Microbioma i envelliment

Microbioma


Al nostre cos hi ha milions de microbis coneguts, en el seu conjunt, com a microbioma o microbiota, i que suposen aproximadament 1’5 kg del nostre pes. Gran part d’aquests bacteris són beneficiosos per al cos i contribueixen al desenvolupament de funcions tan importants com la digestió de nutrients, la síntesi de vitamines i aminoàcids essencials, i la regulació del sistema immunitari i el metabolisme humà.

Enfortir la resposta immunitària 

La majoria d’aquests bacteris es troben a l’intestí, on també hi ha el 90 % de limfòcits T CD4, que són les cèl·lules del sistema immunitari a les quals ataca el VIH. Gràcies a aquesta «convivència», el microbioma intestinal ajuda al desenvolupament del sistema immunitari associat a aquest òrgan. Per aquest motiu, a IrsiCaixa investiguem com podem actuar sobre el microbioma per contribuir a la recuperació de la immunitat de les persones infectades pel VIH i enfortir la resposta immunitària provocada per una vacuna terapèutica o preventiva. Així doncs, estudiar el microbioma pot ajudar a reforçar l’estratègia de cura funcional i/o eradicació.

Envelliment amb qualitat de vida

A més, la recerca sobre el microbioma i el VIH es pot ampliar a altres camps, com ara el de l’envelliment. Quan el VIH entra al cos, en poques setmanes malmet el sistema immunitari del budell, que és qui s’encarrega de controlar l’equilibri entre els microbis bons i dolents de l’intestí. Aquesta pèrdua d’equilibri pot causar inflamació, enduriment de les artèries, osteoporosi i altres símptomes que caracteritzen l’envelliment. Així, la sida esdevé un model accelerat d’envelliment i, si fem recerca sobre el VIH, podem estudiar estratègies per envellir amb una millor qualitat de vida.

Paraules clau:

bacteris, cura funcional, envelliment, eradicació, inflamació, intestí, malalties infeccioses, microbioma, seqüenciació massiva, sistema immunitari, genòmica

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: