Barcelona acull el congrés mundial d'investigació de la vacuna del VIH/sida 'AIDS Vaccine 2013'

Més notícies Notícies
25/09/2013

Barcelona acull el congrés mundial d'investigació de la vacuna del VIH/sida 'AIDS Vaccine 2013'

'Progrés, col·laboració i perseverança' és el lema de l’AIDS Vaccine 2013, el congrés internacional de vacuna del VIH  més important i prestigiós del món.

 

El congrés científic internacional AIDS Vaccine 2013, l'únic dedicat exclusivament a la investigació de la vacuna del VIH, presentarà a Barcelona, del 7 al 10 d'octubre, més de 500 estudis amb els últims avenços i reptes de la investigació de la vacuna de la sida. L'esdeveniment reunirà més de 1.000 dels principals investigadors de vacuna del món, entitats finançadores i institucions públiques i comunitàries al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). Seran quatre dies d'intercanvi i debat que marcaran el camí a seguir durant els propers anys en aquesta àrea de recerca.

AIDS Vaccine 2013 està organitzat per la Global HIV Vaccine Enterprise i pel Programa HIVACAT per a la Recerca de la Vacuna del VIH, organitzador local d'aquesta edició. Es tracta d'un consorci públic-privat sense precedents, ubicat a Barcelona i format pels dos centres de VIH/Sida més importants de Catalunya, l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l'IDIBAPS/Hospital Clínic de Barcelona, en col·laboració amb ESTEVE i amb el suport de l'Obra Social "la Caixa", la Generalitat de Catalunya i la Fundació Clínic.

Una vacuna que pugui ajudar a frenar l'epidèmia mundial de VIH/sida és un dels majors reptes de la recerca actual i un dels reptes científics més complexos que s'han abordat mai. Els investigadors presents a l’AIDS Vaccine 2013 presentaran diversos avenços en aquest camp, entre d'altres:

•    Progressos en l'estudi de diversos candidats a vacuna que s'estan duent a terme a tot el món.
•    Actualització de les estratègies que ajuden a entendre i a millorar la modesta protecció observada en l'assaig clínic RV144, conegut com l'assaig tailandès, el primer estudi que va aconseguir reduir el risc d'infecció per VIH mitjançant una vacuna.
•    Avenç en l’esforç per dissenyar immunògens capaços d'induir anticossos neutralitzants que puguin establir les bases de futurs candidats a vacuna.
•    Noves estratègies de vacunació que s'estan investigant actualment en primats no humans.

AIDS Vaccine 2013 se celebrarà en un moment en què els experts analitzen les lliçons que es poden extreure d'estudis com el HVTN 505, la fase 2b d'un assaig clínic que es va haver de suspendre aquest any perquè la vacuna que s'estava provant va demostrar ser inefectiva. Els científics tracten ara d'aprendre sobre aquest i d’altres assajos per determinar com es podria millorar la predicció de les respostes immunitàries complexes que puguin assegurar la protecció enfront del VIH .

"Progrés, col·laboració i perseverança és el lema de l’AIDS Vaccine 2013, i aquests tres aspectes seran presents al llarg de tot el congrés", afirma Bill Snow, director de la Global HIV Vaccine Enterprise. "Ens reunim a Barcelona en un moment en què s'està avançant molt per entendre i reproduir el desenvolupament d'anticossos àmpliament neutralitzants, que podrien ser la base de nous candidats a vacuna molt prometedors. També estem veient com fructifiquen col·laboracions entre diferents disciplines i institucions, així com nous i sorprenents descobriments d'alguns laboratoris i de sofisticats estudis en animals".

"Transformar els avenços que es fan als laboratoris en candidats a vacuna és una de les prioritats dels investigadors, dels organismes de finançament i de les institucions públiques i comunitàries que es reuniran a Barcelona", explica Bonaventura Clotet, copresident del congrés, director d'IrsiCaixa i codirector del Programa HIVACAT. "El nostre últim objectiu és desenvolupar una vacuna segura i efectiva contra el VIH i que, a més, es pugui convertir en una realitat i aplicar-la a gran escala".

"Durant l'AIDS Vaccine 2013 es donaran a conèixer més de 500 estudis científics, seleccionats entre tots els que s'han presentat en aquesta edició, que ha batut el rècord d'abstracts enviats", assegura Josep M. Gatell, de l'IDIBAPS/Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona, copresident del congrés i també codirector del Programa HIVACAT. "La gran quantitat de resultats que es presentaran demostra la intensitat amb què es treballa actualment en aquest camp, però a més cal destacar que més del 50% dels treballs corresponen a joves investigadors. La seva energia i les seves idees representen el futur de la investigació de la vacuna".

Entre les incorporacions al programa d'enguany hi ha un simposi sobre vacunes terapèutiques i una sessió plenària addicional per presentar els últims resultats d'alguns assajos clínics de vacuna del VIH, incloent-hi el HVTN 505.

La sessió inaugural, que se celebrarà el dilluns, 7 d'octubre, girarà al voltant del lema del congrés i comptarà amb les presentacions d'Anthony Fauci, dels National Institutes of Health (NIH), als EUA, el major organisme finançador del món en la investigació de la vacuna de la sida; Stanley Plotkin, pioner en el desenvolupament de vacunes; Magda Sobiesczcyk, investigadora principal de l'estudi de la vacuna HVTN 505; Ntando Yola, del Networking HIV/AIDS Community of South Africa (NACOSA), un centre punter d'investigació de la vacuna del VIH situat a Ciutat del Cap, a Sudàfrica; Bill Snow, de la Global AIDS Vaccine Enterprise, la plataforma de col·laboració formada pels investigadors i organismes de finançament de vacuna del VIH més importants del món; Josep M. Gatell i Bonaventura Clotet, codirectors d'HIVACAT i Christian Brander, director científic d'HIVACAT; Boi Ruiz i Garcia, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya i Enric Banda, director de l'Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de la Fundació “la Caixa” (les biografies del ponents es poden consultar al web).

"La celebració de l’AIDS Vaccine 2013 a Barcelona és un reconeixement internacional a la investigació de la vacuna del VIH que porta a terme HIVACAT", sosté Christian Brander, director científic d'HIVACAT i professor d'investigació ICREA d'IrsiCaixa. "Els avenços en prevenció del VIH, incloent-hi l'ús de fàrmacs antiretrovirals per reduir la transmissió, ampliar l'accés a la circumcisió masculina voluntària i la recerca prometedora en microbicides han contribuït a disminuir de forma significativa el nombre de nous casos. Però al mateix temps, una vacuna segura i efectiva continua essent clau per reduir les noves infeccions i controlar la pandèmia.

La creixent confluència de diferents estratègies biomèdiques de prevenció del VIH ha portat a líders de diferents àrees de recerca a establir un únic congrés d'investigació sobre prevenció del VIH, la primera edició se celebrarà el 2014 . El nou congrés biennal HIV Research for Prevention: Vaccine, Microbicide and ARV-based Prevention Science (HIV R4P) (Ciutat del Cap, Sudàfrica, 28-31 octubre 2014) comptarà amb els antecedents dels congressos anuals d'investigació de vacuna i microbicides, i abordarà l'espectre complet de la investigació en prevenció.

"El congrés HIV R4P promourà la recerca i les sinergies en les estratègies de prevenció del VIH que puguin contribuir a reduir de manera significativa la pandèmia a nivell global" , afirma Robin Shattock, professor de Mucosal Infection and Immunity de l'Imperial College London. "El nou congrés HIV R4P ajudarà a explorar en profunditat totes les sinergies potencials en investigació i en implementació de diferents formes d'abordar la prevenció, incloent-hi la investigació de la vacuna. Serà un esdeveniment únic que centrarà l'atenció mundial en estratègies prometedores de prevenció, tant noves com d’altres ja consolidades".

Facebook i Twitter
El congrés es podrà seguir també a través de les xarxes socials a Facebook (Global HIV Vaccine Enterprise) i Twitter (@HIVEnterprise) , amb l'etiqueta #AIDSVax2013. Igualment, els comptes de Twitter de les entitats que codirigeixen HIVACAT (@IrsiCaixa i @idibaps) informaran puntualment del desenvolupament del congrés.

Sobre els organitzadors
La Global HIV Vaccine Enterprise és una aliança d'organitzacions independents dedicada a accelerar el desenvolupament de vacunes preventives del VIH a través de la col·laboració, la coordinació i el coneixement, així com la captació de recursos i organismes de finançament.

El Programa HIVACAT de Recerca de la Vacuna del VIH és l'organitzador local de l'edició d'enguany. Es tracta d'un consorci públic-privat sense precedents i està compost pels dos centres de VIH/sida més importants de Catalunya; l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l'IDIBAPS/Hospital Clínic de Barcelona, en col·laboració amb ESTEVE i amb el suport de l'Obra Social "la Caixa", la Generalitat de Catalunya i la Fundació Clínic.

 

Web oficial del congrés: AIDS Vaccine 2013 (Barcelona, del 7 al 10 d'octubre) #AIDSVax2013

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: