Analitzen els mecanismes moleculars implicats en la resistència a fàrmacs contra el VIH

Més notícies Notícies
06/10/2008

Analitzen els mecanismes moleculars implicats en la resistència a fàrmacs contra el VIH

 El treball demostra com una alteració genètica poc freqüent, a la retrotranscriptasa del virus, podria afectar la resistència a importants fàrmacs antiretrovirals


• Els resultats subratllen la importància de conèixer mutacions i altres alteracions genètiques del virus poc comuns per a administrar el tractament adequat a cada pacient


Un estudi, liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i en el qual han participat investigadors de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, aprofundeix en el coneixement dels mecanismes de resistència a inhibidors de la replicació del VIH, responsable de la pandèmia de la sida, i que constitueixen el grup de medicaments més utilitzat en el tractament de la infecció. Els investigadors han detectat una alteració genètica en la retrotranscriptasa del VIH que afecta la sensibilitat del virus a dos dels fàrmacs més utilitzats. Els resultats del treball apareixen publicats a la revista Journal of Molecular Biology.

El treball ha estat dirigit per l'investigador del CSIC Luis Menéndez Arias, del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (centre mixt del CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid), que ha comptat amb la col.laboració d'investigadors de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

 

 

 

Menéndez Arias contextualitza la rellevància de la troballa: "Un dels problemes més seriosos del tractament antiretroviral és la seva ineficàcia en alguns casos, cosa que facilita l'aparició de soques del VIH resistents. Els virus resistents poden presentar múltiples mutacions, a més d'altres alteracions genètiques (insercions o delecions), cosa que pot permetre'ls burlar l'acció dels fàrmacs antiretrovirals".


L'estudi se centra en la retrotranscriptasa del VIH, una proteïna responsable de la replicació del material genètic del virus. En l'actualitat, hi ha una desena de fàrmacs que inhibeixen l'acció d'aquesta proteïna, i que formen el grup de medicaments més important en la lluita contra la sida.


Combinats amb altres fàrmacs, com són els inhibidors de la proteasa del virus (enzim implicat en el seu cicle reproductiu), els inhibidors de retrotranscriptasa constitueixen la primera línia de defensa contra la infecció. En concret, els autors han estudiat un tipus d'alteració genètica, anomenada deleció, que afecta la retrotranscriptasa del VIH.


Aquesta deleció, que dóna lloc a la pèrdua d'un aminoàcid potencialment important per a la multiplicació del virus, fa que el VIH es faci més sensible a un tractament amb el fàrmac AZT i, d'altra banda, que sigui més resistent al fàrmac 3TC (o lamivudina).

 

Administrar el tractament més adequat

Com assenyala Menéndez Arias, les delecions en la retrotranscriptasa del VIH són poc freqüents i solen aparèixer en virus resistents a múltiples fàrmacs, obtinguts de pacients sotmesos a múltiples tractaments antiretrovirals. "No obstant això, cal assenyalar que aquestes alteracions genètiques també s'han detectat en virus que no tenen altres mutacions de resistència", afegeix.

Aquesta última dada alerta sobre la possibilitat que mutacions i altres alteracions genètiques poc freqüents puguin jugar un paper rellevant en l'adquisició de resistència a llarg termini i, com a conseqüència, conduir a un fracàs terapèutic. Per això, la seva detecció prèvia és necessària per a administrar el tractament antiretroviral més adequat.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: