1a Setmana Europea de la Prova del VIH: Parla de VIH. Fes-te la prova

Més notícies Notícies
02/12/2013

1a Setmana Europea de la Prova del VIH: Parla de VIH. Fes-te la prova

  • Del 22 al 29 de novembre de 2013, se celebra la 1a Setmana Europea de la Prova del VIH, una oportunitat sense precedents per unir esforços i promoure la prova del VIH.
  • L'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa ha organitzat diverses activitats amb motiu de la Setmana Europea de la Prova del VIH. Més de 300 estudiants de Catalunya participaran en sessions dedicades a la divulgació i a la prevenció del VIH.
  • Gran part de l'excés de mortalitat associada al VIH es podria prevenir si es fes un diagnòstic ràpid i s'iniciés aviat el tractament antiretroviral.

Del 22 al 29 de novembre de 2013, la 1a Setmana Europea de la Prova del VIH precedirà al Dia Mundial de la Sida, que se celebra l'1 de desembre. L'objectiu principal d'aquesta campanya és difondre els beneficis de fer-se la prova del VIH per augmentar el nombre de persones que la sol·liciten i reduir així els diagnòstics tardans.

El lema de la Setmana Europea de la Prova del VIH és "Parla del VIH. Fes-te la prova", per animar a fer-se la prova a les persones que s'han exposat a algun risc i oferir més tests als grups vulnerables al VIH. Aquest plantejament està en la línia de l'objectiu d’IrsiCaixa de divulgar coneixement sobre el VIH i la sida i la recerca en aquest camp, per promoure la prevenció de la sida i fomentar les vocacions científiques i la participació dels joves en la divulgació de la ciència i la prevenció de la sida.

En aquest context, IrsiCaixa ha organitzat diverses activitats, que formen part del seu Programa de Divulgació i Prevenció de la Sida, impulsat conjuntament amb l'Obra Social “la Caixa”. IrsiCaixa considera que mitjançant programes educatius que fomentin la conscienciació, tots podem contribuir a l'eradicació d'aquesta pandèmia. I, en aquest context, la prova del VIH juga un paper essencial.

Més de 300 estudiants de Catalunya participaran aquesta setmana en sessions de debat on podran avaluar el seu coneixement científic sobre el VIH i sobre com prevenir la transmissió. Així mateix, els Investigadors d’IrsiCaixa que condueixen les sessions facilitaran informació sobre la prova del VIH i sobre la importància de fer-se el test si s'ha estat exposat a algun risc.

El programa d’IrsiCaixa també inclou eines multimèdia, disponibles en dos portals participatius: IrsiCaixa Divulgació i Xplore Health. Tots dos canals, que compten amb una mitjana de 4.000 visites al mes, divulguen coneixement sobre la prova i la prevenció del VIH.

Beneficis de fer-se la prova de forma periòdica
Avui dia, almenys una de cada tres persones dels 2,3 milions d'infectats a Europa no saben que ho estan. El 50% dels diagnòstics de VIH arriben tard, fet que retarda l'inici del tractament. Això es deu al fet que moltes persones no es fan la prova fins que apareixen els primers símptomes. Podria deure's a les barreres per sol·licitar-la o al fet que els professionals sanitaris no ofereixen el test a aquestes persones. Tot això, malgrat els beneficis demostrats d'un diagnòstic ràpid. De fet, els pacients que controlen bé la infecció tenen el mateix risc de mortalitat que la població general, com detalla un estudi publicat en AIDS en el qual ha participat IrsiCaixa. Els investigadors destaquen que gran part de l'excés de mortalitat associada al VIH es podria prevenir si es fes un diagnòstic ràpid i s'iniciés aviat el tractament antiretroviral. D'aquesta forma, també s'evitaria l'aparició de complicacions de salut derivades de la infecció avançada i la disminució de l'esperança de vida, així com la transmissió a tercers. També es reduiria el cost del tractament.

La iniciativa està liderada per HIV in Europe. Tots els països interessats, organitzacions i persones de la Regió Europea de l'OMS poden organitzar activitats que promoguin el diàleg per a la promoció de la prova del VIH. HIV in Europe facilita la plataforma per a la 1a Setmana Europea de la Prova del VIH, però la implementació d'activitats és a càrrec de les entitats i institucions que s'adhereixin a la campanya.

 

Enllaços d'interès:

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: