A l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa treballem per garantir el creixement professional i personal d’estudiants i científics interessats a desenvolupar una carrera investigadora d’èxit al voltant de la recerca biomèdica, especialment en el camp del VIH i les malalties que hi estan relacionades.
Els nostres programes de formació asseguren la completa integració dels joves científics en el dia a dia de la institució, on treballen amb investigadors de primer nivell i tenen accés a infraestructures experimentals d’avantguarda.
També oferim formació a professionals de la salut i a representants de la comunitat afectada pel VIH, així com a estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius.
Des del 1995 més de 40 joves han fet el doctorat a IrsiCaixa, on se’ls ofereix una participació plena en totes les fases del procés científic i una formació complementària amb conferències científiques, seminaris, programes especialitzats, tallers tècnics, etc.
Així mateix, tenen la possibilitat de realitzar estades de recerca a centres de prestigi, com la University of Miami, l’Institut Pasteur de París, la UC San Diego (University of California) o el Massachusetts General Hospital.
El programa de postdoctorat d'IrsiCaixa està dirigit a a joves investigadors que volen impulsar la seva carrera ampliant i aprofundint en les seves competències i habilitats de recerca.
L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa ha creat una comunitat científica amb tots els investigadors que han format part d’IrsiCaixa i que actualment fan recerca en altres centres de tot el món. L’objectiu d’aquesta xarxa és mantenir el contacte, promoure connexions i reforçar llaços entre la comunitat científica, IrsiCaixa i la societat en general.
Fruit d’un conveni amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Fundació Lluita contra la Sida (FLS), l’octubre del 2013 es va crear la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades. Més tard, el juny del 2019, aquesta Càtedra dirigida pel Doctor Bonaventura Clotet, passà a denominar-se Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat.
La missió de la Càtedra és estudiar les malalties infeccioses com el VIH/SIDA, l’hepatitis o l’Ebola, entre d’altres. La càtedra de la UVic-UCC també pretén aplicar el coneixement del sistema immunitari generat durant anys d’estudi de les malalties infeccioses en camps com l’envelliment, el càncer, les vacunes i altres àrees relacionades.
La Càtedra busca ser un espai de col·laboració que faciliti la creació de sinergies, amb l’objectiu de generar i difondre coneixement científic i tecnològic i d’assegurar-ne la transferència a la societat i al teixit productiu.
Així, des de la Càtedra s’impulsen activitats de formació, de suport a la recerca, de transferència de coneixement i de difusió i divulgació. També es procura generar recursos propis amb l’objectiu d’oferir beques a joves investigadors en formació.
Oferim als estudiants la primera experiència en un projecte de recerca, per això els integrem en el dia a dia d’alguna de les nostres línies de recerca.
Disposem d’acords de col·laboració amb programes de pràctiques en l’àmbit de les biociències amb les universitats següents:
Des del Living Lab de salut d’IrsiCaixa oferim a estudiants i educadors programes d’educació i de divulgació enfocats a la promoció de la salut entorn de diverses àrees temàtiques.
L’objectiu és reduir el distanciament entre el món de l’educació i el de la recerca, a més de fomentar que la ciutadania pugui prendre decisions sobre la seva salut basades en el raonament científic i crític.
Els programes inclouen recursos multimèdia, cursos per a professors, tallers d’experiments i programes per fomentar el debat i la participació en processos de recerca participativa.
Mitjançant el Comitè Assessor Comunitari (CAC) de VIH/sida, oferim a representants de la comunitat afectada formació sobre la recerca enfocada a l’eradicació del VIH.
També organitzem cursos, seminaris i presentacions a congressos adreçats a professionals de la salut.