Barcelona CaixaResearch Living Lab, per a una recerca d’impacte amb i per a la societat

Més notícies Notícies
22/11/2021

Barcelona CaixaResearch Living Lab, per a una recerca d’impacte amb i per a la societat

La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa”, compta amb 5 reptes centrats en la malaltia de Chagas, així com en la salut alimentària, sexual, mental i ambiental

Una de les principals finalitats de la recerca i la innovació és aconseguir un impacte significatiu en la resolució de reptes socials. En ciència, malgrat que els projectes aplicats sempre neixen de la necessitat d’oferir respostes a aquests reptes socials, sovint no s’aconsegueix l’impacte desitjat. Un dels principals motius és que sovint no s’inverteixen prou esforços en explorar les necessitats i expectatives de tots aquells actors socials que estan afectats pel repte i/o han de contribuir en aquest impacte. Per tant, és imprescindible que els processos d’exploració, ideació, co-creació i co-implementació de projectes de recerca i innovació es duguin a terme d’una manera participativa i col·laborativa, de manera que tinguin en compte les necessitats i expectatives dels diferents actors implicats, incloent la ciutadania.

Amb l’objectiu de millorar els processos de recerca i innovació per fer-los més participatius, col·laboratius i que incorporin una gran diversitat d’actors de dins i fora la comunitat científica, el novembre de 2019 va néixer el Barcelona CaixaResearch Living Lab, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb el Living Lab de Salut d’IrsiCaixa i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Dos anys després, la iniciativa compta amb 5 reptes centrats en la malaltia de Chagas, així com la salut alimentària, sexual, mental i ambiental.

L’objectiu principal de la iniciativa és proporcionar un espai d’intermediació entre professionals provinents de diferents disciplines científiques, serveis assistencials, sector privat, administració, comunitat educativa, entitats del tercer sector i la ciutadania per donar una millor resposta als reptes socials. D’aquesta manera, el Barcelona CaixaResearch Living Lab vol ser el punt de trobada entre la ciència i els diferents actors socials, i un lloc on es reculli l’opinió ciutadana i la d’altres actors socials sobre els reptes socials actuals, i se’ls hi doni resposta de manera col·laborativa amb processos de reflexió estratègica, d’aprenentatge, d’exploració, i de co-creació de coneixement, productes, intervencions i d’altres tipologies de solucions.

 

Recerca i innovació responsables

Aquesta preocupació per incrementar l’impacte de la recerca i la innovació promovent el treball col·laboratiu entre els diferents actors socials al llarg de tot el procés s’està impulsant des de diferents moviments, com ara la Recerca i la Innovació Responsables (RRI, de les seves sigles en anglès), la Mission Oriented Research o el System Innovation. Tots ells tenen en comú promoure nous enfocaments en la manera d’implementar la recerca i la innovació amb processos més integrals, col·laboratius i inclusius. “Aquests canvis en la manera de fer recerca i innovació són clau quan ens adonem que els reptes socials que volem abordar són persistents. Sovint això és degut a que les seves solucions s’han d’implementar en un context que és complex i canviant. I és per això que els Living Labs són espais clau que han de garantir l’experimentació participativa continuada per ajudar a trobar solucions de més impacte en un context canviant”, explica Rosina Malagrida, co-coordinadora del Barcelona CaixaResearch Living Lab i responsable del Living Lab de Salut d’IrsiCaixa. “Incorporar a la ciutadania en la recerca en salut és fonamental per generar avenços sostenibles i en els que la responsabilitat sobre la transformació social necessària cap a societats més saludables sigui compartida per tots i totes”, justifica Maria Jesús Pinazo, co-coordinadora del Barcelona CaixaResearch Living Lab a ISGlobal.

 

Els nostres reptes

El Barcelona CaixaResearch Living Lab està treballant en cinc reptes diferents:

  • Model de promoció d’alimentació saludable i sostenible (ASS): creació de la Xarxa Fit4FoodBcn que, en un pilot inicial, compta amb 21 organitzacions per garantir un model més integral i un contínuum assistencial i de promoció de l’ASS des de les universitats, els hospitals, els centres d’atenció primària, els serveis socials i educatius, els comerços, els col·legis professionals i d’altres entitats i la ciutadania en general.
  • Model de promoció de la salut afectivo-sexual (SAS): promoció de la transició del model organitzatiu de promoció de la SAS per a que sigui més efectiu amb un enfocament sistèmic, col·laboratiu i descentralitzat impulsat per diversitat de centres de recerca i d’altres tipologies d’organitzacions que co-creen solucions innovadores.
  • Accés a la salut mental de la població immigrada: creació d’un espai col·laboratiu amb perspectiva intercultural en el que actors diversos, a través de metodologies innovadores i de co-creació, ideïn solucions per a la millora de l’accés i l'ús de serveis de salut mental de la població immigrada.
  • Accés a l’atenció integral de persones en risc de patir la malaltia de Chagas: a través de la co-creació entre diversos actors comunitaris i amb la implicació dels principals serveis especialitzats, aquest repte afronta la desestigmatizació de la malaltia, la descentralització de la detecció i atenció, i un abordatge transnacional del tractament no etiològic de la malaltia.
  • Entorns escolars segurs i saludables: desenvolupament dels entorns escolars com a àrees de protecció de la salut, el benestar i la seguretat.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: