Skip to main content
Close

IrsiCaixa confirma que els tractaments anti-VIH no eliminen la infecció completament i dóna pautes per millorar la teràpia al 30% dels pacients tractats

  • L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, confirma la presència de mínimes quantitats de virus actius que continuen infectant noves cèl·lules en pacients seropositius, tot i que estiguin sota tractament aparentment eficaç.
  • Coincidint amb noves dades d’un prestigiós grup de recerca americà, els resultats d’IrsiCaixa tanquen una llarga controvèrsia mèdica sobre la persistència d’una mínima activitat replicativa del VIH en alguns pacients sense quantitats aparents de virus en sang. Els primers resultats a nivell mundial van ser presentats per IrsiCaixa a la revista Nature Medicine el març de 2010.
  • L’estudi, que es publicarà el proper 1 de juny a la revista nord-americana Journal of AIDS JAIDS, i que ha estat finançat per Merck, també dóna pautes per reorientar el disseny de noves estratègies terapèutiques que ens permetin avançar cap a l’eradicació del VIH. Descriu com optimitzar el tractament al 30% de pacients que encara presenten nivells detectables de replicació viral.
  • D’altra banda, aporta evidència per millorar alguns assajos clínics d’eradicació combinats amb vacuna que s’estan duent a terme en el marc Programa d’investigació i desenvolupament de la vacuna contra la sida HIVACAT, impulsat conjuntament per IrsiCaixa i l’IDIBAPS-Hospital Clínic, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i ESTEVE, així com amb el suport dels departaments de Salut i d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Clínic.

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, lidera un nou estudi que tanca una controvèrsia mundial entorn a per què els tractaments antiretrovirals no permeten curar la infecció pel VIH. L’estudi confirma la presència de mínimes quantitats de virus actius que continuen infectant noves cèl·lules en un 30% de pacients seropositius, tot i que estiguin sota tractament aparentment eficaç, i tanca la controvèrsia, després que IrsiCaixa publiqués ja uns primers resultats a la revista Nature Medicine el 2010 i coincidint amb un nou estudi que un prestigiós grup americà ha presentat recentment. L’estudi d’IrsiCaixa ha estat finançat per Merck i s'acaba de publicar en el número de juny de la revista científica nord-americana Journal of AIDS JAIDS.

 

Aquest descobriment té serioses implicacions clíniques, ja que podria explicar per què, malgrat que els pacients continuen en teràpia durant molts anys, els fàrmacs no permeten curar la infecció de manera definitiva. L’estudi actual, a més, aporta pautes per reorientar el disseny de noves estratègies terapèutiques que ens permetin avançar cap a l’eradicació del VIH. D’una banda, l’estudi descriu com optimitzar el tractament al 30% de pacients que encara presenten nivells considerables de replicació viral, a base d’afegir un fàrmac addicional. D’altra banda, proposa com es podrien millorar alguns assajos clínics d’eradicació combinats amb vacuna que s’estan duent a terme en el marc del Programa d’investigació i desenvolupament de la vacuna contra la sida HIVACAT i per part d’altres laboratoris a nivell mundial.

 

Avançant cap a l’eradicació del VIH
Els investigadors d’IrsiCaixa tenen entre els seus reptes principals aconseguir l’eradicació d’un virus que ha suposat una de les pandèmies més dramàtiques dels últims 30 anys. Una de les vies per aconseguir aquest objectiu és buscar estratègies terapèutiques curatives que permetin deixar d’administrar els medicaments després d’un cert temps de teràpia sense que per això reaparegui el virus en sang. Segons afirma el director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, “no podrem eradicar el VIH fins que no estiguem segurs que som capaços de bloquejar aquestes mínimes quantitats de virus actius que continuen replicant. Aquests nous resultats permetran reorientar les estratègies de tractament cap a l’eradicació viral i, per tant, cap a la curació de la sida”.

 

Però els investigadors saben que bloquejar la replicació viral no serà suficient. Per això  també cerquen estratègies que permetin eliminar del cos algunes cèl·lules en què el VIH roman “adormit”, o en estat latent, i en què els fàrmacs no poden actuar. Segons l’investigador d’IrsiCaixa Julià Blanco, adscrit a l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, IGTP, qui també ha format part de l’estudi, “actualment s’estan duent a terme assajos clínics amb vacunes contra el VIH combinades amb fàrmacs que permeten ‘despertar’ les cèl·lules que es troben en estat latent. Però amb el present estudi demostrem que mai hem de ‘despertar’ abans d’haver eliminat la replicació viral, ja que així, quan apliquem la vacuna terapèutica a persones VIH+, ens assegurem que el pacient té el sistema immunitari prou fort com per poder eliminar les cèl•lules en el moment que es despertin, evitant que tinguin temps de produir grans quantitats de virus”.

 

“Tenim models de vacuna terapèutica molt bons que complementem amb fàrmacs que desperten els virus latents. En dos o tres anys podríem tenir proves de concepte, però ens manquen tres milions d’euros per poder-ho aconseguir”, subratlla Clotet. El treball ha comptat també amb la col·laboració de l’investigador d’IrsiCaixa Javier Martínez-Picado, que és alhora professor d’investigació ICREA. La recerca s’ha dut a terme en el context de l’ambiciós Programa d’investigació i desenvolupament de la vacuna contra la sida HIVACAT, impulsat conjuntament per IrsiCaixa i l’IDIBAPS-Hospital Clínic, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i ESTEVE, així com amb el suport dels departaments de Salut i d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Clínic.

 

Sobre l’estudi publicat a Journal of AIDS JAIDS
Per dur a terme l’estudi, un equip d’investigadors d’IrsiCaixa va coordinar un assaig clínic en què van participar 69 pacients dels hospitals universitaris Germans Trias i Pujol, Sant Pau i Clínic de Barcelona, que seguien teràpia antiretroviral i als quals no se’ls havia detectat presència de virus en sang durant una mitjana de cinc anys. Se’ls va intensificar el tractament afegint-hi un nou medicament denominat Raltegravir, que actuava bloquejant el cicle d’infecció del virus, concretament en l’etapa en la qual l’ADN viral s’integra en l’ADN de la cèl·lula infectada. Amb aquesta nova medicació, els investigadors van poder aplicar una sofisticada tècnica de detecció de la presència del VIH. La tècnica mesura l’ADN viral circular que es produeix quan el Raltegravir bloqueja la integració de l’ADN viral en l’ADN humà i és més sensible que la que es duia a terme de manera rutinària.

 

En l’estudi presentat l’any 2010, IrsiCaixa ja va demostrar que incrementava la quantitat de formes circulars en una proporció important dels pacients que van intensificar el seu tractament amb Raltegravir, però no en el grup d’aquells a qui no se’ls va intensificar el tractament (grup control), fet que posava de manifest que en els pacients es continuaven produint fenòmens d’infecció activa abans d’afegir el Raltegravir i que, una vegada afegit, aquests fenòmens d’infecció quedaven bloquejats.

 

A més, l’estudi també va analitzar l’estat del sistema immunitari dels pacients. Se sap que les persones amb infecció pel VIH tenen el sistema immunitari més activat que les persones sanes i que aquesta activació es redueix però no es normalitza completament amb el tractament antiretroviral. Els resultats de l’estudi van demostrar que la presència de replicació de mínimes quantitats de virus actiu s’associa amb una major activació del sistema immunitari i que l’addició d’un nou fàrmac redueix sensiblement aquestes alteracions. Es confirma així que la intensificació dels tractaments és una estratègia efectiva per reduir els nivells de replicació viral i millorar l’estat del sistema immunitari.

 

L’estudi actual ha analitzat de nou els nivells d’activació del sistema immunitari en els pacients 12 setmanes després de suspendre la intensificació del tractament. Els resultats demostren que el sistema immunitari es torna a activar i que per tant els nivells de replicació de virus tornen a pujar. Això ens indica que l’addició d’un nou fàrmac pot millorar l’estat del sistema immunitari en alguns pacients, però que aquesta millora es perd en retirar el fàrmac. Identificar els pacients que poden millorar amb una nova combinació de fàrmacs serà útil per evitar les conseqüències de la replicació viral residual i millorar la seva resposta al tractament, impedint la generació de noves cèl·lules infectades i facilitant una futura eradicació, quan aquesta sigui possible.

 

Sobre la teràpia antiretroviral
La teràpia antiretroviral rep el nom de teràpia antiretroviral d’alta activitat (HAART, de l’anglès highly active antiretroviral therapy) i s’ha utilitzat durant els últims divuit anys. Aquesta teràpia consisteix a combinar almenys tres fàrmacs antiretrovirals en un mateix tractament per aconseguir d’aquesta manera minimitzar l’emergència de virus mutants resistents als medicaments. La seva eficàcia ha canviat radicalment la qualitat de vida de milers de pacients seropositius i ha permès reduir la quantitat de virus en sang fins a nivells imperceptibles pels mètodes d’anàlisi clínicament disponibles en la majoria dels pacients. Aquesta disminució de virus en sang permet una millora important del sistema immunitari del pacient. Tanmateix, els tractaments actuals no curen definitivament la infecció: malgrat molts anys de tractament continuat i reeixit, interrompre la teràpia desemboca irremeiablement en una ràpida reaparició de virus en sang i en el deteriorament immunitari associat.

 

Article publicat a la revista científica Journal of AIDS JAIDS:
Dynamics of CD8 T-Cell Activation After Discontinuation of HIV Treatment Intensification

Llegir

 

Contingut relacionat a IrsiCaixa Divulgació: Com funcionen els fàrmacs contra el VIH?

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: