Skip to main content
Close
Assoliment

L’investigador d’IrsiCaixa Javier Martínez-Picado, nou acadèmic electe de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

web_-_javier_m._picado.jpg

L’Acadèmia, fundada el 1764 per acomplir les funcions de l’estudi de les ciències, posa en valor la tasca investigadora de Javier Martínez-Picado en el camp de la immunovirologia i l’escull com a acadèmic

Compartir i debatre el coneixement generat per la comunitat científica ha sigut sempre una peça clau en la història de la ciència. La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona va néixer l’any 1764 amb aquest mateix objectiu, el de reunir la comunitat científica catalana i discutir els avenços científics que tenien lloc arreu del món. Ara, l’Acadèmia ha elegit a l’investigador d’IrsiCaixa Javier Martínez-Picado com acadèmic. El doctor, que també és professor de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats ICREA i membre de la Càtedra de les Malalties Infeccioses i Immunitat de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha estat elegit per la seva gran tasca en el camp de la immunovirologia. En concret, Martínez-Picado acumula un llarg recorregut acadèmic en el camp del VIH/sida i altres malalties infeccioses, i  lidera el grup de recerca de Retrovirologia i Estudis Clínics a IrsiCaixa.

Actualment els seus interessos científics se centren en l’estudi dels mecanismes immunitaris i virològics relacionats amb les malalties virals humanes, incloent-hi el VIH-1, el virus de l'Ebola, els Arenavirus i, més recentment, el SARS-CoV-2. El programa científic que segueix el seu grup està enfocat en la translació de la recerca al pacient, i té com a objectiu investigar noves estratègies terapèutiques contra els virus, especialment en el camp del VIH/SIDA, a través de la recerca tant bàsica com aplicada. L’equip col·labora estretament amb altres centres de recerca nacionals i internacionals per assolir el màxim impacte en les seves àrees d’investigació: la cura del VIH, l’estudi de la patogènesi viral i la caracterització dels perfils d’infecció viral que segueixen una progressió excepcional de la malaltia. Arran de la pandèmia de COVID-19, ha ampliat la seva investigació a la patogènesi del SARS-CoV-2, implementant models de miniòrgans humans dissenyats al laboratori per avaluar la infecció viral i les respostes inflamatòries.

Com a acadèmic electe, Martínez-Picado pròximament durà a terme la sessió pública d’ingrés on llegirà un discurs per ser nomenat acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. “Formar part de l’Acadèmia i ser un dels membres que la formen al costat de companys i companyes del món científic a qui admiro i pels qui tinc un gran respecte és una gran oportunitat per posar en valor tota la feina col·laborativa que hem aconseguit amb tot l’equip en el camp de la immuno-virologia”, comenta Martínez-Picado, que afegeix que  “és un bon impuls per seguir treballant per avançar en la ciència d’una manera col·laborativa, equitativa i puntera”.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: