Skip to main content
Close

IrsiCaixa rep finançament de La Marató per dur a terme 5 projectes de recerca en SARS-CoV-2

fotonoticia_20200421161152_1200.jpg

Dels més de 10 milions d’euros recaptats per La Marató 2020, IrsiCaixa rebrà gairebé 830.000 euros per seguir avançant en la recerca del SARS-CoV-2 i la COVID-19

El passat divendres 11 de juny, La Marató 2020 tancava el marcador amb més de 10 milions d’euros recaptats, uns diners que finançaran 36 projectes de recerca i es destinaran íntegrament a l’estudi del virus que ho ha trasbalsat tot en el darrer any: el SARS-CoV-2. L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya– realitzarà 5 dels 36 projectes guardonats i rebrà 830.000 euros aproximadament per poder dur-los a terme.

Poc més d’un any després de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, el coneixement generat al voltant del SARS-CoV-2 ha permès a la comunitat científica entendre i descriure el funcionament del virus i, gràcies a això, dissenyar vacunes amb més d’un 70% d’efectivitat. No obstant, seguir estudiant aquest virus és essencial no només per dissenyar teràpies cada cop més efectives davant del virus, sinó per desenvolupar eines de prevenció que permetin mantenir les variants del SARS-CoV-2 sota control, així com avançar-nos a futurs virus de la família dels coronavirus que puguin aparèixer. D’aquesta manera, IrsiCaixa posa en marxa els següents projectes de recerca:

 

Vigilància i control de brots gràcies a l’estudi genètic del SARS-CoV-2

L’investigador associat d’IrsiCaixa Marc Noguera-Julian és l’encarregat de coordinar un dels cinc projectes que La Marató 2020 ha finançat a la institució. Amb la mirada posada en la salut pública, el projecte, en el que també hi participen l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i el Servei de Microbiologia del Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord, pretén desenvolupar eines que permetin fer un seguiment a temps real de les variants que circulen actualment i que poden provocar un augment en la transmissió i patogenicitat de la COVID-19. Per aconseguir-ho, IrsiCaixa vol implementar tècniques rutinàries als seus laboratoris que permetin seqüenciar mostres de SARS-CoV-2 de manera senzilla i ràpida per tal de detectar i contenir futurs brots.

 

El paper dels anticossos en el transcurs greu de la COVID-19

L’objectiu principal del projecte coordinat per l’investigador principal d’IrsiCaixa Jorge Carrillo, i que compta amb la col·laboració del Centre de Recerca en Sanitat Animal IRTA-CReSA, és fer una caracterització exhaustiva de la resposta immunitària desenvolupada tant en les persones infectades pel SARS-CoV-2 com en les vacunades. Partint de la hipòtesi que una resposta immunitària desproporcionada podria ser la causant del transcurs greu de la COVID-19, el personal científic implicat en aquest projecte es planteja desxifrar quin rol podrien tenir els anticossos, és a dir, la resposta immunitària humoral, en aquests casos.

 

Miniòrgans humans com a model per estudiar l’evolució de la infecció pel SARS-CoV-2

La COVID-19 afecta principalment les vies respiratòries, però aquesta malaltia pot comprometre molts òrgans diferents, com el cervell, en el que pot provocar dèficits cognitius o cefalees, entre d’altres. Tot i que estudis previs suggereixen que el SARS-CoV-2 pot infectar directament el cervell, la comunitat científica no ha arribat encara a un consens respecte si la simptomatologia neurològica descrita és resultat de la infecció directa de les cèl·lules del cervell, o bé és conseqüència d’una resposta immunitària exagerada. Per tal d’estudiar-ho, l’investigador principal d’IrsiCaixa Javier Martínez-Picado coordinarà aquest projecte de recerca i comptarà amb la col·laboració de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE:CSIC-UPF) i el Barcelonaβeta Brain Research Center.

 

Biologia sintètica per al desenvolupament de teràpies contra els actuals i futurs coronavirus

Anticipar-nos per reduir l’impacte que pugui tenir l’aparició de futurs coronavirus és un dels objectius principals que la comunitat científica es planteja a llarg termini. És per això que aquest projecte, coordinat des de la Universitat Pompeu Fabra i que compta amb la participació de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (CSIC) i IrsiCaixa, pretén desenvolupar teràpies anti-coronavirus d’ampli espectre capaces d’inhibir un gran ventall d’actuals i futures variants del SARS-CoV-2. La investigadora associada d’IrsiCaixa Maria Salgado serà l’encarregada de dirigir el projecte a la institució.

 

Identificació i validació de marcadors que prediguin l’evolució de la infecció pel SARS-CoV-2

L’estudi, coordinat per l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i que compta amb la participació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i IrsiCaixa, té com a objectiu identificar marcadors que permetin millorar el procés de diagnòstic precoç de la COVID-19, així com optimitzar les intervencions realitzades en els pacients infectats pel SARS-CoV-2 i que presentin simptomatologia. El director i investigador principal d’IrsiCaixa Bonaventura Clotet i Julià Blanco, respectivament, seran els encarregats de dirigir el projecte a la institució.

 

El Campus Can Ruti acull 8 projectes de La Marató

Sent el punt de trobada de més de 10 institucions científiques, entre elles IrsiCaixa, enguany, el Campus Can Ruti portarà a terme 8 projectes de recerca finançats per La Marató 2020, i posaran el focus en la vessant genètica, immunològica, bioquímica i de salut pública de la COVID-19. El Campus compta amb més de 4.000 professionals del camp de la medicina i la biomedicina, que treballen dia a dia per oferir el millor servei assistencial i de recerca.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: