El Consell Assesor de la COVID-19 de Catalunya dona suport als càrrecs de Salut

Més notícies Notícies
30/05/2022

El Consell Assesor de la COVID-19 de Catalunya dona suport als càrrecs de Salut

Informe del Consell Científic Assessor de la COVID-19 de Catalunya

 

Els membres del Consell Científic Assessor de la COVID-19 de Catalunya, un grup de 35 professionals de diferents disciplines científiques, volem posar de manifest la nostra sorpresa i indignació davant la investigació judicial oberta per un presumpte retard en la vacunació enfront de la COVID-19 dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en servei a Catalunya.

Aquesta investigació implica Carmen Cabezas, ex-Subdirectora de Promoció de la Salut i actual Secretaria de Salut Pública, Adrià Comella, exdirector del Servei Català de Salut, Sara Manjón, directora de l'àrea d'Organització i Professionals del Servei Català de la Salut i Xavier Rodríguez, director de Serveis del Departament de Salut.

La pandèmia de COVID-19 ha estat la pitjor crisi sanitària de les nostres vides. A Catalunya han mort més de 27.000 persones per aquesta malaltia. La vacunació ha estat sense cap mena de dubte la mesura de salut pública més eficaç per a la seva prevenció, especialment la de les formes més greus i la mortalitat associada.

La vacunació ha minimitzat l'impacte de la pandèmia sobre el sistema sanitari i l'economia, protegint especialment a aquells grups amb major vulnerabilitat. S'estima que la vacunació a Catalunya ha salvat més de 10.000 vides i ha evitat més de 38.000 hospitalitzacions.

El programa de vacunació enfront de la COVID-19 es va iniciar a Catalunya el 27 de desembre de 2020. El programa ha seguit sempre l’estratègia comuna per tot l'Estat espanyol, elaborada pel Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud.

La priorització dels grups a vacunar es va realitzar segons criteris ètics i d'evidència científica, començant per les persones més vulnerables i per aquelles amb un major risc d'exposició i de transmissió (personal sanitari i sociosanitari), seguides dels col·lectius amb una funció essencial per a la societat.

La primera etapa va estar marcada per una disponibilitat limitada de dosis de vacunes i pels canvis generats deguts a problemes en el subministrament. Cal recordar també les dificultats logístiques que es van produir fruit de les modificacions del tipus de vacuna a utilitzar segons edat, a causa de problemes de seguretat observats amb la vacuna d'AstraZeneca, situació que va obligar a retardar de forma significativa la vacunació de les persones dels col·lectius menors de 60 anys. Totes les modificacions en l’estratègia les marcava el Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud. El programa de vacunació a Catalunya va seguir estrictament aquestes indicacions.

L’èxit de tota campanya de vacunació depèn també del seu registre correcte, especialment important en situació d’escassetat de vacunes. Cal disposar de la informació nominal i per grups de risc necessària per poder assignar les vacunes amb justícia i equitat, d’acord amb els protocols. Sense aquesta informació no es pot garantir l’aplicació de les recomanacions.

A Catalunya, s'han administrat a dia d’avui més de 14 milions de dosis de vacunes contra la COVID-19, en una campanya sense precedents i logísticament molt complexa.

La campanya ha requerit l'esforç de milers de persones i ha posat de manifest la confiança de la ciutadania en els professionals de la salut i la solidaritat de cadascú de nosaltres envers la societat. Les cobertures vacunals a Catalunya són de les més elevades del món, arribant al 91,2% de la població d'edat igual o superior a 12 anys.

Els professionals ara objecte d’aquesta investigació judicial han estat clau en l'èxit del procés de vacunació a Catalunya. El seu compromís professional i de servei a la societat son inqüestionables.

Amb aquest escrit volem deixar palès el nostre més profund reconeixement i agraïment a la seva tasca.

 

Barcelona, 28 de maig de 2022

Benito Almirante Gragera, Paloma Amil Bujan, Àlex Arenas Moreno, Julià Blanco Arbuès, Albert Bosch Navarro, Jesús Caballero López, Magda Campins Martí, Yoseba Cánovas Zaldúa, Jordi Casabona Barbarà, Coral Fernández Solana, Francesc Fina Avilés, Anna Forcada Arcarons, Roberto Carlos Güerri Fernández, Juan Pablo Horcajada Gallego, Josep M Jansà i López del Vallado, Guillem López Casasnovas, Joaquin López-Contreras González, Salvador Macip i Maresma, Oriol Mitjà Villar, Diego Palao Vidal, Roger Paredes Deiros, Antoni Plasència Taradach, Clara Prats Soler, Dani Prieto-Alhambra, Miquel Pujol Rojo, Tomàs Pumarola Suñé, Begoña Roman Maestre, Sílvia De Sanjosé Llongueras, Joaquim Segalés Coma, Jaume Sellarès Sallas, Antoni Sisó Almirall, Antoni Soriano Arandes, Anna Suy Franch, Antoni Trilla i García, Alba Vilajeliu Balagué.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: