Skip to main content
Close

ESTEVE i IrsiCaixa sumen esforços per a impulsar el desenvolupament d’una vacuna contra la SIDA

ESTEVE i l’Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa, impulsat per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, signen un acord de col·laboració pel qual ESTEVE s’incorpora al programa de recerca.

La iniciativa, sense precedents a Espanya i que situa el nostre país en la primera línea internacional de la recerca desenvolupada en aquest àmbit, neix de dos centres consolidats d’investigació sobre la SIDA: l’Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa en l’Hospital “Germans Trias i Pujol” de Badalona, i el Servei de Malalties de Malalties Infeccioses i SIDA de l’Hospital Clínic de Barcelona.

En els darrers 25 anys s’han aconseguit importants avenços en el control de la infecció pel virus VIH gràcies als tractaments antiretrovirals. Però aquests fàrmacs no eradiquen la infecció, el seu cost és elevat, no estan exemptes d’efectes secundaris, i són difícilment accessibles per a gran part de la població mundial.

Avui dia el gran repte científic i social és obtenir una vacuna que sigui efectiva contra el virus VIH. El projecte de recerca i desenvolupament de la vacuna per a la SIDA HIVACAT (HIV VACuna CATalunya) compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, qui finança la iniciativa amb 1,4 milions d’euros, i amb aportacions dels Departaments de Salut i d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Clínic, que aporten 400.000€ cadascun.

Aquest projecte ha rebut un nou impuls gràcies a l’acord d’ESTEVE amb l’Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa i a la inversió de 6 milions d’euros que ESTEVE dura a terme durant els propers 4 anys. ESTEVE intervendrà en el procés de recerca un cop s’hagi arribat a la fase de prova de la vacuna en persones, assumint el desenvolupament clínic posterior fins a la seva comercialització. El conveni suposa la primera experiència significativa de col•laboració en aquest àmbit entre administració, investigadors i empresa.

HIVACAT representa un canvi de rumb pel que fa a la recerca que fins avui dia s’ha dut a terme per obtenir una vacuna contra la SIDA, dirigida exclusivament a induir immunitat cel•lular, és a dir, només resposta immunitària cel•lular sense generar anticossos que bloquegin l’acció del virus, una estratègia que ha demostrat no ser suficient per neutralitzar el virus VIH.

La recerca d’HIVACAT va orientada “a desenvolupar noves vacunes que actuïn de manera dual, és a dir, que siguin capaces de produir dos tipus de respostes immunològiques. Per una banda, generant anticossos que bloquegin i impedeixin l’acció del virus i, per l’altra, generant el que es coneix com a resposta cel•lular citotòxica, mitjançant la qual les cèl•lules especifiques del sistema immunitari reconeixen les cèl·lules que estan infectades pel virus VIH i les eliminen”, expliquen els co-directors d’HIVACAT: el Dr. Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa i Cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, i el Dr. José M. Gatell, director del Servei de Malalties Infeccioses i SIDA de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Actualment l’HIVACAT està estudiant individualment la seguretat i eficàcia de diversos components virals purificats en el laboratori que permetin activar la producció d’anticossos neutralizants i la resposta citotòxica. Una vegada definits quins són els elements que estimulen la immunitat idonis per generar cadascuna d’aquestes respostes, es poden combinar de manera que l’efecte conjunt permeti obtenir un cert nivell de protecció contra la infecció del virus VIH.

“Calculem que, en un termini d’uns 4 anys, els millors candidats a vacuna es podrien provar en humans. I en el cas que es demostrés la seva efectivitat, en uns 10 anys podria haver una vacuna en el mercat, la qual cosa seria un pas decisiu en la lluita contra aquesta greu malaltia”, assenyala el coordinador d’HIVACAT, l’investigador Icrea d’IrsiCaixa Dr. Christian Brander, qui ha deixat el seu lloc com a investigador de la Universitat de Harvard per incorporar-se a aquest projecte.

 

Col·laboració pionera entre administració, universitats i empresa

Un dels principals avantatges de l’acord és que “amb la implicació i el compromís d’ESTEVE en la recerca de l’HIVACAT serà possible guanyar en rapidesa i eficàcia en el desenvolupament de nous tractaments i assegurar la ràpida transferència dels resultats de recerca cap a la fase de creació de la nova vacuna contra el virus VIH”, afirma Antoni Esteve, president d’ ESTEVE.

“La recerca pública i la privada sumen esforços amb un objectiu comú: desenvolupar una vacuna i garantir la seva accessibilitat a totes les persones que la necessitin”, afegeix el Dr. Esteve. La incorporació al projecte HIVACAT, si té èxit en els seus ambiciosos objectius, permetrà col•locar ESTEVE en la primera línea de la recerca internacional i, al mateix temps, ocupar una posició rellevant com a empresa compromesa i socialment responsable.

Les següents etapes estan clares: els més de 40 investigadors que treballen a HIVACAT duran a terme una sèrie d’assajos clínics adreçats a desenvolupar una vacuna terapèutica que freni la progressió del virus en la població infectada i una vacuna preventiva per evitar la infecció en el cas d’una possible exposició al VIH. El repte és enorme, ja que si la vacuna és només parcialment activa, podrà ajudar a reduir en un percentatge considerable el número d’infeccions associades al VIH.

Actualment més de 33 milions de persones a tot el món estan infectades pel virus VIH i cada any es produeixen 2,5 milions de nous casos, la majoria entre els 35 i els 45 anys, segons dades de l’OMS. Destacar que, l’any 2007, es van produir 2 milions de morts a causa de la SIDA a nivell mundial. A Espanya, des del començament de l’epidèmia, s’han registrat un total de 74.885 casos de SIDA -1.464 el 2007- i actualment el nostre país segueix sent un dels que tenen una major incidència de casos de SIDA de tota Europa.

 

Aposta d’ESTEVE en vacunes

Un dels objectius fundacionals d’ESTEVE és el desenvolupament de productes i serveis innovadors. El focus de la recerca pròpia se centra en la R+D de noves molècules en el camp de l’analgèsia, però l’aposta per la innovació també es materialitza mitjançant altres activitats. En aquest sentit ESTEVE ha estès el seu àmbit d’actuació cap a la medicina preventiva, concretament en les vacunes. Cada dia hi ha més malalties que es podrien prevenir gràcies a les vacunes, per la qual cosa aquest camp ofereix oportunitats pel que fa a recerca i ESTEVE desitja consolidar-s’hi amb una posició rellevant.

La presència en aquest àmbit de les vacunes de ESTEVE s’ha materialitzat amb la comercialització (des de l’any 2000) d’un ampli portafoli de vacunes en els àmbits de la grip i meningitis, entre d’altres; i, en aquests moments, mitjançant la recerca, amb l’entrada en el programa de recerca de les vacunes contra el virus de la SIDA.

Aquesta nova iniciativa respon per una banda al compromís social d’ESTEVE i per l’altra a la seva vocació clarament investigadora.

 

“La Caixa”, 15 anys de compromís en la lluita contra la SIDA

Ja el 1993 ”La Caixa” va posar en marxa diverses línees d’actuació al voltant de la SIDA que s’han anat ampliant i potenciant any rere any i que, en aquests moments, inclouen des del laboratori IrsiCaixa fins a l’exposició itinerant Què es la SIDA? La batalla del sistema immunitari. L’atenció domiciliària al malalt i les campanyes de prevenció a les escoles són també una prova evident del compromís mantingut per l’entitat al llarg d’aquests 15 anys. Recerca, sensibilització, prevenció i formació són els pilars de la ingent tasca que l’Obra Social “la Caixa” impulsa en aquest àmbit.

IrsiCaixa i la recerca en SIDAL’Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa és líder i centre de referència en investigació de la Síndrome d’ImmunoDeficiència Adquirida (SIDA) a nivell internacional. Ubicat en l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), és una fundació privada sense ànim de lucre fundada el 1995 gràcies a l’impuls de l’Obra Social “la Caixa” que cofinança aquesta institució juntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La inversió de l’entitat finacera en l’Institut supera enguany el milió d’euros, xifra que eleva a més de 10 milions les aportacions des de 1995. Els seus objectius són realitzar, impulsar i divulgar la recerca mèdica en l’àmbit de les ciències de la salut i l’epidemiologia, especialment en SIDA i el seu agent causal, el VIH. Per això desenvolupa línees de recerca científica que inclouen la biologia molecular i cel•lular, en les seves vessants bàsica i aplicada, i la retrovirologia clínica.

L’Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa està dirigit pel Dr. Bonaventura Clotet i compta amb un equip de més de 50 persones que investiga la interrelació entre el virus i el sistema immune humà, desxifrant els mecanismes de destrucció del sistema immunitari pel virus, la resposta immune contra el VIH i els mecanismes d’acció dels fàrmacs antiretrovirals.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: