IrsiCaixa i l’Obra Social "la Caixa" conviden estudiants de secundària a investigar la vacuna de la sida

Més notícies Notícies
29/02/2012

IrsiCaixa i l’Obra Social "la Caixa" conviden estudiants de secundària a investigar la vacuna de la sida

• Una seixantena d’alumnes de secundària participen a CosmoCaixa en una jornada orientada a fomentar la divulgació científica com a eina per reduir el risc de contagi per VIH a què s’exposen els joves.

• La iniciativa de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social "la Caixa" busca donar resposta a la relaxació social en la prevenció de la sida, tal com han alertat els experts. Actualment s’infecten tantes persones anualment com 20 anys enrere.

• Els estudiants han participat primer en un debat sobre les vies de transmissió del virus i la recerca actual en VIH/sida, conduït pel Dr. Julià Blanco, i en què un pacient infectat pel virus ha explicat als joves com la sida li ha canviat la vida.

• Posteriorment ha tingut lloc un taller pioner d’experiments que reprodueix part de la investigació realitzada als laboratoris d’IrsiCaixa amb l’objectiu d’analitzar l’eficiència d’una substància candidata a formar part d’una vacuna contra la sida.

• L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa” impulsen conjuntament un ampli programa de divulgació científica i prevenció de la sida dirigit a estudiants de secundària que té com a objectiu difondre els conceptes bàsics entorn al VIH/sida, així com la recerca en aquest camp, per fomentar tant la prevenció de la malaltia com noves vocacions científiques.

 

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social "la Caixa" han organitzat avui una jornada dirigida a estudiants de secundària amb l’objectiu de fomentar la divulgació com a eina per reduir el risc de contagi per VIH a què s’exposen els joves. La iniciativa busca potenciar la divulgació de coneixement entorn a aquesta malaltia de transmissió sexual com a resposta a la relaxació en la prevenció de la sida, tal com han alertat els experts. Segons el director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, “potenciar la divulgació i la prevenció de la sida és una prioritat d’IrsiCaixa i l’Obra Social, i per assolir-ho ens cal la complicitat de tota la societat, ja que avui s’infecten tantes persones anualment com 20 anys enrere”.

La jornada, que ha comptat amb la participació d’una seixantena d’alumnes, ha constat de dues parts. En primer lloc, els alumnes han pogut plantejar els seus dubtes i preocupacions al voltant de la sida en un debat sobre les vies de transmissió del virus i la recerca actual en VIH/sida, conduït pel Dr. Julià Blanco, en què un pacient infectat pel virus ha explicat als joves com la sida li ha canviat la vida.

 

 

Posteriorment, els joves han pres part en un taller pioner d’experiments que reprodueix part de la investigació realitzada als laboratoris d’IrsiCaixa amb l’objectiu d’analitzar l’eficiència d’una substància candidata a vacuna contra la sida.

El repte proposat als estudiants ha estat investigar amb un candidat a vacuna que IrsiCaixa ha descobert i que és una proteïna del VIH. L’objectiu ha estat  descobrir, seguint els procediments de la metodologia científica i mitjançant les tècniques de laboratori utilitzades en aquest camp d’investigació, si aquesta proteïna podria ser eficaç per eliminar la infecció causada per diferents variats del virus.

IrsiCaixa Divulgació
L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social "la Caixa" impulsen conjuntament un ampli programa de divulgació científica i prevenció de la sida dirigit a estudiants de secundària que té com a objectiu difondre els conceptes bàsics entorn al VIH/sida,així com la recerca en aquest camp, per fomentar tant la prevenció de la malaltia com noves vocacions científiques.

En aquest context, treballar des de l’aula amb les eines d’IrsiCaixa Divulgació pot reduir el risc de contagi per VIH al què s’exposen els joves. Així ho demostra un estudi dut a terme des d’IrsiCaixa en una experiència pilot al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic durant el curs acadèmic 2010-11, amb 239 alumnes d’ESO i Batxillerat. Els alumnes van respondre de manera individual, abans i després de treballar els materials d’IrsiCaixa a classe, un test que avalua el grau de risc de contraure el VIH/sida a què podrien estar exposats. El test es pot trobar a la web d’IrsiCaixa Divulgació i consta de 13 preguntes que permeten analitzar el grau de coneixement de l’alumne sobre aspectes relacionats amb la prevenció i les vies de transmissió de la malaltia.

 

Sobre el web IrsiCaixa Divulgació

El web IrsiCaixa Divulgació ha estat coordinat per la Unitat de Comunicació de l’Institut i ha comptat amb la col·laboració activa de tots els seus investigadors. Està disponible en català, castellà i anglès i va especialment dirigit a alumnes de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius Superiors. Conté 18 eines interactives que inclouen experiments virtuals, exercicis didàctics, jocs educatius o qüestionaris d’autoavaluació, agrupades sota cinc temàtiques: Apropa’t a la ciència del VIH i de la sida, Com ens infecta el VIH, Com prevenir la sida, Com funcionen els fàrmacs i La recerca de la vacuna, així com un apartat amb recursos per a educadors, on els professors poden trobar activitats d’aula, protocols d’experiments i documentació per impartir l’enquesta sobre el grau de risc al què podrien estar exposats els seus alumnes.

 

El web vol potenciar al màxim la participació activa dels usuaris, oferint-los també la possibilitat d’elaborar els seus propis continguts. A banda de deixar comentaris a les eines multimèdia i compartir-les a les xarxes socials, estudiants i professors poden alimentar un blog col·laboratiu on posar en comú els resultats de les activitats educatives i enquestes que duguin a terme a l’aula, així com les eines de comunicació elaborades pels propis alumnes.

El programa IrsiCaixa Divulgació compta també amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: