condició. Aquesta col·laboració permet traslladar els èxits científics a la clínica per ajudar les persones que pateixen post-COVID-19.

 

 

Marta Massanella Luna
Investigador/a principal
Marta Massanella Luna
Marta Massanella es va graduar en Biologia a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) i va finalitzar el doctorat en Biomedicina a IrsiCaixa sota la supervisió del doctor Julià Blanco l'any 2012.…
Vés al perfil
Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: