VIH/sida al món

VIH/sida al món

Una de les principals crisis sanitàries actuals

Des que al començament dels anys vuitanta es van diagnosticar els primers casos de sida als EUA, s’estima que 78 milions de persones han estat infectades pel virus i 39 milions han mort a causa de la sida o de malalties relacionades. Actualment n’hi ha 36,9 milions de casos al món, segons ONUSIDA.

Cada any s’incrementa el nombre de persones que viuen amb el VIH. Aquesta dada té una doble lectura: d’una banda, és positiva perquè cada cop més persones tenen accés als tractaments antiretrovirals i, de altra, és negativa perquè la pandèmia de VIH/sida s’expandeix dia rere dia.

Grans avenços que no aturen l’augment de noves infeccions

L’arribada de la triple teràpia antiretroviral, a mitja dècada del noranta, va suposar el pas d’una malaltia mortal a una infecció crònica. Però malgrat els enormes progressos assolits, el VIH continua superant tots els esforços globals per a la prevenció i el control de noves infeccions.

La quantitat de persones que contrauen el virus cada any continua sent molt preocupant: 2 milions de persones infectades el 2014, 220.000 de les quals infants. El VIH mata 1,2 milions de persones cada any.

Problema de salut global

El 80 % de les persones que viuen amb el virus es concentren en 20 països: la República de Sud-àfrica, Nigèria, l’Índia, Zimbabwe, Moçambic, la República Unida de Tanzània, Uganda, Kènia, els Estats Units, Rússia, Zàmbia, Malawi, la Xina, el Brasil, Etiòpia, Indonèsia, el Camerun, la Costa d’Ivori, Tailàndia i la República Democràtica del Congo.

Això no obstant, el VIH/sida continua essent un problema de salut global, i els últims anys algunes regions, com l’Àsia i el Pacífic i l’Orient mitjà i el Nord d’Àfrica, han incrementat el nombre de noves infeccions i/o morts.

A Espanya s’han notificat un total de 34.690 diagnòstics nous des del 2003. Tot i que la taxa de persones infectades s’ha reduït sensiblement des del 2008 (de 12,38 persones per cada 100.000 habitants a una estimada de 9,34 el 2014), la xifra és superior a la mitjana de la UE, de 5,9 infeccions per cada 100.000 habitants.

Més esperança de vida, però no per a tothom

Avui dia una persona infectada pel VIH i amb accés al tractament pot tenir una esperança de vida semblant a la d’algú no infectat, però els fàrmacs tenen un cost elevat i una toxicitat a llarg termini.

L’any 2015 ONUSIDA va anunciar que s’havia assolit la xifra de 15 milions de persones en tractament arreu del món. Això significa que encara hi ha 22 milions de persones per a qui la infecció pel VIH suposa una condemna a mort, principalment als països amb ingressos reduïts.

Per això, la recerca per millorar els tractaments actuals i trobar una estratègia d’eradicació definitiva representa un dels majors reptes científics i econòmics a què s’ha enfrontat mai la comunitat científica.

link

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: