ONUSIDA informa d'un descens de més del 50% en els casos de noves infeccions pel VIH a 25 països

Més notícies Notícies
28/11/2012

ONUSIDA informa d'un descens de més del 50% en els casos de noves infeccions pel VIH a 25 països

  • El nombre de persones que tenen accés a la teràpia antiretrovírica va augmentar un 63% en els darrers 24 mesos i les morts relacionades amb la sida van caure més d'un 25% entre el 2005 i el 2011 a nivell mundial.
  • El nou informe d'ONUSIDA es publica a només 1000 dies per què els països hagin hagut de complir els objectius mundials en matèria de sida.

 

Ginebra, 20 de novembre de 2012.- El nou informe del Dia mundial de la sida, Resultats, elaborat pel Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/sida (ONUSIDA) mostra que la rapidesa sense precedents amb la qual s'ha millorat la resposta a la sida està donant resultats. L'informe indica que, en 25 països d'ingressos baixos i mitjans, dels quals la meitat es troben a Àfrica subsahariana, la regió més afectada pel VIH, s'ha aconseguit una reducció de més del 50% en els casos de noves infeccions pel VIH.

 

En alguns països, en els quals es registren els índexs de prevalença del VIH més alts del món, les xifres relatives a les noves infeccions han descendit exponencialment des de 2001; a Malawi, un 73%; a Bostwana, un 71%; a Namíbia, un 68%; a Zàmbia, un 58%; a Zimbabwe, un 50%; i a Sud-àfrica i Swazilàndia, un 41%.

A més de celebrar els resultats obtinguts en matèria de prevenció del VIH, Àfrica subsahariana ha aconseguit reduir en un terç les morts relacionades amb la sida en els últims sis anys, així com augmentar el nombre de persones amb accés al tractament antiretrovíric en un 59% tan sols en els dos últims anys.

"El ritme de progrés és cada vegada major: el que abans s'aconseguia en una dècada, ara s'aconsegueix en 24 mesos", va declarar Michel Sidibé, director executiu de ONUSIDA. "Estem millorant d'una forma molt més ràpida i intel·ligent que abans. És una mostra que, amb voluntat i compliment polítics, podem aconseguir la consecució dels nostres objectius comuns per 2015".

Sud-àfrica, per exemple, va aconseguir augmentar l'accés al tractament del VIH en un 75% en els últims dos anys, millora gràcies a la qual 1,7 milions de persones van poder accedir al tractament. Conseqüentment, els índexs de noves infeccions pel VIH van descendir en més de 50 000 en tan sol dos anys. Durant aquest mateix període, Sud-àfrica també va augmentar la inversió nacional destinada a la sida a 1 600 milions de dòlars nord-americans: la quantitat més elevada de tots els països d'ingressos baixos i mitjans.

 

Així mateix, l'informe assenyala que els països estan assumint una responsabilitat compartida augmentat la inversió nacional. Entre 2001 i 2011, més de 81 països van augmentar en un 50% la seva inversió nacional. Aquests nous resultats arriben a només 1 000 dies perquè la resposta a la sida esgoti el seu temps per poder complir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, així com els objectius per 2015 establerts a la Declaració Política de les Nacions Unides sobre el VIH i la sida.

 

Descens en les noves infeccions pel VIH en infants
L'àrea en la qual potser s'hagi aconseguit un avanç més significatiu és en la reducció de les noves infeccions pel VIH en nens. En els últims dos anys, la meitat de les reduccions registrades a nivell mundial en els índexs de noves infeccions pel VIH s'han donat en nens. "Cada vegada sembla més clar que és possible aconseguir zero noves infeccions en els nens", va afirmar el Sr Sidibé. "Em complau saber que molts menys bebès neixen amb el VIH. Estem passant de la desesperança a l'esperança".

 

 


 

En els últims dos anys, les noves infeccions pel VIH en nens van descendir en un 24%. En sis països (Burundi, Kenya, Namíbia, Sud-àfrica, Togo i Zàmbia), el nombre de nens que han contret la infecció pel VIH ha caigut en almenys un 40% entre 2009 i 2011.

 

Menys morts relacionades amb la sida

L'informe revela que la teràpia antiretrovírica s'està consolidant com una poderosa força de canvi per salvar vides. En els últims 24 mesos, el nombre de persones amb accés al tractament ha augmentat en un 63% a escala mundial. A Àfrica subsahariana, una xifra rècord de 2,3 milions de persones ha pogut accedir al tractament. Xina, per la seva banda, ha aconseguit un augment en l'accés al tractament d'aproximadament el 50% només durant l'any passat.

 

En 2011, es van registrar més de 500 000 morts menys que en 2005. Els índexs de descens més alts relatius a les morts relacionades amb la sida s'estan registrant en països en els quals la presència del VIH és més forta. Sud-àfrica ha vist 100 000 morts menys que en 2005; Zimbabwe, prop de 90 000; Kenya, 71 000; i Etiòpia, 48 000.

De la mateixa manera, s'han aconseguit importants assoliments en la reducció de casos de mort per sida relacionats amb la tuberculosi en persones que viuen amb el VIH. En els últims 24 mesos, s'ha experimentat un descens d'un 13% en les morts per sida relacionades amb la tuberculosi. Aquests assoliments es deuen a un augment del 45% en l'accés al tractament, que ha donat lloc al fet que una xifra sense precedents de persones que viuen amb el VIH i tuberculosi tinguin accés a la teràpia antirretrovírica. En l'informe, amb tot, es reconeix que és necessari treballar més per reduir les morts per sida relacionades amb la tuberculosi.

 

Més inversió
L'informe indica que els països estan augmentat les inversions destinades a la resposta a la sida, malgrat el difícil clima econòmic actual. La bretxa mundial quant als recursos que es necessiten anualment per 2015 és d'un 30%. En 2011, es disposava de 16 800 milions de dòlars nord-americans i es necessiten entre 22 000 i 24 000 milions.

En aquest mateix any, per primera vegada en la història, les inversions nacionals realitzades pels països d'ingressos baixos i mitjans van superar la donació mundial destinada al VIH. No obstant això, l'assistència internacional, que s'ha mantingut estable en els últims anys, continua sent un recurs vital per a nombrosos països. En 26 dels 33 països d'Àfrica subsahariana, el suport dels donants representa més de la meitat de les inversions en matèria de VIH. Estats Units proporciona un 48% de tota l'assistència internacional per al VIH i juntament amb el Fons mundial de lluita contra la sida, la tuberculosi i la malària, realitza la major part de les inversions destinades al tractament del VIH. Amb tot, els països han de prendre mesures per reduir la seva alta dependència de l'ajuda internacional per als programes de tractament del VIH.

Falten 1000 dies
Aproximadament 6,8 milions de persones necessiten tractament i no tenen accés a ell. ONUSIDA calcula que, a més, 4 milions de parelles serodiscordants (en les quals una de les persones viu amb el VIH) podrien beneficiar-se del tractament contra el VIH per protegir-se de la infecció pel virus.

 

Dels 34 milions de persones que viuen amb el VIH, prop de la meitat desconeixen el seu estat serològic respecte al VIH. L'informe indica que, si més persones coneguessin el seu estat, acudirien als serveis relacionats amb el VIH.

 

D'altra banda, urgeix millorar les taxes de retenció quant al tractament del VIH, reduir els costos dels tractaments de segona i tercera línia i explorar noves formes d'expandir i mantenir l'accés al tractament, tals com la producció nacional dels medicaments i l'aposta per recursos de finançament innovadors.

A pesar que s'ha avançat notablement en els esforços per acabar amb les noves infeccions pel VIH, la xifra total de noves infeccions pel virus (2,5 milions en 2011) segueix sent elevada. L'informe assenyala que, per seguir reduint els casos de noves infeccions pel VIH, és necessari augmentar la provisió de serveis de prevenció del VIH combinats. Per exemple, a través de la circumcisió masculina metgessa voluntària, seria possible prevenir aproximadament una de cada cinc noves infeccions a Àfrica oriental i meridional per 2025.

Així mateix, en l'informe s'indica que el VIH segueix afectant d'una manera desproporcionada als professionals del sexe, als homes que tenen relacions sexuals amb homes i als usuaris de drogues injectables. En general, els programes de prevenció i tractament del VIH estan sent incapaços d'arribar a aquests grups de població clau.

"ONUSIDA se centrarà a recolzar als països per accelerar l'accés a les proves i el tractament del VIH. Ara que sabem que és possible millorar la cobertura d'una forma ràpida i eficaç, hem de treballar més per oferir a les poblacions clau serveis bàsics relacionats amb el VIH", va declarar el Sr. Sidibé.

 

 

 

Font: UNAIDS World AIDS Day report 2012

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: