Skip to main content
Close

L'OMS recomana un inhibidor de la integrasa com a opció terapèutica preferida per lluitar contra l’epidèmia mundial de VIH

guia_oms_2019.png

L'actualització de la Guia de Teràpia Antiretroviral de l’OMS ha comptat amb la participació de Roger Paredes, director mèdic de la Fundació Lluita contra la Sida, científic de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap de secció del servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias. Aquesta guia i nous estudis aclareixen els beneficis d’usar dolutegravir.

Basant-se en la comparativa dels riscos i beneficis dels diferents tractaments antiretrovirals, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha passat a recomanar com a primera opció de tractament contra el VIH el fàrmac dolutegravir, de la família d'inhibidors de la integrasa, un grup de molècules que bloquegen un enzim del virus clau per la seva multiplicació. La decisió ha estat presa pel Grup de Desenvolupament de Guies de l’OMS, format per 41 membres d’arreu del món entre els quals figura el metge i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida (FLS), l’IrsiCaixa i l’Hospital Germans Trias, Roger Paredes.

La recomanació de prendre dolutegravir s’estén a tota la població, incloses les dones que es troben en les primeres 12 setmanes d’embaràs o les que estan en situació de quedar-se embarassades. Aquestes dones fins ara no el podien prendre perquè s’havien descrit casos de malformacions fetals”, assenyala Paredes.

En aquest sentit, els primers estudis semblaven indicar una possible relació entre l’administració de dolutegravir i defectes en la formació del tub neuronal, el qual es completa durant les primeres 12 setmanes d’embaràs. Això podia comportar malformacions congènites del cervell i la medul·la espinal, com l'espina bífida, en nadons nascuts de dones que prenguessin el medicament en el moment de quedar-se embarassades o durant el primer trimestre de gestació.

Els resultats es van fer públics el maig del 2018 i van provocar que es deixés de fer servir el fàrmac en aquest col·lectiu com a mesura preventiva. No obstant, les conclusions estaven basades en quatre casos dels 426 embarassos inclosos a l’estudi. Tot i ser resultats preliminars, es va decidir que les dones en edat fèrtil prenguessin efavirenz, un antiretroviral que pertany a una altra família de fàrmacs.

Ara, les noves dades de dos grans assajos clínics realitzats a Brasil i Botswana que comparen l'eficàcia i la seguretat de dolutegravir i efavirenz en 120.000 embarassos han ampliat la potència estadística dels resultats i s’ha demostrat que els efectes adversos en els fetus són molt menys freqüents del que els estudis inicials podien suggerir.

Específicament, els defectes del tub neural es van produir en tres de cada 1.000 parts entre les dones que van rebre dolutegravir des de la concepció, en comparació amb un de cada 1.000 parts entre les dones que van prendre altres antiretrovirals. “El baix risc de malformacions fetals a dones que inicien dolutegravir durant les primeres 12 setmanes d’embaràs, es veu compensat amb escreix pels avantatges que significa oferir dolutegravir a tothom. Dos estudis internacionals han demostrat que no fer servir dolutegravir suposa més morts maternes, més transmissions del VIH de mares a fills i mes transmissions del VIH a les parelles sexuals”, afirma Paredes.

El Grup de Desenvolupament de Guies de l’OMS va arribar a aquestes conclusions combinant dades d’assajos clínics amb models matemàtics sobre els beneficis i els danys associats amb els dos fàrmacs, els valors i preferències de les persones que viuen amb el VIH, així com els factors relacionats amb la implementació de programes de VIH a diferents països i els seus costos.

Els resultats van indicar que el dolutegravir és un tractament més eficaç, més fàcil de prendre i amb menys efectes secundaris que els medicaments alternatius que s'utilitzen actualment als països amb renta baixa. “També és molt important destacar que és un tipus de fàrmac pel qual és més difícil desenvolupar resistències”, indica Paredes. Aquesta característica és especialment rellevant atesa la tendència creixent en l’aparició de resistències a les teràpies antiretrovirals. En aquest sentit, aquest 2019, 12 dels 18 països enquestats per l’OMS ja han informat de nivells de resistències que excedeixen el 10% de les noves infeccions.

L’anunci de la nova Guia de Teràpia Antiretroviral de l’OMS ha coincidit amb la 10a Conferència de la Societat Internacional de la Sida (IAS), que reuneix aquests dies més de 6.000 especialistes en el VIH a Ciutat de Mèxic. L’OMS també ha fet èmfasi en la importància d’informar i donar opcions a les dones que viuen amb VIH per tal d’ajudar-les a prendre una decisió informada.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: