Skip to main content
Close
Post COVID-19
Epigenètica

Un projecte d’IrsiCaixa per estudiar la COVID persistent, una de les 9 propostes catalanes seleccionades per la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022

dscf0309.jpg

La cinquena edició de la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022 impulsarà a Espanya i Portugal 33 nous projectes punters de recerca biomèdica, als quals concedeix un ajut de fins a un milió d’euros

La convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022 ha seleccionat 33 nous projectes biomèdics i de salut prometedors en centres d’investigació i universitats d’Espanya i Portugal. Amb aquesta finalitat, la Fundació “la Caixa” dota amb un total de 23,1 milions d’euros aquests projectes, que s’hauran de desenvolupar durant els tres anys vinents. En aquesta edició s’ha premiat nou projectes liderats per personal investigador de centres de recerca catalans, entre ells el coordinat per l’investigador ICREA a IrsiCaixa Christian Brander, que té com a objectiu desxifrar els mecanismes epigenètics –és a dir, les modificacions que controlen l’expressió del genoma– implicats en la COVID persistent.

 

Vers una cura per la COVID persistent

Una de cada 10 persones que passen la COVID-19 continuen tenint símptomes mesos després de la infecció. Aquesta condició es coneix com a COVID persistent i pot estar relacionada amb afectacions neurològiques greus com ara la pèrdua de memòria, la disminució de la capacitat de concentració o l’aparició d’un estat de boira mental.

Tot i que encara no se sap quin és el motiu de la persistència dels símptomes, diversos estudis apunten que una de les possibles causes podria ser una alteració a nivell epigenètic, és a dir, el mecanisme que actua com a interruptor dels gens.

Per desxifrar quin és el paper de l’epigenètica en la COVID persistent, l’equip científic liderat per l’investigador ICREA a IrsiCaixa Christian Brander avaluarà si hi ha alteracions en aquest nivell i, al mateix temps, caracteritzarà les possibles alteracions neurològiques i del sistema immunitari. Tal com passa amb el VIH, l’equip investigador d’IrsiCaixa destaca que la infecció pel SARS-CoV-2 podria estar causant canvis a nivell epigenètic i, d’aquesta manera, podria estar activant i desactivant gens que tenen el potencial d’alterar la resposta del sistema immunitari del pacient i provocar les alteracions neurològiques.

D’aquesta forma, el projecte, dotat amb gairebé un milió d’euros i dut a terme en col·laboració amb la Fundació Lluita contra les Infeccions, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG), permetrà identificar quins són els gens clau afectats implicats en la COVID persistent. Per fer-ho, utilitzaran un model animal de COVID-19 i provaran noves estratègies terapèutiques amb les quals es pugui revertir la desregulació epigenètica.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: