Skip to main content
Close

Un nou estudi caracteritza variants del VIH que causen casos fulminants de Sida ràpidament després d’infectar persones amb certes característiques genètiques

· Dos nous casos fulminants de Sida recorden que no ens hem de relaxar en la seva prevenció i que la malaltia no sempre és crònica.

· L’estudi descriu els motius que duen a que la infecció es desenvolupi tan ràpidament.

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, ubicat a l’Hospital Germans Trias i Pujol, lidera un nou estudi que es publica avui a la revista científica nord-americana Clinical Infectious Diseases en el que es conclou que en certs casos la infecció pel virus causant de la Sida, el VIH, pot tenir conseqüències molt més greus i immediates del que es pensava, sense que els tractaments actuals puguin arribar a temps per a exercir un efecte suficient, pel que subratlla la importància de reforçar la prevenció. En el treball han participat, juntament amb IrsiCaixa, constituït el 1995 per l’Obra Social “la Caixa” i la Generalitat de Catalunya, investigadors de les Unitats de Pediatria i Microbiologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, de la Unitat de Medicina Interna de l’Hospital Arquitecto Marcide del Ferrol, i la Unitat de Malalties Infeccioses del Massachusetts General Hospital de Boston, que han aportat a l’estudi diferents enfocaments: des de la simptomatologia clínica fins aspectes virològics, cel•lulars i moleculars de la infecció.

L’estudi descriu dos casos de pacients molt joves en els que se’ls ha desenvolupat la Sida de forma tant ràpida després de la infecció per VIH, que els fàrmacs pràcticament no han pogut actuar, duent a la mort a un d’ells en un període inferior a un mes. El treball caracteritza l’agressivitat dels virus implicats en aquest tipus d’infeccions i també suggereix explicacions a l’aparent incapacitat del sistema immune dels pacients per reaccionar de forma adequada davant la infecció. La detecció posterior de nous casos du a pensar que no es tracta de fets totalment aïllats que no hagin de preocupar-nos, sinó que ens alertes de la importància de prevenir aquesta infecció.

Segons l’investigador Icrea d’IrsiCaixa Javier Martínez-Picado que ha dirigit el treball, “se sabia que alguns pacients havien desenvolupat la Sida ràpidament després de la infecció per VIH, però no se sabia per què passava i mai havíem vist casos tant severs en etapes tant properes al contagi. Hem vist que la Sida es desenvolupa tant ràpidament quan coincideixen dos motius: que el VIH sigui molt virulent i que la persona infectada tingui un perfil genètic que el predisposi a contraure la malaltia, i, a més, que aquest perfil genètic sigui coincident amb el de la persona que l’infecta”.

Caracterització de la variant del VIHEl VIH utilitza dos possibles portes d’entrada a les cèl•lules, els anomenats receptors R5 o els X4. En la majoria dels casos, l’inici de la infecció es caracteritza pel predomini de virus que només utilitzen de porta d’entrada el receptor R5 per a infectar les cèl•lules, mentre que les variants virals que utilitzen el receptor X4 emergeixen en etapes més avançades de la infecció i s’associen a un pronunciat descens de les cèl·lules T i amb un major risc de desenvolupament de la Sida.

En els casos descrits en aquest treball, s’ha observat que els pacients es van infectar amb virus especialment agressius amb capacitat per entrar a les cèl•lules del sistema immune utilitzant indistintament el receptor R5 o el X4. Aquests virus, als que anomenem virus amb tropisme dual o combinat R5/X4, van deixar als pacients dels casos d’estudi a nivells pràcticament nuls de cèl•lules T del sistema immune.

Així mateix, es va observar que aquestes variants del VIH presentaven una alta capacitat de replicació, és a dir, de multiplicar-se.

Perfils genètics coincidentsEn quant al perfil genètic dels dos casos d’estudi, es va observar que ambdós presentaven gens coneguts com HLA que, en estudis anteriors, ja havien estat associats amb alta predisposició a contraure la malaltia i amb ràpida progressió a Sida. Però a més a més, “l’estudi demostra que si els mateixos tipus d’HLA són compartits entre la persona que actua com a font de la infecció i l’infectat o receptor, és aleshores quan mutacions d’escapament al sistema immunitari generades en el pacient font són transferides al receptor. La coincidència del perfil genètic d’HLA entre ambdós individus, durà a que el sistema immunitari del receptor sigui incapaç de reconèixer el virus mutant, facilitant la infecció de totes les cèl•lules del sistema immunitari, fet que es reforça per la natura dual-tròpica del virus ja des de l’inici de la infecció”, segons Judith Dalmau, investigadora d’IrsiCaixa.

La Sida no és sempre una malaltia crònicaEn els darrers anys, el tractament de la infecció per VIH ha avançat dràsticament, millorant la qualitat i l’esperança de vida de les persones infectades. En conseqüència, la infecció per VIH ha arribat a ser considerada una malaltia crònica, pel que s’ha observat una relaxació general en quant a la prevenció. Un clar signe d’aquesta situació ha estat l’augment de les infeccions per transmissió heterosexual, que ja suposen més d’un 90% de les noves infeccions, sobretot entre els més joves. Aquest estudi demostra que, malgrat s’està avançant molt ràpidament en els tractaments, la Sida pot aparèixer molt ràpidament després de la infecció i, per tant, la millor eina per lluitar contra aquesta malaltia és la prevenció. L’anàlisi d’aquests casos aporta pistes per al desenvolupament de noves estratègies terapèutiques.

IrsiCaixaIrsiCaixa, impulsat per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, es va fundar l’any 1995 i s’ha convertit en un dels laboratoris de recerca de la Sida més importants del món. La inversió de l’entitat financera en l’Institut supera enguany el milió d’euros, el que eleva a més de 10 milions les aportacions des de 1995.

“La Caixa”, 15 anys de compromís en la lluita contra la Sida
L’any 1993, “la Caixa” ja va posar en marxa vàries línies d’actuació al voltant de la Sida que s’han anat ampliant i potenciant any rere any, i que, en aquests moments, avarquen des de l’Institut líder IrsiCaixa fins l’exposició itinerant Què és Sida? La batalla del sistema immunitari. L’atenció domiciliaria als malalts i les campanyes de prevenció a les escoles són també prova evident del compromís mantingut per l’entitat al llarg d’aquests 15 anys. Recerca, sensibilització, prevenció i formació són els pilars de la ingent tasca que l’Obra Social “la Caixa” impulsa en aquest àmbit.

Referencia de l’article: Judith Dalmau, Maria Carmen Puertas, Marta Azuara, Ana Mariño, Nicole Frahm, Beatriz Mothe, Nuria Izquierdo-Useros, Maria José Buzón, Roger Paredes, Lourdes Matas, Todd M. Allen, Christian Brander, Carlos Rodrigo,2 Bonaventura Clotet, and Javier Martinez-Picado. Contribution of immunological and virological factors to extremely severe primary HIV-1 infection. Clinical Infetious Disease. Desembre 18, 2008.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: