Skip to main content
Close

Vacunes COVID: necessitem una dosi de reforç en aquest moment?

mufid-majnun-cm1au42fnrg-unsplash.jpg

Després de revisar l'evidència científica disponible, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinar per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC) conclou que de moment no hi ha evidència que la població general necessiti una dosi de reforç

Arran de l'onada de casos ocasionada per la variant delta del SARS-CoV-2, diferents països de renda alta s'han plantejat la possibilitat d'oferir dosis de reforç a la població ja vacunada amb pauta completa. Després d'una anàlisi de l'evidència científica disponible a dia d'avui, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinar per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC) ha conclòs que, en la població general, no hi ha evidència que es necessiti una dosi de reforç en aquest moment.

"Des del punt de vista immunològic, tots els estudis realitzats fins a dia d'avui indiquen que les vacunes COVID-19 actualment aprovades per l'Agència Europea del Medicament indueixen una memòria immunològica de llarga durada. Si bé la protecció enfront de la infecció per la variant delta ha decaigut, les vacunes conserven una alta efectivitat contra la malaltia greu i la mort", subratlla Julià Blanco, investigador principal a IrsiCaixa i autor principal del document del grup d'experts. No obstant això, tal i com ressalta el GCMSC, hi ha algunes excepcions.

 

Les persones immunosuprimides necessiten una dosi addicional

Hi ha evidència sòlida a favor d'una dosi addicional en alguns grups de pacients immunosuprimits, necessària per assolir nivells d'immunitat similars als observats en la població general. Per tant, en aquest cas, la tercera dosi s'ha de considerar com a part de la pauta de vacunació, com ja es fa amb altres vacunes, i no com una dosi de reforç. Espanya, com altres països, ja ha començat a administrar terceres dosi d'ARNm en aquesta població específica (pacients amb trasplantaments d'òrgans sòlids, neoplàsies tractades, pacients en hemodiàlisi i individus amb infecció avançada pel VIH). A Catalunya, aquest col·lectiu representa al voltant del 0,5% de la població (40.000 persones aproximadament).

 

Alguns col·lectius podrien necessitar una dosi de reforç en un futur proper

La gent gran (sobretot aquelles persones per sobre dels 80 anys i que no han passat la malaltia) desenvolupen una resposta immunitària menor després de la vacunació. Algunes dades recents suggereixen que el risc d'infecció o de desenvolupar una COVID-19 greu entre la població vacunada és major entre les persones grans i considerades com "fràgils". Per tant, és probable que aquesta població requereixi una dosi de reforç que podria oferir-se, per exemple, durant la campanya de vacunació contra la grip el proper hivern. Cal acumular més dades per establir criteris clars en quant a l'edat o la fragilitat.

Altres grups específics poden requerir un seguiment concret a causa de la seva major exposició al virus. És el cas del personal sanitari, per exemple; alguns estudis mostren un augment en la incidència d'infeccions en aquest col·lectiu. No obstant això, aquestes infeccions són majoritàriament lleus, i encara no se sap fins a quin punt les infeccions es deuen a una possible pèrdua d'eficàcia vacunal, a una major circulació de la variant delta entre la comunitat, o a la relaxació de mesures no farmacèutiques.

"En tot cas, caldrà establir els mecanismes necessaris per vigilar de prop els errors vacunals en diferents col·lectius especialment susceptibles, i també en la població en general", comenta Sílvia de Sanjosé, presidenta del GCMSC. Aquestes dades seran molt útils per a decidir si, i quan, es necessitarà una dosi de reforç.

 

Grupo Col·laboratiu Multidisciplinar per al Seguiment de la COVID-19

El GCMSC és un grup promogut per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa", i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), amb el suport de l'Associació Catalana de Centres de Recerca (ACER).

Les persones que signen el comunicat són Julià Blanco, Adelaida Sarukhan, Quique Bassat, Magda Campins, Robert Güerri, Carles Brotons, Joana Díez, Mireia Sans, Josep M. Miró i Sílvia de Sanjosé. El grup ha comptat amb el suport d'Antoni Plasència i Josep M. Antó.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: