Immunopatogènesi

Immunopatogènesi


L’estudi del VIH ha permès grans avenços en el coneixement del sistema immunitari que s’estan utilitzant per estudiar la cura d’altres malalties. Per exemple, a IrsiCaixa vam descobrir que Siglec-1 és el receptor a través del qual la cèl·lula dendrítica atrapa, engloba i dissemina el VIH per l’organisme. Actualment treballem en el disseny de nous fàrmacs que bloquegin la interacció entre el virus i les cèl·lules dendrítiques, i també estem explorant aquesta interacció molecular en el context d’altres malalties, incloent-hi la infecció per ebola.

Comprensió de la resposta immunitària

D’altra banda, l’estudi del microbioma ens ajudarà a entendre els principis generals pels quals aquest modula la resposta immunitària, tant davant del VIH com d’altres malalties, ja que el microbioma és essencial per estimular constantment el sistema immunitari i ajudar-lo a diferenciar els antígens propis dels externs. A més, els descobriments que hem realitzat sobre els factors cel·lulars de restricció viral, com el SAMDH1, permetran entendre millor com el nostre cos es defensa de les malalties infeccioses. I els avenços que hem portat a terme sobre inflamació i immunosenescència (envelliment del sistema immunitari) causades pel VIH tenen una translació directa en la comprensió de l’envelliment i es poden aplicar a moltes altres malalties caracteritzades per una inflamació crònica.

Paraules clau:

ebola, envelliment, fàrmacs, immunosenescència, inflamació, malalties infeccioses, microbioma, SAMDH1, Siglec-1, sistema immunitari

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: