IrsiCaixa participa en un projecte finançat per la UE per portar un candidat innovador de vacuna terapèutica contra el VIH fins a dos assaigs clínics fase I/IIa

Més notícies Notícies
09/12/2013

IrsiCaixa participa en un projecte finançat per la UE per portar un candidat innovador de vacuna terapèutica contra el VIH fins a dos assaigs clínics fase I/IIa

  • L’estratègia d’iHIVARNA proposa emprar una vacuna terapèutica basada en ARNm que codifiqui antígens del VIH com a aproximació prometedora a la immunoteràpia contra el VIH.
  • Aquesta proposta suposa també la continuació del treball desenvolupat en vacunes terapèutiques per l’equip de recerca de Sida i Malalties Infeccioses de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El Projecte Europeu iHIVARNA, finançat per la Comissió Europea amb 6M€ pels propers 4 anys, persegueix immunitzar amb èxit pacients amb el VIH tractats amb antiretrovirals. Ho vol aconseguir administrant-los tres injeccions del candidat HIV-TriMix-ARNm com a vacuna terapèutica basada en ARNm amb l’objectiu de millorar l’eficàcia de la vacunació terapèutica contra la infecció pel VIH.

 

iHIVARNA s’emmarca en l'eix temàtic “Seguretat i eficàcia de les vacunes terapèutiques” del 7è Programa Marc de Salut 2013 (7th Framework Programme Health 2013) de la Comissió Europea. El projecte ajunta l’experiència de diversos grups europeus (Espanya, Bèlgica i Holanda) en l’ús de cèl·lules dendrítiques, la construcció de RNAm i el seguiment immunovirològic. Aquesta proposta suposa també la continuació del treball desenvolupat en vacunes terapèutiques per l’equip de recerca de Sida i Malalties Infeccioses de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

 

Actualment, més de 35 milions de persones estan infectades pel VIH arreu del món, la majoria d’elles en països en vies de desenvolupament. Malgrat que la teràpia antiretroviral combinada s’ha mostrat altament efectiva per prevenir la progressió clínica i la mort, resulta incapaç d’eradicar la infecció. El coordinador d'iHIVARNA, el Dr. Felipe García, de l’IDIBAPS, ha explicat que “la vacunació terapèutica", aquella que s'administra a pacients que ja tenen el VIH per assolir una cura funcional, "ha emergit com una de les estratègies més prometedores que podrien restablir la resposta de les cèl·lules T específica contra el VIH en aquests pacients i ajudar-los a controlar la replicació viral, fins i tot suspenent el tractament". Aquest candidat a vacuna terapèutica es provarà per primera vegada en dos assaigs clínics fase I i IIa per analitzar si és una alternativa vàlida a l’actual tractament de per vida amb fàrmacs antiretrovirals. "No obstant això", afegeix el director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, "HIVACAT continua cercant quatre milions d'euros de finançament per investigar altres formes d'aplicació dels seus candidats a vacuna".

 

El candidat a vacuna d’iHIVARNA és el resultat de la llarga trajectòria científica del consorci que l’impulsa. El candidat és una nova aproximació basada en l’ús de ARNm nu, que només s’ha aplicat recentment en el camp de la recerca contra el càncer. El candidat a vacuna HIV-TriMix-ARNm té dues parts: antígens de VIH dissenyats per IrsiCaixa a partir de dades de grans cohorts internacionals; i el TriMix dissenyat per la Vrije Universiteit Brussel per activar i estimular les cèl·lules dendrítiques per què millorin la presentació dels antígens del VIH. La combinació de l’ARNm, els antígens del VIH curosament dissenyats i del TriMix contitueix una aproximació molt innovadora com a vacuna terapèutica i s’espera que millori els resultats d’altres estratègies més tradicionals que s’han provat en altres estudis.

 

Els estudis que configuren iHIVARNA inclouen:

 

1) la construcció de l’ARNm HIV-TriMix en condicions GMP,
2) un assaig clínic fase I sobre l’augment de la dosi i un fase IIa de prova de concepte per estudiar-ne la seguretat, eficàcia i immunogenicitat, i
3) determinar els predictors i nivells de protecció immunològics i virals.

 

Informació sobre el Projecte iHIVARNA
El projecte iHIVARNA (Títol complert: Therapeutic TriMIx / mRNA based Vaccine in Chronic HIV-1 Infected Patients on Antiretroviral Therapy) està finançat amb aproximadament 6 milions d’euros per la Comissió Europea dins del 7th Framework Programme, coordinat pel Dr. Felipe García de l’IDIBAPS (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) i executat per vuit institucions de recerca, entre les quals es troba l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, i PiMEs líders en el sector.

 

iHIVARNA va començar oficialment el dia 1 de desembre de 2013, amb una durada de 48 mesos.

 

 

Llista d’institucions participants:

Continguts relacionats a IrsiCaixa Divulgació:

 

Què és una vacuna? Informa't

Per què és tan difícil de trobar una vacuna eficaç per al VIH? Avalua't

Ordena les diferents fases del desenvolupament de la vacuna Practica

 

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: