Xplore Health apropa la revolució biotecnològica a l’aula

Més notícies Notícies
01/07/2013

Xplore Health apropa la revolució biotecnològica a l’aula

  • Avui comença a CosmoCaixa Barcelona la 3a edició del curs d’Xplore Health per a professorat de secundària de Catalunya, organitzat conjuntament per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya i del Parc Científic de Barcelona.
  • Els assistents al curs podran optar a formar part d’un programa de centres pilot que inclourà un grup de treball per avançar cap a la implementació d’activitats d’aula basades en la indagació fent ús de les eines multimèdia d’Xplore Health.

El curs d'Xplore Health per a professors de Secundària que ha començat avui a CosmoCaixa Barcelona se centra en “La Revolució Biotecnològica” i té com a objectiu facilitar al professorat una actualització científica entorn a aquesta temàtica. A més, durant les sessions, es presentarà una àmplia varietat d’eines multimèdia, jocs de debat i protocols d’experiments per apropar a les aules els darrers avenços de la recerca en biotecnologies. El curs farà ús del portal educatiu europeu Xplore Health.

Programa del curs
Els 30 professors i professores que participen en el curs gaudiran fins dijous d’un programa complet amb ponències a càrrec d’experts com Lluis Ruiz, CEO de l’empresa Janus Developments, o del catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Santaló, que dinamitzarà un debat per reflexionar sobre aspectes ètics, legals i socials de la biotecnologia.

El professorat assistent tindrà l’oportunitat de participar en la recerca d’un potencial fàrmac contra l’aterosclerosi, mitjançant un experiment de transformació bacteriana, dinamitzat per la investigadora de la Universitat de Barcelona Theresa León. Així mateix, el curs oferirà guies amb activitats d’aula per treballar amb les eines multimèdia i participatives d’Xplore Health, així com una sessió sobre com desenvolupar-les per fomentar la indagació en l’educació en ciències (Inquiry Based Science Education), a càrrec de la professora Mercè Guerrero.

Programa pilot de centres educatius
El curs també brindarà l’oportunitat de participar, de forma remunerada, en un programa de centres educatius pilots. Entre tots els centres que ho sol·licitin, Xplore Health escollirà 15, que a més de participar a totes les sessions del curs, implementaran activitats d’aula entorn a les biotecnologies al seu centre educatiu fent ús de les eines d’Xplore Health i fomentant la indagació a l’aula. Un cop implementades, hauran d’enviar un informe descrivint-les a l’equip d’Xplore Health i alhora ajudaran en la seva avaluació complimentant un qüestionari.

Sobre Xplore Health
Xplore Health és un portal europeu educatiu per apropar la recerca biomèdica a l’educació. És una finestra oberta a la recerca biomèdica actual per què estudiants de diferents països puguin apropar-se al dia a dia dels laboratoris de manera participativa. El portal ofereix 8 mòduls temàtics sobre aspectes tant diversos com el procés de desenvolupament de fàrmacs, la biotecnologia i la genòmica, el càncer de pell o la malària i la sida, entre d’altres. 

El portal va ser fundat en un inici per un consorci internacional liderat pel Parc Científic de Barcelona, i finançat per la Comissió Europea, que alhora ja comptava amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i  de l’empresa biotecnològica Amgen, entre d’altres. Actualment, Xplore Health es coordina des de la Unitat de Difusió de la Ciència d’IrsiCaixa, des d’on també s’impulsen projectes com el Programa de Divulgació Científica i Prevenció de la Sida i Nanopinion.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: