Skip to main content
Close
VIH

La investigadora d’IrsiCaixa Sara Morón-López rep una de les dues beques Gilead a nivell mundial per a la recerca del VIH

sara_moronlopez.jpg

La beca, valorada en 130.000$, permetrà a la investigadora estudiar com eliminar el VIH de l’organisme, o bé mantenir-lo silenciat, durant els dos anys que duri el projecte

El mes de febrer de 2021, després de realitzar el seu post-doctorat a la Universitat de Califòrnia San Francisco, Sara Morón-López tornava a IrsiCaixa. Concretament, al grup de Retrovirologia i Estudis Clínics, liderat per Javier Martínez-Picado, on ja havia realitzat la seva tesi doctoral estudiant els reservoris del VIH, és a dir, les cèl·lules de l'organisme en què el virus és capaç d'amagar-se i passar desapercebut. Però Morón-López no ha tornat sola, sinó que ho ha fet acompanyada d'una de les dues úniques i prestigioses beques Gilead atorgades aquest any a nivell internacional en el camp de VIH.

La beca, que consistirà en 130.000 $, anirà destinada íntegrament a IrsiCaixa durant els dos anys que duri l'estudi i servirà per donar continuïtat al projecte que la investigadora va iniciar durant el seu post-doctorat a la Universitat de Califòrnia San Francisco. Al laboratori californià, Morón-López i el seu equip van descriure els mecanismes bàsics que regulen la latència de VIH dins l'organisme. És a dir, van determinar quins processos cel·lulars permeten que el virus, un cop dins de les cèl·lules que ha infectat, quedi en estat latent. Ara, gràcies a la beca Gilead rebuda a IrsiCaixa, la investigadora podrà seguir avançant amb l'estudi. "Volem centrar-nos en aquest pas, ja que ens obre diferents vies a nivell terapèutic", comenta la guardonada. "El procés en el qual el VIH pot passar o no a estat latent és una diana molt interessant a l'hora de dissenyar teràpies perquè aquestes poden anar dirigides a potenciar el silenciament del VIH o, per contra, activar el virus, fent que les cèl·lules infectades quedin exposades i el sistema immunitari les elimini", afegeix la investigadora.

Aquest projecte no ha estat l'únic finançat per Gilead, però sí un dels dos en el camp de VIH a nivell mundial. Amb aquesta beca, la investigadora a IrsiCaixa afrontarà un dels majors reptes en la lluita contra el VIH, que és l'estudi del reservori. "Em sento molt afortunada ja que rebre una beca així és tot un reconeixement que ens ajudarà a poder seguir avançant en l'estudi de la latència de VIH", conclou Morón-López.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: