Skip to main content
Close

La Comunitat Alison impulsa la transició alimentària saludable i sostenible als barris de Sant Cosme i Fondo

Living Lab IrsiCaixa

IrsiCaixa promou iniciatives comunitàries que impulsen entorns alimentaris més saludables, sostenibles i assequibles

Avui dia, mantenir un estil de vida saludable no és gens fàcil. Entre els molts factors que hi influeixen –socials, tecnològics, econòmics,  ambientals i polítics–, l’accés a una alimentació saludable i sostenible esdevé un dels reptes més determinants. Afrontar aquest repte requereix, per tant, de nous models efectius i exitosos. Aquests han de tenir en compte múltiples actors i sectors, i actuar a escala local, regional, nacional i internacional, tot impulsant iniciatives i polítiques integrals. Alhora, cal que aquests models s’adaptin progressivament a mesura que el repte evoluciona.

En el marc del projecte europeu FoodCLIC, la Comunitat Alison, coordinada pel Living Lab de Salut d’IrsiCaixa i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), busca solucions a aquest gran repte experimentant amb iniciatives comunitàries innovadores que millorin els entorns alimentaris i garanteixin l’accés a aliments més saludables, sostenibles, assequibles i produïts de manera justa.

Durant el 2025, dos barris metropolitans –Sant Cosme al Prat de Llobregat i Fondo a Santa Coloma de Gramenet– han esdevingut escenaris d’experimentació i participació comunitària amb iniciatives obertes i gratuïtes que abasten tota la cadena alimentària, des de la producció fins al consum i l’aprofitament dels recursos. Les iniciatives, que es van dissenyar amb processos de recerca participativa amb enfocaments sistèmics entre el 2023 i el 2024, han començat a implementar-se durant el 2025 en col·laboració amb una xarxa de més de 20 entitats locals i regionals.

Iniciatives a Sant Cosme

  • Tallers mensuals d’alimentació i nutrició amb el suport d’ABD i la Comunalitat Benviure.
  • Hort comunitari “El raconet verd del barri” a l’Institut Escola El Prat, obert a la ciutadania i gestionat amb criteris agroecològics, amb el suport de la Fundació Contorno Urbano.
  • Suport a la Cuina de Barri, impulsada per Gats, que ofereix àpats saludables i assequibles a un preu reduït.
  • Creació d’un grup de consum amb ABD i la Botiga del Prat per oferir cistelles de producte fresc i local a bon preu.

Iniciatives al Fondo

  • Tallers d’aprenentatge comunitari i de cuina comunitària per compartir coneixement, planificar i cuinar àpats saludables de diferents cultures, amb el suport de referents comunitàries, Sobres Mestres i la CIBA.
  • Activitats d’agroecologia comunitària en espais agrícoles de proximitat, amb el suport de Conreu Sereny.
  • Grups de consum per accedir a productes frescos, saludables, de proximitat i assequibles.
  • Estratègies per aprofitar excedents alimentaris, amb el suport d’Unió Segones Oportunitats i Nutrició Sense Fronteres.
  • Suport a l’emprenedoria alimentària amb Fablab Barcelona en el context del projecte europeu Foster.

A més, es duu a terme un procés de monitorització i avaluació participativa amb el suport de l’IRTA i en el marc del projecte europeu FOSTER. Així mateix, es realitzaran sessions participatives per repensar les polítiques alimentàries urbanes i explorar nous models de negoci que afavoreixin la sostenibilitat i l’equitat de les iniciatives. Aquest procés d’innovació en polítiques també es durà  a terme en col·laboració amb els projectes europeus FOSTERCLEVERFOOD.

Projectes europeus que volen transformar el model d’alimentació

Aquestes iniciatives s’emmarquen en FoodCLIC, un projecte finançat per la Unió Europea (2022–2027) que treballa a regions metropolitanes de vuit països europeus per transformar els sistemes alimentaris locals de zones on viuen persones en situacions de vulnerabilitat. L’objectiu és aconseguir un model amb criteris de sostenibilitat, justícia i salut, connectant persones, polítiques i territoris. A l’àrea metropolitana de Barcelona, el projecte és impulsat per l’AMB i el Living Lab de Salut d’IrsiCaixa, amb la col·laboració dels ajuntaments i entitats locals. També compta amb el suport dels projectes europeus CLEVERFOOD i FOSTER, que fomenten la innovació social, la governança participativa i la transició cap a models alimentaris més saludables, sostenibles i inclusius.

IrsiCaixa promou la salut més enllà de la recerca biomèdica

Tot i que l’activitat principal d’IrsiCaixa és la recerca en malalties infeccioses i del sistema immunitari, entenem la salut com un concepte global, influït també pels estils de vida i els entorns en què vivim. Per això, a través del Living Lab de Salut, impulsem projectes com la Comunitat Alison que treballen per transformar els sistemes alimentaris i facilitar l’accés a una alimentació saludable, sostenible i assequible. Aquesta aposta per combinar la recerca biomèdica amb la innovació social i comunitària permet avançar cap a una promoció de la salut més integral i adaptada als reptes actuals. 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: