Prevenció, Eradicació i Cura Funcional

Prevenció, eradicació i cura funcional


El tractament crònic de la infecció pel VIH mitjançant la combinació d’antiretrovirals aconsegueix evitar la progressió de la malaltia en la majoria dels casos, però no eradica la infecció, representa un cost econòmic molt elevat i pot causar toxicitat. A més, si s’abandona la medicació, el virus torna a emergir al cap de poques setmanes. Per aquests motius, un dels principals objectius de la recerca actual és aconseguir que les persones que viuen amb el VIH puguin deixar de prendre el tractament. Aquest objectiu es pot assolir de dues maneres: amb l’eradicació del virus de l’organisme o bé amb l’anomenada cura funcional, entesa com la situació en què ―tal com passa en el cas d’altres infeccions virals―, encara que el virus no estigui totalment eliminat de l’organisme, el sistema immunitari de la persona és capaç de controlar-lo sense necessitat de fàrmacs. Des d’IrsiCaixa treballem en aquesta segona línia de recerca amb l’estudi de diverses estratègies que es podrien combinar: vacunes terapèutiques (per a persones infectades), anticossos, fàrmacs que reactivin el virus latent, etc.

Estudi del reservori viral

Per assolir la cura funcional, a IrsiCaixa estudiem l’activitat del VIH en els reservoris, que són les cèl·lules del cos on el virus roman latent i on «es desperta» quan la persona infectada deixa de prendre el tractament. Mentre la cèl·lula es manté inactiva, el reservori viral és «invisible» per al sistema immunitari i per al tractament antiretroviral, que és incapaç de detectar-lo i eliminar-lo. El reservori és el motiu pel qual avui dia el tractament s’ha de prendre de per vida, i trobar la manera d'identificar-lo, d’activar-lo i de destruir-lo suposaria un pas definitiu cap a l’eradicació del VIH.

La prevenció, la millor estratègia

Tota la recerca per aconseguir l’eradicació i/o cura funcional va íntimament lligada al desenvolupament d’eines per prevenir la infecció pel VIH, ja sigui mitjançant vacunes preventives o amb fàrmacs o immunoglobulines que actuïn contra el virus de forma protectora. L’estudi de la resposta immunitària en persones exposades a un alt risc de contreure el VIH ens ajuda a desenvolupar estratègies per prevenir la infecció. A IrsiCaixa treballem en el desenvolupament de vacunes terapèutiques (per a persones que viuen amb el VIH) i en uns anticossos monoclonals que neutralitzen l’acció del VIH en el cos i augmenten l’activitat de les cèl·lules natural killer, encarregades de la destrucció de les cèl·lules ja infectades. En un futur, aquestes eines podrien formar part d’una estratègia tant d’eradicació com de vacuna preventiva.

Paraules clau:

anticossos monoclonals, cura funcional, eradicació, HEPS, HTI, immunoglobulines, mucosa, prevenció, reactivadors de latència, reservori, vacuna preventiva, vacuna terapèutica

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: