Skip to main content
Close

Un nou test permet millorar l'eficàcia del tractament contra el VIH en els pacients més difícils de tractar

  • Els investigadors de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, demostren per primera vegada l'eficàcia d'un nou test que permet millorar la resposta al tractament dels pacients en els quals ja no funcionen la majoria de les teràpies, els pacients més difícils de tractar.
  • La prova utilitza les noves plataformes de seqüenciació ultrasensible per detectar amb una gran precisió Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) que s'han tornat resistents als tractaments. Detecta més resistència que les proves anteriors en el 25% dels pacients.
  • La prova permetrà als metges predir quins fàrmacs són eficaços amb major precisió que amb els mètodes actuals. Això millorarà substancialment els tractaments. Durant l'estudi, els investigadors van observar que, quan la nova prova predeia que els pacients estaven sent tractats amb menys de tres fàrmacs efectius, tenien cinc vegades més probabilitats de desenvolupar el fracàs del tractament. El fracàs del tractament en aquests pacients s'associa a complicacions de salut greus.
  • Els resultats s'han publicat en la revista científica Clinical Infectious Diseases, i ja s'està traslladant a la pràctica clínica: IrsiCaixa implementarà les proves ultrasensibles per detectar la resistència del VIH en la rutina clínica de diagnòstic abans de finals d'any.

En 1981 es van detectar els primers casos de sida i, dos anys després, es va descobrir el VIH, el virus causant de la sida. Els primers tractaments van aparèixer en 1987, però no eren molt efectius i tenien molts efectes secundaris. Des de llavors, els tractaments han evolucionat i millorat: s'han simplificat, són menys tòxics i la seva efectivitat és major. Després de dècades de recerca, i encara que no s'ha aconseguit guarir la infecció per VIH, la teràpia antiretroviral ha demostrat tenir un gran èxit i els diferents medicaments disponibles avui han contribuït a augmentar tant l'esperança com la qualitat de vida de les persones infectades per aquest virus.

No obstant això, existeix un grup de persones amb VIH que no responen al tractament, els pacients més difícils de tractar. Els seus virus s'han tornat resistents a la majoria dels fàrmacs contra el VIH com a conseqüència dels anys de teràpia. Alguns d'ells van començar el tractament al principi de la pandèmia, quan les combinacions de fàrmacs no eren tan efectives com les actuals, mentre que uns altres han tingut poca adherència al tractament (dificultats per seguir la teràpia adequadament). En aquestes situacions, és molt complicat bloquejar el VIH. Tret que els pacients rebin un tractament de gran potència, els virus seguiran replicant-se de forma significativa. I això afavorirà l'aparició de resistència, la reducció de noves possibilitats de tractament, complicacions de salut greus i, en alguns casos, la mort.

Per triar la millor opció de tractament per a aquests pacients, els més difícils de tractar, els metges analitzen el grau de resistència del VIH als fàrmacs disponibles. Amb aquesta informació, seleccionen la combinació de fàrmacs que millor bloquejaran el VIH. Com confirma aquest estudi, els tests actuals infraestimen el veritable abast de les resistències del VIH. D'aquesta manera, els metges perden informació rellevant sobre la resistència del VIH quan dissenyen un tractament per a un pacient. Comptar amb aquesta informació addicional, podria millorar l'elecció de teràpia, la qual cosa contribuiria a aconseguir millores de salut de les persones que viuen amb el VIH.

Millora de la resposta al tractament dels pacients més difícils de tractar
En un estudi que ha publicat la revista científica Clinical Infectious Diseases, investigadors de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, demostren, per primera vegada, l'eficàcia d'un nou test que permet millorar la resposta al tractament dels pacients difícils de tractar. El test utilitza noves plataformes de seqüenciació ultrasensible per detectar amb una gran precisió VIH que s'han tornat resistents als fàrmacs. Detecta més resistència que els tests anteriors en un 25% dels pacients.

El test permetrà als metges predir què medicaments són efectius, amb una major precisió que amb els mètodes actuals. Això millorarà els tractaments de forma substancial. Durant l'estudi, els investigadors van constatar que, quan el nou test determina que menys de tres fàrmacs són efectius, les possibilitats que la teràpia no funcioni es multipliquen per cinc. Aquests descobriments són extremadament rellevants, ja que si el tractament deixa de funcionar en un pacient amb un virus multiresistent, hi ha una elevada probabilitat que desenvolupi més resistència al VIH, que esgoti les poques opcions de tractament que li queden i que pateixi complicacions de salut greus i, en alguns casos, que mori. Els tests ultrasensibles de resistència permeten triar el tractament més efectiu i, amb això, mantenir la salut dels pacients per més temps.

Roger Paredes, metge i investigador d’IrsiCaixa i de la Fundació Lluita contra la Sida, a l’Hospital Germans Trias, i autor sènior d’aquest treball, remarca que “millorar l'avaluació de resistència als fàrmacs assegurarà que els pacients rebin el tractament més efectiu i evitarà perdre les poques opcions de tractaments que aquests pacients tenen”. “A més”, afegeix, “les tecnologies de seqüenciació de nova generació presenten una major eficiència, que unida a la seva potencial reducció de la despesa, influirà en la salut global en el camp del VIH. En els propers anys, facilitarà l'accés als test de resistència en àrees on els recursos són limitats. En aquestes àrees, avui dia hi ha una explosió de resistències del VIH als medicaments, a causa de l'administració del tractament sense un seguiment per part d'un laboratori, ja que resultaria massa costós”.

Els resultats d'aquest estudi s'estan traslladant ja a la pràctica clínica: IrsiCaixa implementarà les proves ultrasensibles per detectar la resistència del VIH en la rutina clínica de diagnòstic abans de finals de 2014. “Atès que hem demostrat la importància dels tests ultrasensibles, estem preparats per aplicar aquest sistema al seguiment regular dels nostres pacients”, explica Roger Paredes. No solament serà més eficient i efectiu a llarg termini, sinó que també serà més barat, ja que es pot processar més mostres en menys temps”, diu Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa i cap de la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias. Clotet afirma: “Estem molt orgullosos de veure que un descobriment liderat pel nostre equip tindrà una aplicació immediata en l'abordatge diari dels pacients amb VIH”.

Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració d’investigadors i metges del Instituto de Investigación Biomédica Hospital 12 de Octubre de Madrid, l’Hospital San Cecilio de Granada, l’Hospital MútuaTerrassa, Fundació Lluita contra la Sida, Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona, la companyia de software de Luxemburg Advanced Biological Laboratories (ABL, SA) i Roche Diagnostics, Spain. L’estudi va obtenir una beca del Centro de Desarrollo Tecnológico e Industrial (CDTI) del Ministerio de Economía y Competitividad.

 

Referència:
Christian Pou, Marc Noguera-Julián, Susana Pérez-Álvarez, Federico García, Rafael Delgado, David Dalmau, Miguel Álvarez-Tejado, Dimitri Gonzalez, Chalom Sayada, Natalia Chueca, Federico Pulido, Laura Ibañez, Cristina Rodríguez, Maria Casadellà, José R. Santos, Lidia Ruiz, Bonaventura Clotet, Roger Paredes. Improved Prediction of Salvage Antiretroviral Therapy Outcomes Using Ultrasensitive HIV-1 Drug Resistance Testing. Clinical Infectious Diseases. 2014. Llegir

 

 

 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: