Infecció pel VIH, immunosenescència i inestabilitat genòmica: Identificació de biomarcadors en pacients crònics infectats amb VIH i la seva relació amb l'envelliment prematur (PI19/00947)

Veure tots els projectes

Projecte - Actiu

Infecció pel VIH, immunosenescència i inestabilitat genòmica: Identificació de biomarcadors en pacients crònics infectats amb VIH i la seva relació amb l'envelliment prematur (PI19/00947)

2020-2022

Investigadors/es principals: Marta Massanella, Eugenia Negredo (Fundació Lluita contra la Sida) , Marta Martin (UAB)

Els pacients que viuen amb el VIH presenten una major prevalença de morbiditat i immunosenescència (envelliment del sistema immunitari). En els organismes envellits, l'acumulació de cèl·lules amb lesions d'ADN no reparades contribueix a la inestabilitat del genoma, fent-les més susceptibles d'entrar en la fase de senescència. Tot i que la inestabilitat genòmica és una de les característiques de l'envelliment i la senescència, la relació entre la immunosenescència i la inestabilitat genòmica encara no s'ha descrit ni avaluat. L'objectiu general del projecte és determinar la prevalença de la immunosenescència, l'envelliment cel·lular i els marcadors de senescència (escurçament dels telòmers, dany de l'ADN, reclutament de 53BP1, capacitat de proliferació cel·lular i expressió dels marcadors de senescència) en adults infectats i no infectats pel VIH (40-45 anys) i persones grans (60-70 anys).

El nostre objectiu és: 1) establir la relació entre aquests dos mecanismes (immunosenescència i envelliment/senescència cel·lular, 2) determinar si el VIH els indueix de forma prematura i més accelerada i 3) caracteritzar els biomarcadors per fer el seguiment en aquests pacients.

 

  • Entitat finançadora: Ministry of Science, Innovation and Universitites - Carlos III Health Institute (ISCIII)

logo.png

 

 

 

  • Entitats participants: IrsiCaixa AIDS Research Institute, Fight AIDS and Infectious Diseases Foundation, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  • Entitat finançadora: FIS

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: