Skip to main content
Close

Bonaventura Clotet, distingit amb una medalla Josep Trueta

  • Les medalles i les plaques Josep Trueta es van crear en 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.
  • La seva finalitat és reconèixer la contribució de persones i d’entitats al progrés de la sanitat.
  • També s’ha distingit la trajectòria de Josep Maria Gatell, especialista en sida de l’Hospital Clínic. Clotet i Gatell codirigeixen HIVACAT, un programa pel desenvolupament d’una vacuna efectiva pel VIH.
  • Els guardons es lliuraran el proper 2 d’octubre al Palau de la Generalitat.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha decidit atorgar una medalla Josep Trueta al mèrit sanitari al doctor Bonaventura Clotet, director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, per la seva contribució a la millora de la sanitat. D’aquesta manera, s’ha volgut destacar el seu treball al capdavant d’institucions punteres que des de fa dècades treballen en la recerca i en l’atenció mèdica a les persones afectades pel VIH i per la sida, una tasca que Bonaventura Clotet ha desenvolupat tant a Catalunya com a la primera línia científica internacional.

Nascut a Barcelona en 1953, Bonaventura Clotet és cap de la unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i director d'IrsiCaixa, un institut de referència internacional que té com a objectiu contribuir a millorar els coneixements, la prevenció i els tractaments de la infecció pel VIH i de la sida amb la finalitat última d’eradicar l’epidèmia. Així mateix, Bonaventura Clotet presideix la Fundació Lluita contra la Sida, entitat dedicada a l’assistència, a la docència i a la recerca en el camp del VIH i de la sida.

 

En 2006, juntament amb Josep Maria Gatell, doctor especialista en sida de l’Hospital Clínic i distingit també amb una medalla Josep Trueta, va fundar HIVACAT, el programa català pel desenvolupament d’una vacuna efectiva pel VIH, del qual és codirector. Aquesta iniciativa és fruit d’un consorci público-privat en què IrsiCaixa i l’Hospital Clínic treballen plegats amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, ESTEVE i el Departament de Salut i el d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, un model únic en què dos centres deixen de banda la competitivitat per un objectiu comú, que compta amb el suport de l’administració pública i de la iniciativa privada.

Més enllà de la recerca
La recerca de Bonaventura Clotet, documentada en més de 500 articles publicats en les principals revistes científiques internacionals, ha tingut un impacte significatiu en la recerca i en el tractament dels pacients infectats pel VIH en el camp de la càrrega viral, les infeccions oportunistes, les resistències o l’adherència als tractaments.

El reconeixement a Bonaventura Clotet, però, no s’ha d’atribuir només a la seva llarga carrera com a metge i investigador, sinó també a la tasca divulgativa i de sensibilització que porta a terme. La seva ambició investigadora, mèdica i social s’ha traduït en nombroses accions de sensibilització i de fundrasing. En 1985, va organitzar la primera Comissió Ciutadana de Treball sobre Sida a Barcelona. Des de llavors, trobem una llarga llista d’iniciatives, per a les quals ha sabut captar l’interès tant de l’administració pública com de la iniciativa privada, com ara la campanya Sida Saber Ajuda (2001) o l’edició dels llibres Vides i Més Vides. Altres exemples coneguts per gran part de la societat, per la repercussió social i mediàtica que han aconseguit, són les gales i els concerts celebrats amb motiu del Dia Internacional de la Sida l’1 de desembre, el concurs d’espots Donem la cara per la sida, la campanya d’HIVACAT Dóna almenys 1€ i, des de fa uns anys, els concerts d’estiu. Aquest any, sota el títol Les Nostres Cançons contra la Sida, els principals grups del panorama musical català de les darreres dècades van actuar davant 15.000 espectadors al Palau Sant Jordi de Barcelona.

Aquestes accions, a més de perseguir la recaptació de fons per impulsar projectes de recerca i atenció mèdica, han tingut sempre una voluntat divulgadora, entenent la divulgació científica com una eina més per prevenir noves infeccions per VIH, frenar l’epidèmia i acabar amb l’estigma de les persones infectades, més de 35.000 a Catalunya i uns 34 milions arreu del món. En aquesta línia es desenvolupa també el Programa de Prevenció i Divulgació de la Sida que Bonaventura Clotet supervisa, un programa impulsat conjuntament per IrsiCaixa i per l’Obra Social “la Caixa”, amb activitats presencials en diferents formats dirigides a estudiants de 4t d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius Superiors, que inclou també sessions per a professors.

Reconeixement públic
“El meu major mèrit és haver format un equip sòlid de més de 100 professionals que desenvolupen la seva tasca tant en la recerca com en l’assistència integral a les persones afectades pel VIH”, explica Bonaventura Clotet. La medalla Josep Trueta és un reconeixement públic a la seva carrera, que en 2010 també va ser mereixedora del Premi a la Trajectòria Científica als Hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS), per la seva feina a l’Hospital Vall d’Hebron, a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i a l’Hospital Germans Trias i Pujol.

El Govern va crear les medalles i les plaques Josep Trueta en 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català. L’expert en malària Pedro Alonso, l’oncòleg Josep Baselga, la biòloga Anna Veiga, el tenor Josep Carreras, la Fundació Esclerosi Múltiple i l’Institut Català de la Salut són algunes de les persones i entitats que rebran aquesta distinció el proper 2 d’octubre, en una cerimònia que tindrà lloc al Palau de la Generalitat.

 

Llegiu la nota de premsa

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: