Evasió Immunitària i Vacunes (VIRIEVAC)

EVASIó IMMUNITàRIA I VACUNES (VIRIEVAC)

Investigador Principal: Julia García Prado

Presentació

Inicialment la investigació de VIRIEVAC es va centrar en la identificació de factors vírics i de l’hoste associats a fenotips extrems de la infecció pel VIH-1. Aquests estudis van posar de manifest les limitacions de les respostes antivirals de les cèl·lules T CD8+ per controlar la malaltia. El coneixement acumulat ha permès dirigir la investigació cap a la determinació dels límits funcionals de la patogènesi viral i l’estudi de les respostes antivirals de les cèl·lules T CD8+ per controlar o eliminar infeccions víriques. Per realitzar aquests estudis VIRIEVAC combina eines de virologia molecular, bioquímica, immunologia de cèl·lules T i immunologia de sistemes centrats en les interaccions hoste-patogen. Des d’una perspectiva de translació de la investigació bàsica, l’objectiu final de la seva recerca és dissenyar immunoteràpies avançades que restaurin la immunitat antiviral contra el VIH-1 i altres infeccions víriques cròniques, i contribuir a la curació d’aquestes malalties.

Arran de la pandèmia de la COVID-19, VIRIEVAC ha iniciat projectes per estudiar la immunitat protectora de les cèl·lules T contra el SARS-CoV-2 i utilitzar tot aquest coneixement per accelerar el disseny de vacunes contra el nou coronavirus.

Les línies de recerca de VIRIEVAC son les següents:

  • Patogènesi. Identificar els factors virals i de l’hoste associats a la clínica de la malaltia. Els estudis se centren en diverses cohorts d’infants i adults amb fenotips extrems de la infecció pel VIH i que, o bé tenen un control natural de la infecció (controladors d’elit i persones no progressores), o bé tenen un transcurs totalment contrari i pateixen una progressió ràpida de la malaltia (progressors ràpids).
     
  • Persistència, remissió i curació. Determinar els límits funcionals de les respostes antivirals de les cèl·lules T CD8+ en la infecció pel VIH per poder arribar a controlar o eradicar el reservori viral, i traslladar aquestes troballes a altres infeccions víriques persistents. Aquesta línia d’investigació pretén caracteritzar els mecanismes que utilitzen les cèl·lules T CD8+ per reconèixer les cèl·lules infectades de manera latent, i entendre la disfunció/esgotament immunitari de les cèl·lules T per combatre tant la infecció activa com la latent, un procés que es considera un dels principals obstacles per aconseguir la remissió i la cura del VIH. En aquesta línia, VIRIEVAC ha desenvolupat nous models experimentals que permeten controlar la reactivació i l’eliminació del VIH amagat de manera latent a les cèl·lules, un descobriment que permetrà identificar nous agents que inverteixin la latència del virus i dissenyar nous prototips d'immunoteràpies per eliminar el reservori del VIH.
     
  • Immunitat cel·lular contra el SARS-CoV2. Caracteritzar la immunitat de cèl·lules T amb alta resolució per entendre la memòria immunològica contra aquest nou virus i poder impulsar el desenvolupament d’una vacuna pancoronavirus.

Paraules clau: Immunoteràpies, Patogènesi, Evasió viral, Resposta cel·lular
Investigador Principal

Julia García Prado

La doctora Prado és llicenciada en Bioquímica i doctora en Immunologia amb honors per la Universitat Autònoma de Barcelona (2005). Un any després de finalitzar el doctorat, es va traslladar a la Universitat d’Oxford per dur a terme una investigació postdoctoral gràcies a...

Currículum

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: