Skip to main content
Close

STEAMxChange d’EduCaixa

Integrar el cicle de recerca-acció en la formació científica de l’alumnat.

Imatge de STEAMxChange d’EduCaixa

Sobre el programa STEAMxChange

El Living Lab col·labora amb el programa STEAMxChange d’Educaixa, impulsat per la Fundació “la Caixa”, per desenvolupar programes educatius innovadors que fomentin competències per a la resolució de reptes de salut complexos. Tot això, amb el desenvolupament de coneixement sistèmic mitjançant recerca mono i interdisciplinària participativa. El programa va adreçat a la comunitat educativa de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius.

Metodologia

El programa educatiu STEAMxChange apropa el mètode científic a l’alumnat amb un enfocament innovador que promou que la recerca sigui més oberta i inclusiva, en línia amb moviments de transformació del sistema de recerca impulsats per diferents organismes, com ara la Comissió Europea.

D’aquesta manera, promou que el mètode científic s’implementi de manera participativa, és a dir, en col·laboració amb diferents actors socials i, alhora, de manera mono o interdisciplinària, en funció de la complexitat del problema a resoldre.

Els i les estudiants analitzen els problemes de salut des d’una visió sistèmica que els permet guanyar coneixement sobre diferents disciplines i desenvolupar competències necessàries per resoldre problemes socials de la seva comunitat.

L’alumnat esdevé “agent de canvi” ja que s’implica en reptes de la seva comunitat.

El programa ofereix eines, recursos i propostes didàctiques amb els següents objectius:

  • Promoure hàbits de salut a partir de la presa de decisions basades en evidència científica.

  • Desenvolupar competències per a la recerca participativa vinculada a temes d'interès pels estudiants que mobilitzin l'esperit crític, el coneixement i la co-responsabilitat amb l'entorn.

  • Explorar una visió sistèmica i interdisciplinària de la realitat que tingui millor en compte la seva complexitat.

  • Promoure vocacions científiques, eliminant les barreres de gènere.

Guies metodològiques

Fins ara, el Living Lab de Salut d’IrsiCaixa ha col·laborat en la creació de les següents guies:

  • Alimentació responsable: vols contribuir al canvi? Guia didàctica que gira al voltant de la promoció de l’alimentació saludable i sostenible, emfatitzant el rol de la recerca i destacant la importància de promoure una aproximació sistèmica i transdisciplinària a l’hora de resoldre problemes relacionats amb l’alimentació.

  • Vacunació: guia didàctica que permet treballar els reptes relacionats amb la vacunació, com poden ser la desigualtat en l’accés a les vacunes o el moviment anti-vacunes, a través del mètode científic. Es promou una aproximació sistèmica i transdisciplinària que és clau per a la resolució dels problemes complexos en relació a la vacunació.

Per a més informació i per descarregar els materials, consultar la pàgina web d’Educaixa.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: