Nous tractaments i resistències als antiretrovirals

Nous tractaments i resistències als antiretrovirals


La distribució a gran escala d’antiretrovirals, juntament amb uns protocols simplificats i estandarditzats, ha permès que l’any 2015 el nombre de persones que reben tractament antiretroviral al món arribi als 16 milions. Tot i suposar un increment del 85 % respecte al 2010, aquests 16 milions només representen el 45 % de totes les persones que necessiten tractament.

L’estratègia del 90-90-90

Si s’arribés a diagnosticar almenys el 90 % de les persones VIH positives al món, incorporar-ne al sistema de salut el 90 % i tractar-ne eficaçment el 90 %, l’epidèmia de VIH es podria controlar completament en unes dècades. Per aquest motiu, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els altres òrgans de salut internacionals han decidit apostar fermament per tractar totes les persones infectades (estratègia del 90-90-90). Això implica augmentar significativament el diagnòstic precoç de la infecció, així com l’accés massiu a antiretrovirals, de vegades en condicions sociosanitàries molt difícils.

Virus més resistents als fàrmacs

A mesura que es tracten més persones, s’està observant que també creixen els virus resistents als fàrmacs. En alguns països del món el 15 % de les persones que s’infecten pel VIH ho fan amb un virus resistent, una tendència que va en augment i que limita enormement l’efectivitat dels fàrmacs. Així doncs, és urgent reduir el desenvolupament de resistències a la medicació i incidir particularment en els països amb renda més baixa. A IrsiCaixa lluitem contra les resistències als antiretrovirals mitjançant la recerca bàsica, el desenvolupament tecnològic amb noves eines de detecció de resistències més acurades i assequibles, la participació en assajos clínics amb fàrmacs més potents i la participació en iniciatives de salut pública a escala mundial. En aquest darrer aspecte, participem en el Grup Directiu de l’OMS sobre resistències del VIH als medicaments (WHO HIV ResNet), que està desenvolupant el Global Action Plan for HIV Resistance, i formem part del grup assessor dels National Institutes of Health americans en la lluita contra les resistències a escala mundial. A més, desenvolupem la nostra recerca de manera integrada i col·laborativa amb centres nacionals i internacionals, particularment a països del sud de l’Àfrica i de l’Amèrica Llatina.

Paraules clau:

antiretrovirals, fàrmacs, OMS, Països amb renda baixa, resistències, tractaments

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: