Skip to main content
Close

El Departament de Salut finança dos projectes d’IrsiCaixa per a la recerca contra la COVID-19

_mg_9194.jpg

IrsiCaixa lidera dos projectes que se centren en el desenvolupament d'anticossos contra el coronavirus i la recerca d'una vacuna respectivament i participa a un tercer projecte que busca marcadors de progressió de la COVID-19.

El Departament de Salut finançarà dos projectes liderats per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa que se centraran en el desenvolupament d’anticossos contra el coronavirus SARS-CoV-2 i la recerca d’una vacuna. IrsiCaixa participarà en un tercer projecte, coordinat per l’IDIAP, estudiant marcadors que ajudin a avaluar la progressió i severitat de la malaltia.

La Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), amb la col·laboració d’AQuAS i Biocat, ha escollit un total de 19 projectes, dels 42 presentats. La convocatòria extraordinària, adreçada als centres d’IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya), finançarà amb 4 milions d’euros projectes que aportin a l’assistència clínica noves eines per combatre el SARS-CoV-2.

 

Proteïnes de fusió per bloquejar l’entrada del virus

El projecte liderat per Julià Blanco, investigador IGTP a IrsiCaixa, té com a objectiu impedir la infecció bloquejant l’entrada del virus a la cèl·lula hoste. Per aconseguir-ho, el projecte se centrarà en el bloqueig d’una proteïna clau en la infecció: la proteïna S.

La proteïna S es troba a l’envolta del SARS-CoV-2 i, quan s’uneix a la proteïna ACE-2 de la cèl·lula hoste, permet que el virus hi entri i la infecti. Per tal d’impedir aquesta unió, els investigadors desenvoluparan proteïnes de fusió que combinen anticossos amb proteïnes derivades de l’ACE-2. Aquestes s’uniran a la proteïna S de les partícules virals, impedint la interacció amb la cèl·lula hoste i evitant la infecció.

“Aquestes estratègies són molt prometedores perquè poden actuar contra diferents coronavirus i ens poden ser útils per a propers brots”, remarca Blanco.

 

Una vacuna contra el SARS-CoV-2

El segon estudi dissenyarà, produirà i avaluarà candidats a vacuna contra el SARS-CoV-2. La base de l’estratègia segueix sent la proteïna S, l’encarregada de l’entrada del virus a la cèl·lula.

La urgència per trobar una solució a l’emergència sanitària actual és clara i per això els investigadors treballaran en paral·lel amb diferents tipus de vacunes: d’ADN, de proteïnes recombinants i de VLPs (de les sigles Virus-Like particles en anglès, partícules similars a virus).

“Treballarem a partir de candidats de vacuna que s’estan dissenyant amb eines de supercomputació”, explica Jorge Carrillo, investigador d’IrsiCaixa que lidera el projecte. El primer pas és el disseny i producció d’aquests candidats a vacuna per tal de fer, més endavant, assajos en models animals i avaluar la resposta del sistema immunitari amb cada candidat. Finalment, estudiaran l’eficàcia de la vacuna en models que tinguin la proteïna ACE-2 humana i així podran saber la capacitat de protecció real de la vacuna contra la malaltia.

 

Estudiar la immunitat adquirida

IrsiCaixa col·laborarà també en un tercer projecte de la convocatòria, liderat pels investigadors de l’IDIAP Jordi Gol, Pere Torán i Concepció Violan, i que compta amb la participació del grup de recerca d’Evasió Immunitària i Vacunes (VIRIEVAC) d’IrsiCaixa. L’objectiu és conèixer com respon el sistema immunitari de les persones amb COVID-19 per determinar diversos perfils d’infecció i entendre millor la malaltia. VIRIEVAC col·laborarà en la identificació de marcadors que permetin preveure la progressió i la severitat de la malaltia.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: