S’identifiquen 8 molècules que podrien servir per millorar el diagnòstic de la Síndrome de Fatiga Crònica

Més notícies Notícies
26/03/2013

S’identifiquen 8 molècules que podrien servir per millorar el diagnòstic de la Síndrome de Fatiga Crònica

  • L'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol han liderat un estudi que ha permès identificar vuit molècules que podrien servir per millorar el diagnòstic de la Síndrome de Fatiga Crònica (SFC).
  • Els investigadors han demostrat alteracions d'aquest grup de molècules en persones amb la SFC, que semblen estar associades a un pitjor funcionament del sistema immunitari.
  • La recerca suposa un important avanç, atès que actualment el diagnòstic d'aquesta malaltia es basa únicament en l’avaluació dels seus símptomes. No obstant això, els científics remarquen la necessitat de confirmar els resultats mitjançant estudis més amplis.
  • Els resultats, que s'acaben de publicar en la revista científica Journal of Translational Medicine, podran millorar el coneixement d'una malaltia que s'estima que a Espanya afecta a 1 de cada 1.000 persones.
  • El treball ha comptat amb la col·laboració del grup de recerca en Fatiga Crònica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i de la Clínica SFC de Tarragona, així com amb el suport de diferents associacions d’afectats pel SFC.

 

La Síndrome de Fatiga Crònica (SFC) és una malaltia complexa que afecta els sistemes immunitari, neurològic, cardiovascular i endocrí de les persones que la pateixen. Provoca un cansament constant que no pot atribuir-se a un esforç recent i que no millora amb el descans. Per això, els pacients es veuen obligats a reduir de forma significativa la seva activitat diària.

 

Actualment, es desconeix l'origen d'aquesta malaltia, que ocasiona una pèrdua substancial de concentració, intolerància a la llum, a l'estrès emocional i a l'activitat física. També pot comportar dolor muscular i a les articulacions, sensibilitats químiques múltiples i una sensació d'estat gripal permanent. A Espanya, s'estima que afecta a 1 de cada 1.000 persones.

 

Un estudi liderat per científics de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol ha identificat per primera vegada un grup de 8 molècules del sistema immunitari que els investigadors associen a una pitjor resposta immunitària dels pacients amb la SFC. El treball ha comptat amb la col·laboració del grup de recerca en Fatiga Crònica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i de la Clínica SFC de Tarragona, així com amb el suport de diferents associacions d’afectats pel SFC. També han participat la Fundació Lluita contra la Sida i la Clínica Delfos.

 

“Les alteracions d'aquestes molècules en les persones amb el SFC podria contribuir a millorar la fiabilitat i la rapidesa del diagnòstic d'una malaltia complexa i, fins avui, mal definida a nivell molecular”, assenyala Julià Blanco, investigador sènior Miguel Servet de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol a IrsiCaixa, coordinador de l'estudi i responsable del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular.

 

Actualment, el diagnòstic de la SFC es basa únicament en l’avaluació dels símptomes clínics descrits anteriorment, després de descartar altres malalties. El diagnòstic és poc quantitatiu i requereix proves d'esforç o neurològiques que poden ser més molestes per al pacient que una extracció de sang.

 

L'estudi s'ha publicat recentment a la revista científica Journal of Translational Medicine i podria explicar també la major repercussió d'algunes infeccions provocades per virus en aquests pacients. No obstant això, els científics remarquen la necessitat de confirmar els resultats mitjançant estudis més amplis.

 

La relació de la SFC amb el sistema immunitari
Des de principis dels 90, un dels camps de recerca de la SFC s'ha centrat en estudiar la relació d'aquesta malaltia amb el debilitament del sistema immunitari. La importància d'aquesta línia de recerca radica en la coincidència de l'inici dels símptomes de la SFC amb infeccions víriques en un gran nombre de pacients i en una major sensibilitat a determinades infeccions, que apunten, en general, a una disfunció del sistema immunitari.

 

L'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa es va interessar per la relació de la SFC amb diferents infeccions virals. La tasca dels investigadors es va centrar en els marcadors virals i immunològics en pacients afectats per la SFC. Davant la impossibilitat d'establir una relació fiable amb infeccions causades per virus, i tenint en compte la falta d'una eina de diagnòstic molecular que permetés caracteritzar els pacients amb SFC, els investigadors van decidir analitzar i comparar més de 100 característiques del sistema immunitari en les persones amb la SFC i en les sanes.

 

L'estudi va permetre identificar la presència de les vuit molècules que estan alterades en les persones afectades per la SFC tant als limfòcits T com als NK, les cèl·lules del sistema immunitari encarregades de coordinar la resposta immunitària i de destruir cèl·lules malignes, respectivament.

 

“La relació entre la SFC i el sistema immunitari és fonamental per avançar en la descripció completa del quadre clínic de les persones amb la SFC”, puntualitza Julià Blanco, “però és necessari aprofundir també en el paper que juguen els sistemes neurològic, cardiovascular i endocrí, que també es veuen afectats per aquesta malaltia. És possible que aquestes siguin facetes diferents amb un origen comú, que encara desconeixem”, conclou. 

 

 

Article publicat a la revista científica Journal of Translational Medicine:

Screening NK-, B- and T-cell phenotype and function in patients suffering from Chronic Fatigue Syndrome

Llegir

 

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: