Fundación Mutua finança un projecte de Can Ruti sobre el paper de virus desconeguts en tumors de cap i coll

El projecte ERICA, liderat des de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i IrsiCaixa, és un dels 23 nous projectes de recerca que la Fundación Mutua Madrileña finançarà aquest any arreu d'Espanya
La Fundación Mutua Madrileña ha atorgat les seves XXII Ayudas a la Investigación Médica, dotades amb 2,3 milions d'euros, a 23 estudis i assaigs clínics destinats a millorar els tractaments mèdics i que es desenvoluparan en diferents centres de recerca de tota Espanya. Entre aquests, hi ha tres projectes que es duran a terme a Catalunya i que rebran una dotació de prop de 300.000 euros.
Explorant l'origen viral dels tumors de cap i coll
Des de l'IGTP, l'ICO i IrsiCaixa, els equips de la doctora Beatriz Cirauqui i la doctora Ester Ballana posaran en marxa el Proyecto ERICA, amb l'objectiu d'investigar el paper de les infeccions víriques en el desenvolupament del carcinoma escatós de cap i coll, especialment en pacients que no presenten els factors de risc habituals com el consum de tabac o alcohol o la presència del virus del papil·loma humà.
Per fer-ho, s'analitzaran mostres tumorals mitjançant tecnologies de seqüenciació de darrera generació i eines d'intel·ligència artificial (IA). L'estudi vol identificar virus que fins ara no s'havien associat a aquest tipus de càncer i entendre millor com influeixen en l'aparició i evolució de la malaltia, així com en la resposta del sistema immunitari del pacient. "El Proyecto ERICA neix de la col·laboració d'un equip multidisciplinari format per professionals clínics, investigadors bàsics translacionals i experts en bioinformàtica. Junts combinem els nostres coneixements per intentar abordar preguntes que encara no tenen resposta en els pacients amb tumors de cap i coll que atenem cada dia a consulta. De fet, el nom del projecte ret homenatge a un d'aquests pacients", explica la doctora Cirauqui, investigadora del grup B·ARGO a l'IGTP-ICO.
La doctora considera que, amb aquest projecte, "es podrà millorar el diagnòstic precoç, oferir un pronòstic més precís i dissenyar tractaments més personalitzats i eficaços". Això és especialment rellevant per als pacients el càncer dels quals no té una causa coneguda i que actualment tenen un pronòstic incert. "Trobar els mecanismes que expliquen aquests tipus de càncer ajudaria a desenvolupar noves teràpies dirigides que millorin el pronòstic, redueixin els efectes secundaris i millorin la qualitat de vida, i fins i tot contribueixin a prevenir el desenvolupament d'aquests tumors", conclou la doctora Ester Ballana, investigadora principal d'IrsiCaixa.
Trasplantaments i traumatologia, altres àrees finançades a Catalunya
A l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'equip del doctor Josep Maria Cruzado posarà en marxa un projecte en el camp del trasplantament renal, amb l'objectiu d'identificar nous mecanismes per disminuir la resposta del sistema immunitari contra l'òrgan trasplantat, mitjançant un nou enfocament centrat a conèixer les característiques epigenètiques de les cèl·lules immunitàries i poder modular-les.
"La possibilitat d'induir una major 'tolerància' del trasplantament renal permetria reduir el risc de rebuig de l'òrgan trasplantat, així com la necessitat de teràpies immunosupressores. Això podria allargar la vida del greix i disminuir els efectes secundaris associats a la immunosupressió crònica, millorant així la qualitat de vida dels nostres pacients", explica el doctor Carlos Couceiro, que formarà part d'aquesta recerca liderada pel doctor Cruzado.
El tercer estudi català es durà a terme al Vall d'Hebron Institut de Recerca, en l'àmbit de la traumatologia. El doctor Daniel Pachá hi impulsarà un estudi per avaluar la seguretat i eficàcia de l'ús d'al·loempelts nerviosos descel·lularitzats per reparar lesions nervioses perifèriques de fins a 50 mm de longitud. Es tracta d'utilitzar nervis de donants eliminant prèviament les cèl·lules que contenen, de manera que no causin rebuig ni requereixin immunosupressió en el receptor.
Les lesions dels nervis perifèrics són una de les causes més freqüents d'invalidesa permanent en adults. A Europa i els Estats Units es fan cada any més de 100.000 intervencions quirúrgiques de nervi perifèric. Moltes d'aquestes lesions tenen lloc en l'àmbit laboral i afecten les extremitats superiors. Aquestes lesions poden provocar disfuncions importants com la pèrdua de control motor, sensorial i autonòmic dels territoris innervats pel nervi afectat, i tenen també un impacte socioeconòmic elevat.
Més de 20 anys donant suport a la recerca mèdica
A través d'aquestes ajudes, la Fundación Mutua Madrileña ja ha destinat més de 72,5 milions d'euros a la recerca mèdica de qualitat que es fa a l'Estat.
Els 23 nous projectes d'aquest any es desenvoluparan en les àrees dels trasplantaments, les malalties rares infantils, les lesions greus traumàtiques, l'oncologia i la salut mental infantojuvenil. En aquesta edició, la fundació donarà suport a la feina d'equips de recerca de 18 centres de 9 comunitats autònomes diferents.
Els projectes de recerca han estat seleccionats pel comitè científic de la fundació, presidit pel doctor Rafael Matesanz i format també pels doctors Ana Lluch, Enriqueta Ochoa, Miguel Caínzos, Antonio Torres i Fernando Marco.
L'acte de lliurament ha tingut lloc a Madrid i ha comptat amb la intervenció del president del Grup Mutua i de la Fundación Mutua Madrileña, Ignacio Garralda; el president del Comitè Científic, doctor Rafael Matesanz, i el professor José Manuel Ribera Casado, acadèmic de número de Geriatria i Gerontologia de la Real Academia Nacional de Medicina (RANME) i catedràtic emèrit de Geriatria de la Universidad Complutense de Madrid.