S’identifica un grup de pacients seropositius que controlen la infecció sense medicació de la manera més eficaç detectada fins a l’actualitat

Més notícies Notícies
07/03/2011

S’identifica un grup de pacients seropositius que controlen la infecció sense medicació de la manera més eficaç detectada fins a l’actualitat

  • Un estudi en què han participat investigadors d’IrsiCaixa identifica un subgrup de pacients entre els anomenats “controladors d’elit” que tenen la clau del control natural de la infecció.
  • El subgrup, que els investigadors denominen “l’elit de l’elit”, presenta un nivell en sang de les cèl·lules diana del VIH, els limfòcits CD4+, més elevats que la resta, sense estar sotmesos a medicació.
  • El seu perfil genètic fa sospitar que podrien no presentar complicacions associades a la infecció, com ara riscos cardiovasculars, alteracions metabòliques, anormalitats nervioses i problemes hepàtics, renals i ossis, la presència dels quals està associada a una disminució de l’esperança de vida de les persones infectades.

Investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa han participat en un estudi en què s’han seqüenciat 30.000 gens de 35 persones, per analitzar per primer cop les causes genètiques que fan que algunes persones infectades pel VIH puguin controlar la infecció de manera natural, sense medicació, i no desenvolupar la sida. Entre aquests pacients, anomenats controladors d’elit, l’estudi ha identificat un subgrup que presenten unes característiques en el seu perfil genètic molt similars a les persones no infectades. Aquest subgrup, que els investigadors denominen “l’elit de l’elit”, presenta un sistema immunitari molt menys activat que el de la resta de controladors, que mostra que a aquestes persones “no els cal” activar el seu sistema immunitari per controlar la infecció, i fa pensar que tenen la clau del control natural de la infecció.

 

La resta de persones infectades pel VIH presenten un estat d’activació crònic del seu sistema immunitari, que se sap que està associat a complicacions com ara riscos cardiovasculars, alteracions metabòliques, anormalitats nervioses i problemes hepàtics, renals i ossis. Les característiques genètiques del subgrup de pacients identificat, que són molt similars a les de les persones no infectades, fa sospitar que probablement no presentaran aquestes complicacions. Per tant, aquesta informació podrà servir a curt termini per avaluar la predisposició dels pacients seropositius a desenvolupar aquestes complicacions que els fan disminuir la seva esperança de vida.

 

L’estudi s’ha presentat en la darrera edició del Congrés Internacional de Retrovirologia (CROI) a Boston i s’ha publicat al número de març de la revista Journal of Virology. El treball ha estat dirigit per investigadors del Ragon Institute of Massachussets General Hospital, Harvard, MIT, de Boston. Per part d’IrsiCaixa hi han participat els investigadors Javier Martínez-Picado (ICREA) i Maria José Buzón.

 

En l’estudi s’han analitzat mostres de l’ARN missatger –la forma que adopta el material genètic per poder sintetizar proteïnes- de tres grups diferents. D’una banda, 12 controladors d’elit, és a dir, persones infectades pel VIH però amb una càrrega molt baixa de virus a la sang, i que no reben tractament antiretroviral. D’altra banda, 9 persones infectades pel VIH que estan sota tractament antiretroviral; i finalment, 14 persones seronegatives, és a dir, no infectades.

 

Aquest ARN missatger de les cèl·lules de tots tres grups s’ha sotmès a un anàlisi transcriptòmic, una tècnica que ha permès detectar l’expressió de 30.000 gens diferents de cada persona. Gràcies a aquest anàlisi s’ha pogut veure que entre els controladors d’elit hi ha dos subgrups amb perfils genètics diferenciats: d’una banda, un subgrup s’assembla molt al dels pacients sota tractament; i de l’altra, un altre subgrup és molt semblant genèticament a les persones seronegatives. Aquest darrer ha estat el que els investigadors han denominat “l’elit de l’elit”.

 

Des de fa temps, els investigadors que treballen en aquest camp estaven investigant a fons els mecanismes que fan que els controladors d’elit puguin controlar la infecció de manera natural i sense medicació. Conèixer cadascun dels gens responsables d’aquesta capacitat de control és un primer pas per poder trobar una teràpia per eradicar la infecció pel VIH/sida.

 

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: