CONTINGUT

Destacados

The Barcelona Debates on the Human Microbiome
HIVACAT
Epidemia The Game

Unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica: recerca per i amb la societat

La Unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica (UDR Bio) a IrsiCaixa té com a objectiu promoure la cultura científica, implicar als ciutadans en la recerca, reduir el distanciament del món de la recerca i el de l'educació i inspirar futurs investigadors.

La Unitat treballa en col·laboració amb altres fundacions, centres de recerca, institucions públiques i organitzacions de la societat civil per promoure allò que la Unió Europea (UE) ha definit al programa Horizon 2020 com a Recerca i Innovació Responsable (RRI, per les seves sigles en anglès). En aquest marc, la recerca s'ha de portar a terme  "per i amb la societat”.

Pla d'acció i públics

La Unitat facilita constantment informació i diàleg amb la ciutadania a través de campanyes intensives de comunicació als mitjans de comunicació, les xarxes socials, pàgines web, blocs i butlletins de notícies.

A més a més, promou altres projectes i accions adreçades a professionals de la salut, a investigadors i a la comunitat, així com a la comunitat educativa i a la ciutadania:

Pla d'acció adreçat a la comunitat educativa i als ciutadans:

IrsiCaixa té en marxa Programes d'Educació i Divulgació entorn a diferent àrees de la recerca biomèdica, que ofereixen recursos multimèdia com vídeos, experiments virtuals, jocs i unitats didàctiques per a professors i estudiants per innovar a l'aula i reduir el distanciament entre el món de l'educació i de la recerca, i facilitant l'Educació en Ciències Basada en la Indagació (IBSE, per les seves sigles en anglès):


 • IrsiCaixa Divulgació

  Per divulgar la ciència i la recerca del VIH/sida amb l'objectiu de promoure la prevencíó. En col·laboració amb l'Obra Social “la Caixa”.


 • Xplore Health

  Per reduir el distanciament entre la recerca biomèdica i l'educació. En els seus inicis, estava finançat per la Comissió Europea i en l'actualitat està dirigit per IrsiCaixa en col·laboració amb l'Obra Social “la Caixa”.


 • RRI Tools

  Per fomentar la Recerca i la Innovació Responsables (RRI) i promoure una nova relació entre la ciència i la societat a Europa. El projecte desenvoluparà un conjunt d’eines destinades a la sensibilització, formació, difusió i aplicació de l’RRI. És un projecte liderat per l’Obra Social “la Caixa” i IrsiCaixa.


 • EnRRICH

  Per fomentar la Recerca i la Innovació Responsables (RRI, de les seves sigles en anglès) en l’educació superior i promoure la recerca transdisciplinària, responent a les necessitats i expectatives de la societat. El projecte se centra en identificar, desenvolupar i difondre bones pràctiques per tal de formar graduats i investigadors en RRI. EnRRICH és un projecte coordinat des de la Universitat Vrije de Brussel·les i finançat per la Comissió Europea.


 • Tàndem IrsiCaixa-INS Apel·les Mestres-PCB

  Per apropar la recerca actual a l’aula, reduir distanciament entre recerca i educació i fomentar l’Ensenyament de les Ciències Basat en la Indagació (ECBI). És un projecte impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera, conjuntament amb IrsiCaixa, l’INS Apel·les Mestres i el Parc Científic de Barcelona. Aquí pots veure un vídeo explicatiu del projecte.


 • NanOpinion

  Per promoure el debat sobre nanotecnologia i analitzar què esperen els ciutadans d'aquesta tecnologia emergent. És un projecte finançat per la Unió Europea.

Els programes també faciliten cursos per a professors i tallers presencials d'experiments sobre recerca actual tant per a professors com per a estudiants, sessions per fomentar la reflexió i el debat i la participació en Xarxes d'Escoles Pilot. Aquests programes, aíxí com els seminaris organitzats per a la comunitat, ofereixen no només divulgació científica de la recerca actual sinó que també promouen la reflexió sobre els seus aspectes ètics, legals i socials (ELSA, per les seves sigles en anglès).

Pla d'acció adreçat als professionals de la salut, als investigadors i a la comunitat:

IrsiCaixa informa i facilita les consultes científiques sobre el VIH/sida i els resultats de la recerca dels seus investigadors a través de seminaris científics, simposis, congressos, programes i també amb el desenvolupament de recursos multimèdia i d'altres en suport físic. Entre les diferents accions que es porten a terme, trobem:

 • Portal Educasida (www.educasida.es): Entre les diferents accions adreçades als professionals de la salut i a la comunitat científica, trobem Educasida,un portal que ofereix informació actualitzada i la possibilitat de fer consultes sobre recerca del VIH i malalties relacionades, abordant temes com l'epidemiologia, la transmissió, la prevenció, els tractaments, els efectes secundaris dels medicaments, la vacuna i l'avaluació psicològica.
 • Comitè Assessor Comunitari (CAC): La Unitat és membre del Comitè Assessor Comunitari del Programa HIVACAT de Recerca de la Vacuna de la Sida, un òrgan extern que té com a objectiu facilitar la comunicació i el diàleg entre la comunitat científica i els col·lectius d'afectats pel VIH, els grups de persones que exerceixen la seva sexualitat en contextos d'alt risc i els professionals que hi treballen en diferents àmbits. La missió d'aquest Comitè és proporcionar a HIVACAT i als seus investigadors una visió àmplia i complementària de l'impacte, de les conseqüències i de la viabilitat dels estudis que realitzen, incloent els ELSA.
 • Formació en Comunicació Científica per a Científics: la Unitat també comparteix els seus coneixements i la seva experiència en comunicació científica amb comunicadors científics, actuals i futurs, així com amb investigadors i d'altres col·lectius interessats a través de la participació en cursos de doctorat, màsters i graus, així com en congressos, tallers i seminaris.