Skip to main content
Close
VIH
SARS-CoV-2

Tres investigadores d’IrsiCaixa reben finançament de Gilead per seguir avançant en el camp del VIH i la COVID-19

estermcarmenmarta_notiweb.png

Les tres beques rebudes, de 50.000€ cadascuna, permetran impulsar l’estudi del reservori del VIH, la millora de la caracterització de la COVID persistent, i l’avaluació de la resposta inflamatòria desencadenada per la COVID-19

L’empresa biotecnològica Gilead, en el marc de la seva 8ena convocatòria de beques, ha concedit un total de 150.000€ a tres projectes científics que compten amb la participació d’IrsiCaixa. Gràcies a aquest finançament, tres investigadores de l’Institut endegaran els seus estudis en l’àmbit del VIH i la COVID-19. L’empresa farmacèutica invertirà un milió d’euros en projectes científics nacionals de diferents àmbits de la salut, entre ells el camp de les malalties infeccioses.

 

Caracterització immunològica de les persones amb COVID persistent

Entre un 10 i un 20% de totes les persones que han passat la COVID-19 acaben patint COVID persistent, és a dir, símptomes que es perllonguen, com a mínim, durant dos mesos després del diagnòstic. Es tracta d’una síndrome de la que se’n desconeixen les causes i els mecanismes a través dels quals es desenvolupa, així com l’existència d’un tractament efectiu. Amb l’objectiu de caracteritzar amb profunditat la COVID persistent des del punt de vista immunològic, desxifrar l’origen dels símptomes i definir biomarcadors que ajudin al diagnòstic, IrsiCaixa, juntament amb la Fundació Lluita contra les Infeccions i l’Hospital Germans Trias i Pujol, va crear una de les primeres Unitats de COVID Persistent de l’estat espanyol. Ara, amb la beca de Gilead que ha rebut la líder de grup a IrsiCaixa i co-cap d’aquesta Unitat Marta Massanella, ella i el seu equip iniciaran un estudi que té com a objectiu desxifrar les causes d’aquesta nova malaltia poc coneguda i identificar marcadors immunològics per dissenyar teràpies efectives. Per fer-ho, analitzaran mostres de sang de persones que pateixen COVID persistent des de fa sis mesos i les compararan amb les de persones ja recuperades, així com amb mostres de persones no infectades.

 

La manera en la que el VIH infecta les cèl·lules influeix en el creixement i l’activació del reservori viral

La promoció del diagnòstic precoç del VIH ha sigut sempre un objectiu prioritari per tal de disminuir el nombre de persones que han adquirit la infecció però que ho desconeixen. No obstant, tot i que cada cop es fan més diagnòstics precoços a Espanya, el 42% dels nous casos d’infecció pel VIH acaben sent diagnosticats de manera tardana. Malgrat que el moment de l’inici del tractament no afecta a la seva capacitat per reduir la càrrega viral fins a ser indetectable, la comunitat científica ha detectat que el reservori viral –és a dir, les cèl·lules on s’amaga el virus– és diferent entre les persones que inicien el tractament aviat i les que ho fan de manera tardana. La diferència rau en el que es coneix com a tropisme viral, és a dir, l’afinitat dels virus per les cèl·lules. En el cas de les persones amb diagnòstic tardà, com que la infecció està més avançada, el tropisme del virus també evoluciona i passa a tenir més afinitat per un receptor cel·lular diferent al de les persones amb diagnòstic precoç. Gràcies a la beca de Gilead, la investigadora associada d’IrsiCaixa Mª Carmen Puertas impulsarà un projecte en el que s’estudiarà les potencials implicacions d’aquestes diferències a l’hora de dissenyar estratègies de curació del VIH.

 

La inflamació desencadenada pel SARS-CoV-2 com a biomarcador de gravetat i progressió de la COVID-19

La molècula clau a través de la qual el SARS-CoV-2 és capaç d’infectar les cèl·lules del nostre organisme és el receptor ACE2. A partir d’aquesta beca Gilead, la investigadora IGTP i líder de grup a IrsiCaixa Ester Ballana, juntament amb la metgessa i investigadora de l’IMIM Clara Barrios, iniciaran un projecte en el que descriuran la contribució dels processos inflamatoris regulats per ACE2 en les diferents fases del procés d’infecció del SARS-CoV-2. Per fer-ho, estudiaran ACE2 com a factor de susceptibilitat a la infecció, i el rol d’aquest receptor en el desenvolupament de la inflamació durant la fase aguda, així com en els casos de COVID persistent. Així doncs, l’equip investigador caracteritzarà i validarà ACE2 com a biomarcador tant de la COVID-19 aguda com persistent.

Gràcies a la dotació econòmica de Gilead, IrsiCaixa podrà dur a terme aquests tres projectes de recerca centrats en la COVID persistent, el reservori del VIH i la inflamació desencadenada a partir del SARS-CoV-2.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: