IrsiCaixa i l'IBEC organitzen dos tallers per apropar la nanotecnologia a l'aula

Més notícies Notícies
04/11/2013

IrsiCaixa i l'IBEC organitzen dos tallers per apropar la nanotecnologia a l'aula

Els dies 7, 8 i 9 de Novembre, la Unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica (UDR Bio) a IrsiCaixa, amb la col·laboració de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), impartirà dos tallers per a tots aquells docents que vulguin tractar el tema de les nanotecnologies en els seus centres educatius. Aquestes activitats s’emmarquen dins el projecte europeu NanOpinion, que té per objectiu monitoritzar l’opinió pública sobre les nanotecnologies, i amb una especial atenció al públic educatiu.

 

Els tallers s’impartiran a CosmoCaixa amb motiu de les V Jornades sobre l’ensenyament de la Física i la Química, i inclouran una xerrada a càrrec del director de l’IBEC Josep Samitier; una sessió d’experiments de laboratori sobre nanofilms i alliberament controlat de fàrmacs, i una jornada sobre recursos multimèdia per a l’aula, en la que es mostrarà l’extens repositori de recursos educatius que la pàgina web de NanOpinion ofereix sobre la temàtica.

 

IrsiCaixa és un dels 17 centres col·laboradors del projecte NanOpinion, que va adreçat especialment aquells col·lectius als quals és difícil arribar, és a dir, persones a les quals no se’ls pressuposa un especial interès per la ciència. El projecte promou el debat social informat a diferents nivells: Internet, a través de la pàgina web i de les xarxes socials (compte a Twitter i pàgina a Facebook); premsa escrita, amb les notícies que publiquen, en paper i en línia, quatre mitjans de comunicació col·laboradors; i esdeveniments de divulgació i cursos dirigits a centres educatius pilot, com el curs de CosmoCaixa que s’està celebrant també a més de 20 països d’Europa. Les conclusions i recomanacions que s’obtinguin al final del projecte es comunicaran a polítics de diferents institucions, incloent-hi la Comissió Europea, el que fa de NanOpinion un projecte de “Recerca i Innovació Responsables (RRI)”. Aquests tipus de projectes es caracteritzen per fomentar una ciència que es faci “per i amb la societat”.

 

NanOpinion oferirà també durant el mes d’abril de 2014 a Barcelona i a les rodalies, activitats de participació pública on els ciutadans podran conversar directament amb nanotecnòlegs. Durant aquest esdeveniment es recolliran opinions mitjançant un qüestionari que permetrà treure conclusions a nivell global.

 

El projecte acabarà a la tardor de l’any vinent, moment en què es recolliran tots els resultats i se’n farà un informe. La metodologia de participació ciutadana utilitzada es farà pública per què pugui servir de referent per a futurs projectes que es promoguin en el marc del nou Programa Marc de la CE Horizon 2020, amb què la Comissió pretén fomentar una “Recerca i Innovació Responsables” (RRI, per les seves sigles en anglès) que comptin amb la participació de la ciutadania. 

 

La Unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica

La Unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica (UDR Bio) promou la cultura científica i la participació de la ciutadania en la recerca, treballa per apropar la recerca a les aules i inspira a futurs investigadors. Alhora, en concordança amb el Programa Europeu Hortizó 2020, la Unitat col·labora amb altres fundacions, centres de recerca i organismes públics, per implementar projectes de Recerca i Innovació Responsables.

 

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: