Skip to main content
Close

La recerca de la vacuna de la sida, a Top Ciència, el nou espai de CosmoCaixa Barcelona

  • Top Ciència presentarà, cada sis mesos, dos projectes punters de recerca actual. La vacuna de la sida a l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la criptografia quàntica a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) inauguren l’exposició, que s’obrirà al públic el 9 d’abril.
  • Serà un punt de trobada entre la recerca i la ciutadania, un espai per al foment de vocacions científiques, que té com a finalitat afavorir la cooperació eficaç entre la ciència i la societat. IrsiCaixa ha col·laborat també amb l'Obra Social "la Caixa" en el disseny conceptual de l'exposició
  • El director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Bonaventura Clotet, ha participat avui en la presentació d’aquest nou espai a CosmoCaixa, juntament amb Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”; Lluís Torner, director de l’ICFO, i Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació ”la Caixa”.

 

El director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha participat avui en la presentació de Top Ciència a CosmoCaixa Barcelona, un nou espai permanent que presentarà, cada sis mesos, dos projectes punters de recerca. Serà un lloc de trobada entre la recerca i la ciutadania, un espai per al foment de vocacions científiques, que té com a finalitat afavorir la cooperació eficaç entre la ciència i la societat. La vacuna de la sida que es porta a terme a IrsiCaixa i l’estudi i la utilitat de la criptografia quàntica a l’ICFO són els temes inaugurals d’aquesta exposició, que s’obrirà al públic demà, 9 d’abril. IrsiCaixa ha col·laborat també amb l'Obra Social "la Caixa" en el disseny conceptual de l'exposició.

 

Un model excel·lent d’investigació actual: la cerca de la vacuna contra la sida
Actualment, hi ha més de 35 milions de persones infectades pel virus que causa la sida, el VIH. Trobar una vacuna contra aquest virus és un dels reptes més grans de la comunitat científica. De la mà de Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa, el públic podrà descobrir en quin punt es troben els científics en la cerca d’una de les vacunes més desitjades. Així mateix, es fa un repàs de les principals fites aconseguides durant més de trenta anys de recerca, des que es van diagnosticar els primers casos de sida, al 1981, fins a l’actualitat.

 

En aquest apartat de Top Ciència dedicat a la vacuna de la sida, també es podrà fer una visita virtual als laboratoris d’IrsiCaixa, on els visitants es convetiran en investigadors i portaran a terme un experiment, on descobriran per què és tan difícil trobar una vacuna contra el VIH, que protegeixi les persones no infectades i que curi les persones que viuen amb el VIH.

 

 

Top Ciència: un punt de trobada entre la recerca i la ciutadania
L’objectiu de Top Ciència és fomentar la informació i la participació ciutadana en qüestions relacionades amb la recerca i la innovació mitjançant la promoció de l’educació científica. Per això, cada sis mesos, es donaran a conèixer els últims descobriments sobre les investigacions actuals a diversos centres de recerca de primer nivell, com IrsiCaixa, en el camp del VIH/sida, i l’ICFO, en ciències fotòniques.

 

Top Ciència també busca fomentar les inquietuds científiques, a través de videojocs, experiments virtuals i enigmes sobre ciència, per apropar la ciència als joves d’una manera atractiva. A més, un espai de reflexió convidarà els visitants a analitzar els nous interrogants, els reptes futurs i les implicacions ètiques de cada qüestió que es planteja.

 

Així mateix, diversos investigadors expliquen la seva experiència en el moment de prendre la decisió de convertir-se en científics i s’informa sobre quines alternatives de futur presenten les carreres científiques, per tal de motivar els joves a contribuir al progrés de la societat a través de la investigació.

 

 

Visiteu Top Ciència a CosmoCaixa Barcelona a partir del 9 d’abril Més informació
Coneix millor la recerca de la vacuna de la sida IrsiCaixa Divulgació

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: