IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa” publiquen un mòdul de divulgació entorn a VIH/sida al portal europeu Xplore Health

Més notícies Notícies
22/10/2012

IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa” publiquen un mòdul de divulgació entorn a VIH/sida al portal europeu Xplore Health

Avui s’ha publicat al portal europeu educatiu Xplore Health un nou mòdul entorn a VIH/sida elaborat conjuntament pel Parc Científic de Barcelona i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

 

Els nous continguts estan en línia amb el Programa de Divulgació i Prevenció de la Sida que IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa” impulsen des del 2010 amb el convenciment que la divulgació de continguts científics que tracten aquesta temàtica pot contribuir a la prevenció. Ambdós programes van adreçats principalment a estudiants de secundària d’entre 15 i 18 anys, tot i que també poden ser d’utilitat per a l’organització d’activitats educatives a càrrec d’entitats de la societat civil. Actualment, CosmoCaixa Barcelona i els CaixaForum de Tarragona, Lleida i Girona ofereixen activitats presencials d'aquest programa, que inclouen jornades de divulgació i reflexió i tallers d’experiments on els joves poden dur a terme recerca entorn a la vacuna de la sida.

 

Recursos educatius multimèdia
El mòdul Cap a l'eradicació de la sida inclou una galeria multimèdia amb els següents recursos educatius: un videojoc on es poden comprendre els mecanismes d’actuació d’alguns fàrmacs i alhora aprendre sobre d’altres aspectes responent preguntes i superant diferents etapes, un vídeo introductori a la matèria i dos vídeos sobre dos projectes de recerca finançats per la Unió Europea en què IrsiCaixa està col·laborant: CUT’HIVAC, en què s’investiga el desenvolupament d’una vacuna que es podria subministrar sense xeringa, i CHAIN, en què la recerca se centra en l’anàlisi de les resistències del virus de la sida als tractaments existents, amb la finalitat de millorar-ne la seva efectivitat.

 

La galeria multimèdia sobre VIH/sida també inclou un experiment virtual, on es pot dissenyar i dur a terme un experiment per identificar un candidat a vacuna, tal i com es fa als laboratoris d’IrsiCaixa. L’eina també ofereix informació sobre per què és tan difícil trobar una vacuna per a la sida. Finalment, a la galeria multimèdia s’hi troba també un vídeo en què pacients i experts donen la seva opinió sobre aspectes com si s’hauria de fomentar més la prevenció o si s’haurien de fer més proves de detecció.

 

El mòdul també té una secció dedicada a “Recursos per a educadors” on s’ofereixen el protocol d’experiments entorn a la vacuna, jocs de cartes per fomentar debats a l’aula i guies educatives. Tothom pot contribuir a la prevenció difonent els continguts d’aquesta web.

 

Sobre Xplore Health
El portal Xplore Health –liderat pel Parc Científic de Barcelona– és un portal educatiu europeu sobre investigació biomèdica que ofereix continguts multimèdia innovadors i activitats per a joves a través d'Internet, escoles, i museus de ciències. El portal està dirigit a professors i estudiants, i estructurat en mòduls temàtics que giren entorn d'àrees relacionades amb la investigació actual, com ara el desenvolupament de fàrmacs, la genòmica, la biotecnologia, el càncer, la malària i la sida.

Està finançat per la Comissió Europea, a través del 7è Programa Marc, i compta també amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació Amgen. Es desenvolupa mitjançant un consorci europeu coordinat pel Parc Científic de Barcelona, i integrat també pel Centre of the Cell de la Universitat de Londres i dues xarxes europees: l'European School Net, que engloba més de 30.000 escoles de més de 30 països, i l’European Network of Science Centres and Museums (ECSITE), que integra més de 400 museus de ciència.

Els seus objectius són apropar la recerca a l’educació, estimular el debat social, fomentar la cultura científica i inspirar futurs investigadors.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: