Skip to main content
Close

Es revelen més detalls del cas “Negrito”, el primer gat infectat amb SARS-CoV-2 de l’Estat Espanyol

image_by_milesz_from_pixabay.jpg

L’equip de recerca en coronavirus de l’IRTA-CReSA, juntament amb investigadors de l’IrsiCaixa, publiquen els resultats de les anàlisis posteriors a la necròpsia del gat positiu de COVID-19 | Les dades confirmen que els gats es poden infectar per SARS-CoV-2 a través dels humans i generar una resposta immunitària eficaç contra el virus, però que no poden transmetre’l a les persones

El passat 8 de maig l’IRTA va notificar el cas del primer gat infectat de l’Estat Espanyol amb SARS-CoV-2. Es tractava d’un gat de 4 anys, el Negrito, que convivia amb una família afectada per la COVID-19 amb un cas de mort. Coincidint amb aquests fets, l’animal va presentar dificultats respiratòries greus i se’l va portar a l’Hospital Veterinari Sant Mori de Badalona, on se li va diagnosticar una patologia al cor, i degut a un estat terminal, es va decidir fer una eutanàsia. La necròpsia, feta a les instal·lacions d’Alt Nivell de Bioseguretat del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), va confirmar que el Negrito patia una cardiomiopatia hipertròfica felina i que la seva mort no era provocada pel nou coronavirus. Tot i així, la prova PCR va confirmar que l’animal s’havia infectat amb SARS-CoV-2 però amb una càrrega viral molt baixa i residual.

Fins ara, hi ha hagut pocs casos d’infecció de felins per SARS-CoV-2 a tot el món, és per això que els investigadors han aprofundit l’estudi del cas i l’han publicat recentment a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Per fer-ho, han realitzat anàlisis de la sang del gat Negrito i d’un altre gat que també vivia a la mateixa llar, en Whisky, el qual no va tenir cap signe de malaltia. Les anàlisis, realitzades per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació "la Caixa" i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya–, mostren que els dos gats havien desenvolupat anticossos contra el SARS-CoV-2. «En ambdós casos hem detectat anticossos neutralitzants, és a dir, que tenen la capacitat d’unir-se al virus i bloquejar-lo», explica Julià Blanco, investigador IGTP a IrsiCaixa, «això és important ja que ens demostra que el sistema immunitari dels gats pot fer front al SARS-CoV-2 i, en aquests casos en concret, protegir-los per tal que no desenvolupin símptomes», afegeix.

Actualment, hi ha estudis experimentals que demostren que els gats, a banda d’infectar-se amb SARS-CoV-2, el poden transmetre a altres gats propers, fins i tot sense presentar signes clínics. No obstant, les primeres sospites dels investigadors eren que tant en Negrito com en Whisky s’haurien infectat a partir dels seus propietaris perquè no havien tingut contacte amb altres gats. Per comprovar-ho, l’equip d’IrsiCaixa ha analitzat la seqüència genètica del virus que tenia en “Negrito” i han vist que «té un 99,9% de similitud amb el virus del propietari que va morir, això suggereix que el gat es va infectar directament a partir dels membres de la família», explica Marc Noguera-Julián, investigador d’IrsiCaixa.

Tenint en compte el nombre de persones infectades a tot el món i els pocs casos reportats d’animals, els experts segueixen remarcant que «els animals de companyia juguen un paper negligible en l’epidemiologia del SARS-CoV-2 i en concret els gats s’infecten de manera molt residual i no hi ha cap evidencia de transmissió del virus a les persones. Es tracta d’un cas de zoonosi reversa, en què els gats són les víctimes colaterals sense que el virus els provoqui problemes de salut», constata Júlia Vergara-Alert, investigadora de l’IRTA-CReSA. Fins ara, només hi ha hagut un episodi reportat als Països Baixos en què un granger s’ha infectat a través de visons, fet que seria el primer cas potencial conegut de zoonosi de la COVID-19.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: