Skip to main content
Close

IrsiCaixa obté una beca de la Fundació Merck Salut per a la recerca d'immunoteràpies personalitzades contra el càncer de mama

drew-hays-tgyrlchfobe-unsplash.jpg

El grup liderat per Leticia De Mattos estudiarà els neoantígens presents a la sang de pacients per conèixer la biologia de cada tumor i dissenyar teràpies individualitzades

El grup de Neoantígens i Vacunes Terapèutiques contra el Càncer (NeoVaCan) d’IrsiCaixa ha rebut l’Ajuda Merck d’Investigació 2020 per a un projecte que pretén dissenyar teràpies personalitzades per a pacients de càncer de mama i monitoritzar la progressió de la malaltia sense necessitat d’obtenir una biòpsia clínica, un procés complex i invasiu. El projecte, on participaran investigadors d’IrsiCaixa i de l’Institut Català de la Salut, ha estat escollit d’entre 43 candidatures presentades en l’àrea d’immuno-oncologia.

El grup liderat per Leticia De Mattos Arruda estudiarà unes molècules anomenades neoantígens, presents a les biòpsies líquides – mostres de sang– de les pacients amb càncer de mama. Els neoantígens són molècules característiques de cada tumor, que proporcionen molta informació per dissenyar estratègies personalitzades. “No tothom respon igual als tractaments oncològics, i els tumors d’un mateix tipus poden ser molt diferents entre ells, fet que ha conduït a la medecina de precisió i les immunoteràpies personalitzades”, explica De Mattos Arruda. La determinació de neoantígens permetrà desenvolupar vacunes personalitzades i crear millors estratègies per monitoritzar l’evolució  clínica de les pacients.

L’ús de biòpsies líquides proporciona un valor afegit a l’estudi. “Poder obtenir la informació d’una mostra de sang simplifica molt el procés i evita que les pacients passin per extraccions més invasives, com la biòpsia clínica en la qual se’ls extreu teixit tumoral”, detalla De-Mattos. “La biòpsia líquida, a més, proporciona informació més completa sobre la heterogeneïtat tumoral”, afegeix. 

De Mattos es va incorporar a IrsiCaixa el 2019 per dirigir el grup NeoVaCan i iniciar una línia de treball dedicada a l’estudi de la resposta immunitària contra el càncer i l’heterogeneïtat genòmica del tumor, amb l’objectiu de poder crear teràpies personalitzades contra el càncer.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: