Skip to main content
Close

IrsiCaixa treballa en el desenvolupament d’anticossos sintètics que impedeixin la infecció pel SARS-CoV-2 gràcies al suport de la Fundació Glòria Soler

pexels-martin-lopez-954583.jpg

Les molècules, dissenyades i produïdes al laboratori en el marc del consorci CBIG, podrien ajudar a prevenir i tractar la COVID-19

Malgrat la disponibilitat de diferents vacunes eficaces contra la COVID-19, encara cal trobar tractaments específics pel SARS-CoV-2 que permetin curar o prevenir la malaltia. És per això que la Fundació Glòria Soler ha decidit impulsar un projecte del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular (VIC) d’IrsiCaixa, que té com a objectiu desenvolupar anticossos sintètics capaços de bloquejar la infecció pel SARS-CoV-2. Aquestes molècules, dissenyades i produïdes al laboratori en el marc del consorci CBIG –format per IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)–, s’unirien al virus amb molta afinitat i impedirien la seva entrada a les cèl·lules. Així, aquest tractament podria ser útil tant per prevenir la infecció com per tractar les persones amb COVID-19.

Els anticossos, tan mencionats últimament, són molècules que poden reconèixer regions dels virus o altres agents patògens i unir-s’hi. D’aquesta manera, aconsegueixen, per una banda, embolcallar el virus i impedir que s’uneixi a la cèl·lula per infectar-la, i, per l’altra, ensenyar a altres molècules del sistema immunitari on està l’agent que cal eliminar. “Volem imitar aquesta maquinària tan sofisticada que té el propi cos per defensar-se i, fins i tot, millorar-la. Ho volem fer produint anticossos al laboratori que no només siguin capaços de reconèixer el SARS-CoV-2 per una regió, sinó per dues, potenciant així la seva efectivitat”, explica Julià Blanco, investigador IGTP a IrsiCaixa i coordinador del projecte.

 

Fusionar molècules per aconseguir anticossos més potents

Per tal de bloquejar el SARS-CoV-2 de manera més efectiva, el personal investigador ha dissenyat anticossos sintètics capaços de reconèixer la proteïna de l’espícula del virus (Spike en anglès) per dues regions diferents: les subunitats S1 i S2. Per aconseguir aquest doble reconeixement, en el procés de creació dels anticossos sintètics s’ha afegit, per una banda,  una part del receptor ACE2 –proteïna situada a la superfície de les cèl·lules del nostre organisme i que s’uneix a la subunitat S1 del virus– i, per l’altra, una molècula antiviral que reconeix la subunitat S2 del virus.

Per produir aquestes molècules tan complexes i aconseguir que la seva activitat sigui òptima, es duen a terme diferents passos. En primer lloc, el Barcelona Supercomputing Center està millorant el disseny dels anticossos sintètics per augmentar la seva activitat. En segon lloc, IrsiCaixa produeix els anticossos als seus laboratoris. I, finalment, tant IrsiCaixa com l’IRTA-CReSA testen aquests anticossos en models animals. “Hem vist que, quan afegim aquestes modificacions, els anticossos s’uneixen d’una manera molt potent al virus i la seva eficàcia per bloquejar la infecció augmenta molt”, exposa Benjamin Trinité, investigador post-doctoral a IrsiCaixa.

 

Un tractament útil contra les variants actuals i futurs coronavirus

El receptor ACE2 és la proteïna localitzada a algunes de les cèl·lules del nostre cos que fan servir tots els coronavirus per poder infectar-les. El fet que aquests anticossos sintètics tinguin fusionada una part d’aquest receptor implica que es podrien unir a qualsevol virus de la família del coronavirus, i també a les seves variants. “Hem provat els nostres anticossos contra el SARS-CoV-2 i el SARS-CoV-1 i els resultats són molt prometedors, ja que en ambdós casos impedeixen la infecció”, remarca Blanco. “Comptar amb un tractament que pugui impedir la malaltia causada per qualsevol variant seria clau per aturar l’actual pandèmia”, afegeix. Com que aquests anticossos sintètics actuen impedint la infecció, podrien actuar com a tractament profilàctic –és a dir, prevenint la infecció–, però també com a fàrmac per aturar la replicació viral i modular la resposta inflamatòria en pacients que ja tinguin la infecció.

Actualment, i per poder mantenir la pandèmia sota control, cal que tant els anticossos produïts de manera natural com els sintètics puguin protegir la població davant les noves variants. En aquest sentit, IrsiCaixa avalua de forma contínua i exhaustiva l’eficàcia d’aquests anticossos contra les noves variants del SARS-CoV-2 que van apareixent.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: