Skip to main content
Close
SARS-CoV-2
Vacunes

Vacuna COVID-19: és necessari oferir un segon reforç en aquests moments i a qui?

pato-gonzalez-qdf58hbfvlu-unsplash.jpg

Un nou informe del GCMSC analitza l’impacte de la subvariant BA.5 d’òmicron a Catalunya i emet una sèrie de recomanacions per a l’estratègia de vacunació amb dosis de reforç

La circulació de la subvariant BA.5 d’òmicron ha suposat un increment considerable de casos i també d’hospitalitzacions (però no de casos greus o morts) en les darreres setmanes a Catalunya, a la resta d’Espanya i a molts altres països. Això, sumat al fet que els nivells d’anticossos després d’una primera dosi de reforç -oferta a finals de l’any passat i principis d’aquest- ha anat davallant, planteja la pregunta següent: és necessari oferir una segona dosi de reforç en aquests moments? I, si cal, a qui?

Prenent com a base l’evidència científica i en la situació epidemiològica actual, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment de la COVID-19 (GCMSC) ha fet una anàlisi sobre l’impacte de la subvariant BA-5 a Catalunya i, amb el suport del Comitè Científic Assessor de la COVID-19 (CCAC), adscrit a la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, publica un nou informe amb una sèrie de recomanacions per a la vacunació amb dosis de reforç.

Les i els experts comencen subratllant que, malgrat que l’efectivitat de les vacunes per protegir contra la infecció ha disminuït considerablement des de l’arribada d’òmicron i les seves subvariants, la protecció contra la malaltia greu i la mort es manté elevada. També destaquen que una gran part de la població a Catalunya s’ha infectat amb òmicron i que aquesta immunitat híbrida (vacunació més infecció) augmenta la protecció contra la malaltia greu.

Consideren que, donada l’elevada circulació de BA.5 a Catalunya i donat el fet que la gran majoria de persones hospitalitzades per COVID-19 són d’edat avançada, és necessari administrar una quarta dosi a les persones de 80 anys o més, així com a les persones que viuen a residències. No obstant això, no recomanen administrar un segon reforç (o quarta dosi) a la resta de la població, ja que el benefici és limitat i una elevada proporció de persones s’ha infectat recentment.

“Fa uns dies, l’ECDC va recomanar administrar un segon reforç a persones més grans de 60 anys. Però, donat que a Catalunya la incidència ja comença a baixar, vam pensar que és millor esperar i administrar dosis de reforç de cara a futures onades, per exemple, aquesta tardor”, comenta Julià Blanco, investigador IGTP i líder de grup a IrsiCaixa, i autor principal de l’informe.

L’evolució del virus i de la situació epidemiològica determinaran la necessitat d’administrar un segon reforç a la població general, així como si es fa servir una vacuna adaptada a les noves variants. L’evidència a dia d’avui suggereix que les vacunes adaptades a les variants no aporten un gran benefici comparat amb la vacuna original, tot i que Moderna va anunciar recentment que la seva vacuna bivalent (amb Spike original i Spike de BA.1) indueix un bon nivell d’anticossos neutralitzants fins i tot contra BA.4 i BA.5.

Finalment, el grup destaca la importància d’una bona estratègia de comunicació per aconseguir una alta cobertura de les dosis de reforç a les diferents poblacions diana.

 

Sobre el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC)

El GCMSC és un grup promogut per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat por la Fundació ”la Caixa”, i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), amb el suport de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER).

Les persones que firmen el document d’anàlisi són Julià Blanco, Adelaida Sarukhan, Juana Díez, Quique Bassat, Magda Campins, Robert Güerri, Carles Brotons, Mireia Sans, Josep M. Miró, Silvia de Sanjosé, amb el suport addicional d’Antoni Plasència i de Josep M. Antó.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: