Skip to main content
Close

Descoberta una via per tractar amb immunoteràpia la leucèmia limfoide aguda de cèl·lules T

_mg_6637_1.jpg

L’estudi ha generat cèl·lules del sistema immunitari dirigides específicament a la molècula CD1a de les cèl·lules tumorals, proposant un tractament nou amb menys efectes adversos per als pacients

La leucèmia limfoide aguda de cèl·lules T (T-ALL) és un càncer hematològic que afecta les cèl·lules T de la sang i que té unes taxes elevades de mortalitat tant en nens com en adults. Actualment no hi ha cap teràpia específica per al tractament d’aquesta malaltia i les úniques opcions són el trasplantament de cèl·lules mare o la quimioteràpia convencional, que s’associa a una alta toxicitat. Ara, investigadors d’IrsiCaixa han participat en un projecte, liderat per l’Institut de Recerca Josep Carreras (IJC), en el qual obren una possible via cap a una teràpia dirigida i amb menys efectes adversos contra la T-ALL.

L’estudi, publicat a la revista Blood, utilitza la molècula CD1a com a diana per eliminar les cèl·lules tumorals de la T-ALL de manera específica a través de la immunoteràpia. Aquesta immunoteràpia consisteix en modificar les cèl·lules T del sistema immunitari per tal que expressin un receptor que les dirigeixi cap a les cèl·lules tumorals, de manera que es podrien eliminar específicament les cèl·lules causants del càncer. El repte d’aplicar aquesta teràpia a la T-ALL era la dificultat d’aconseguir una molècula específica de les cèl·lules tumorals i el risc d’efectes adversos, com una immunodeficiència.

El grup d’Evasió Immunitària i Vacunes d’IrsiCaixa, liderat per Julia García Prado, ha col·laborat amb el grup de Biologia de cèl·lules mare, Leucèmia del desenvolupament i Immunoteràpia de l’IJC, liderat per Pablo Menéndez, per tal de minimitzar aquests efectes nocius de la teràpia. Segons García Prado, amb aquest estudi han pogut demostrar en models de ratolí i en cèl·lules humanes que utilitzant molècula la CD1a com a diana es poden eliminar específicament les cèl·lules tumorals. “D’aquesta manera, hem aconseguit baixar la toxicitat i la immunodeficiència que solia comportar la teràpia en aquest tipus  de càncer”, explica.

“Per poder considerar l’aplicació d’aquesta teràpia a pacients, ens hem assegurat que els limfòcits modificats mantenen la resposta als virus més comuns i que, per tant, no comportarien una immunodeficiència”, afegeix García Prado, líder del grup d'Evasió immunitària i Vacunes a IrsiCaixa i directora científica a l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.

Veient aquests resultats tan prometedors, els investigadors es plantegen iniciar un assaig clínic en fase I per confirmar la seguretat de la teràpia i així poder considerar-ho una opció terapèutica en un futur. “Les teràpies dirigides directament a eliminar les cèl·lules tumorals són clau per al tractament del càncer. I estudiar-les en casos com la T-ALL, que actualment no en tenen cap d’efectiva, és especialment important”, remarca García Prado.

dibuix_carts.png
Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: