Skip to main content
Close

El vicepresident del Massachussetts Institute of Technology, Israel Ruiz, visita IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida

israel_ruiz.jpg

El director d’IrsiCaixa i president de la Fundació Lluita contra la Sida, Bonaventura Clotet, va presentar a Ruiz els projectes de recerca i innovació que es desenvolupen en ambdues institucions. Durant una conversa amb els caps d’àrea i de projectes, el vicepresident del MIT va conèixer de primera mà els reptes actuals de la recerca biomèdica a Catalunya.

  • Ruiz, que porta 23 anys vinculat al MIT, va presentar les accions que han consolidat la seva institució com un “ecosistema d’innovació” i un dels centres tecnològics més importants del món.

El vicepresident executiu i tresorer del Massachussetts Institute of Technology (MIT)Israel Ruiz, ha visitat aquesta setmana les instal·lacions de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida. De la mà del director d’IrsiCaixa i president de la Fundació Lluita, Bonaventura Clotet, Ruiz va tenir l’oportunitat de conèixer els projectes concrets de recerca i innovació que es desenvolupen actualment en ambdues institucions, així com les estructures d’innovació i transferència tecnològica de què disposen.

L’objectiu de la trobada era conèixer de més a prop la cultura d’emprenedoria i recerca que es desenvolupa al MIT i rebre l’assessorament d’Israel Ruiz sobre cap a on encaminar el futur d’ambdues institucions, tenint en compte els reptes existents en recerca biomèdica a Catalunya i al món.

 

Les claus per a l’emprenedoria

El vicepresident del MIT es va reunir amb els cap d’àrea i de projectes d’IrsiCaixa i la Fundació Lluita, amb els quals va conversar sobre les accions que han permès a la seva institució convertir-se en el que va definir com “un ecosistema d’innovació”. El MIT, va explicar, ha consolidat la seva xarxa sobre els quatre pilars de la innovació: cultura d’emprenedoria i recerca, finançament, espai i talent. Durant la dècada dels 80, l’institut va realitzar una forta inversió inicial per atraure el millor talent, i es va ubicar en una extensió de terres suficientment gran per poder expandir-se durant els següents 100 anys. Des de llavors, nombroses empreses i instituts privats de recerca s’han instal·lat en el seu campus, atraient més inversió i talent i convertint-lo en un entorn dinàmic que facilita la rotació entre els diferents actors de la xarxa i el llançament de noves iniciatives emprenedores.

“Per conservar el talent, s’ha de crear, invertir i pagar un premium”, va continuar el vicepresident del MIT. Per exemple, per fomentar l’emprenedoria entre els investigadors, el seu centre ofereix una excedència de fins a 1 any a aquells que vulguin portar a terme una iniciativa empresarial. Passat aquest temps, poden tornar al seu lloc de treball i seguir implicats amb la nova companyia, sempre i quan no hi mantinguin una posició de control. “Només conec un cas d’una persona que no va voler tornar al seu antic lloc de treball”, va assegurar.

Ruiz va afegir que avui dia la clau per incrementar els ingressos és diversificar la inversió en startups biotech, que tenen una probabilitat de supervivència del 60%. Però és important, va matisar, que aquestes startup posin el focus en el coneixement d’excel·lència de què disposi la institució, juntament amb la tecnologia. En el cas de l’IrsiCaixa i la Fundació Lluita, aquest coneixement se centra en la immunologia i les malalties infeccioses.

 

Més de 20 anys als Estats Units

Nascut a L’Hospitalet de Llobregat, Ruiz va arribar al MIT l’any 2002, com a gerent de planificació i anàlisi financera. L’any següent va ser anomenat director associat de l’Oficina de Pressupost i Planificació Financera, i el 2005 va convertir-se en director de Finances. El 2007 va ascendir a vicepresident financer fins al 2011, que va ocupar el seu càrrec actual. Com a tresorer del MIT, Ruiz és el responsable d’administrar un pressupost de 5.000 milions de dòlars fins al 2030.

Ruiz va estudiar Enginyeria Industrial i Mecànica a la Universitat Politècnica de Catalunya, compaginant l’últim curs amb unes pràctiques a Nissan, primer a Espanya i després al Regne Unit. Després de treballar a Hewlett Packard, Ruiz va obtenir una beca de “la Caixa” per traslladar-se a Estats Units i estudiar un màster a la Sloan School of Management del MIT.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: