Skip to main content
Close

La investigadora d’IrsiCaixa Nuria Izquierdo, reconeguda amb la prestigiosa beca amfAR Mathilde Krim

La investigadora de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa Nuria Izquierdo-Useros és una de les sis persones guardonades aquest any amb les prestigioses beques Mathilde Krim, de recerca biomèdica. Atorgades cada any per la fundació amfAR, dedicada a la investigació del VIH/sida, aquests ajuts pretenen impulsar la carrera de joves científics que proposen solucions innovadores en el camp del VIH/sida. En la darrera convocatòria, amfAR ha reconegut l’excel·lència de dos investigadors espanyols, entre ells, Nuria Izquierdo-Useros. Els 150.000 dòlars de la beca es destinaran, durant dos anys, a un projecte de recerca per eliminar els reservoris de VIH de l’organisme, utilitzant una de les principals vies del VIH per infectar les cèl·lules. D’aquesta manera, es busca poder arribar a les principals dianes del virus, atacar els reservoris virals i eliminar-los.

 

Aquest projecte, supervisat pel Professor d’investigació ICREA d’IrsiCaixa Javier Martinez-Picado, donarà continuïtat als darrers avenços de la seva línia de recerca, publicats a PLoS Biology el 2012. El seu treball va identificar un lípid anomenat gangliòsid, una molècula de l’embolcall del VIH que permet que el virus penetri en les cèl·lules dendrítiques, i Siglec-1, una molècula de la superfície de les dendrítiques, com a responsable de capturar el VIH.

 

 

Siglec-1 és la molècula que es troba a la superfície de les cèl·lules dendrítiques i que permet l'entrada del VIH a l'interior de les cèl·lules. Actua com a porta d'entrada del VIH a les cèl·lules dendrítiques madures quan s'hi uneixen els gangliòsids del virus, que funcionen com a claus. D'aquesta manera, les cèl·lules dendrítiques acumulen gran quantitat de virus al seu interior i es converteixen en cavalls de Troia, afavorint la infecció dels limfòcits T CD4+, principal diana del VIH i contribuint així a la dispersió del VIH dins de l'organisme.

 

Nanoliposomes per eliminar els reservoris de VIH

Avui dia, la infecció pel VIH no es pot curar perquè cap tractament elimina completament el virus de l’organisme. Els reservoris virals, cèl·lules on el VIH roman en estat latent, dormint, ho impedeixen.

En el seu projecte, Izquierdo-Useros proposa aprofitar una de les estratègies més efectives del VIH per disseminar-se, per arribar a les dianes del virus i lliurar partícules antivirals a les cèl·lules infectades en estat latent. Aquesta nova eina terapèutica, utilitzaria la mediació de les cèl·lules dendrítiques madures, clau en la resposta del sistema immunitari front al virus. El VIH entra en aquestes cèl·lules com un cavall de Troia, sense infectar-les, i arriba, així, fins a una de les seves principals dianes, els limfòcits CD4+ T, que es poden convertir en reservoris virals.

 

S’utilitzaran gangliòsids per construir vesícules antivirals, anomenades nanoliposomes, per empaquetar partícules que viatgin a través de les dendrítiques fins als limfòcits CD4+ T, on els nanoliposomes farien actuar els seus efectes terapèutics. D’aquesta forma, utilitzaran la ruta que segueix el VIH a través de les dendrítiques, per lliurar agents terapèutics als limfòcits CD4+ T i eliminar els reservoirs virals.

 

amfAR Mathilde Krim fellowship
El programa de beques Dra. Mathilde Krim deuen el seu nom a la primera presidenta, i fundadora, de la Fundació amfAR, dedicada a la recerca del VIH/sida. Aquesta iniciativa pretén donar suport a joves científics brillants que proposen solucions innovadores en el camp del HIV/sida. Nuria Izquierdo-Useros, de IrsiCaixa, ha estat escollida en la darrera convocatòria, juntament amb altres científics de l’Emory University, en Atlanta, o el Massachusetts General Hospital, entre d’altres.

 

 

Més informació: amfAR Awards Give Boost to Promising Young HIV/AIDS Researchers (amfAR)

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: