Tractaments

Tractaments contra la COVID-19

Des de l’inici de la pandèmia s’han buscat fàrmacs que permetin prevenir la infecció, però també evitar el progrés a fases greus de la COVID-19. Malgrat els grans esforços, encara no hi ha cap tractament específic contra la COVID-19, fet que manté la cerca de nous fàrmacs en el centre de la investigació en SARS-CoV-2.

IrsiCaixa estudia la possible efectivitat de fàrmacs ja existents utilitzats per altres malalties, i també treballa en el desenvolupament de nous medicaments per poder donar solució a aquelles persones que passin la infecció pel SARS-CoV-2. Els tractaments avaluats van des d’antivirals que bloquegen la infecció, passant per antiinflamatoris que redueixen la inflamació exagerada del cos durant els estadis més avançats, fins a diferents tipus de teràpies que potencien la resposta del sistema immunitari contra el virus. Aquests estudis es duen a terme al laboratori mitjançant virus artificials que contenen les mateixes proteïnes que el SARS-CoV-2, però també amb virus obtinguts a partir de pacients de COVID-19, miniòrgans dissenyats al laboratori o assaigs clínics, entre altres. A continuació us expliquem alguns dels projectes que compten amb la participació de grups de recerca d’IrsiCaixa.

Fàrmacs

Des d’IrsiCaixa s’ha avaluat, al laboratori, la capacitat de més de 70 fàrmacs de bloquejar el SARS-CoV-2. D’aquests, la plitidepsina, comercialitzat amb el nom d’Aplidina, ha demostrat ser un dels que tenen més eficàcia, impedint la infecció de les cèl·lules amb poca concentració del fàrmac. D’altra banda, l’equip investigador ha estudiat el clorur de cetilperidini (CPC), un component químic present en alguns col·lutoris, com a possible tractament per evitar la transmissió del virus entre persones. Els resultats al laboratori han demostrat que aquest component redueix unes 1000 vegades la capacitat d’infecció del SARS-CoV-2.

Anticossos sintètics

Els anticossos són molècules del sistema immunitari que s’uneixen als patògens, com per exemple els virus, i impedeixen la seva entada a les cèl·lules de l’organisme, evitant la infecció. Normalment, aquests anticossos es generen de forma espontània al cos quan aquest detecta la presència d’un possible agent infecciós. IrsiCaixa està treballant pel desenvolupament d’anticossos sintètics, fets al laboratori, com a teràpia contra la COVID-19. L’administració d’aquests anticossos podria conferir immunitat immediata contra el nou coronavirus.

Assaigs clínics internacionals

Són molts els fàrmacs que s’estan avaluant arreu del món amb l’objectiu de trobar un tractament efectiu per combatre la COVID-19. IrsiCaixa, juntament amb altres institucions científiques internacionals, participa a diferents assaigs clínics per determinar l’eficàcia de determinats fàrmacs a l’hora de combatre la malaltia. Entre aquests fàrmacs hi ha anticossos monoclonals, antivirals que impedeixen la replicació del virus, antiinflamatoris per evitar els estadis més avançats de la COVID-19, així com combinacions de diversos fàrmacs.

Miniòrgans desenvolupats al laboratori per estudiar potencials teràpies contra la COVID-19

IrsiCaixa, en col·laboració amb l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), duu a terme un projecte amb organoids de pulmó i cervell, miniòrgans dissenyats al laboratori, que permetran simular una infecció pel SARS-CoV-2 el més real possible. L’estudi té com a objectiu avaluar la capacitat de diferents fàrmacs per frenar la infecció pel SARS-CoV-2 en aquests òrgans i utilitzarà virus obtinguts directament de pacients, una alternativa que substitueix els virus artificials –modificats per evitar la seva replicació– àmpliament utilitzats al laboratori.

Col·labora en la recerca contra el coronavirus

Entra a #JoEmCorono i participa a la iniciativa solidària per la lluita contra el SARS-CoV-2. Et necessitem!

Vull donar

Publicacions

Aquí podràs trobar les últimes publicacions sobre la nostra recerca en SARS-CoV-2.

 

Grups d'IrsiCaixa buscant tractaments per la COVID-19

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: